Home |  Sitemap |  Contact


Wenst u een persoonlijk reisadvies van WRC reizen?


Bel ons:
088-01 01 100
lokaal tarief

IndonesiŽ

Bromo

ADEMBENEMEND INDONESIE
De bestemming Indonesië spreekt tot de verbeelding met haar adembenemende natuur en witte stranden, fascinerende cultuur en vriendelijke bevolking. De in totaal veertienduizend eilanden maken Indonesië de grootste eilanden-archipel ter wereld, waarvan slechts drieduizend bewoond zijn. Elk eiland heeft haar eigen cultuur en charmes.

JavaBetoverend Java
Niet het grootste maar wel het belangrijkste eiland van Indonesië is Java, waar de hoofdstad Jakarta ligt en de regering zetelt. Door de gigantische Boeddhistische tempel Borobudur is het eiland wereldberoemd geworden. Deze ruim duizend jaar oude tempel Borobudur met ontelbare reliëfs, stupa’s en Boeddhabeelden én een omtrek van vijf kilometer staat in de stad Yogyakarta, het culturele hart van het eiland. De tempel is gemaakt in de vorm van een lotus en dateert uit de achtste eeuw. In de stad Yogyakarta wonen veel kunstenaars en studenten, waardoor het zeker de moeite waard is om hier een paar dagen te blijven, maar ook het bruisende Jakarta en de stad Surakarta nodigen uit voor een meerdaags verblijf. Surakarta staat bekend als de ‘stad die nooit slaapt’, vooral vanwege de altijd aanwezige eetstalletjes, waar u 24 uur per dag terecht kunt en om de culturele evenementen. De specifieke Surakartese dansstijl, de gamelanmuziek en de wayang-spelen zijn overal in Indonesië beroemd. Maar ook op Java is de natuur overweldigend met een rijkdom aan dieren, botanische tuinen en regenwouden. In Ujung Kulon National Park kunt u de met uitsterving bedreigde Javaanse eenhoornige neushoorn spotten en het regenwoud zorgt voor een diversiteit aan bloemen en fruitplanten. Het eiland is ook voor snorkelaars en duikers een goede plek met talrijke soorten koraal en kleurrijke vissen. 

Yogyakarta
Yogyakarta, ook wel kortweg Yogya genoemd, wordt de ziel van Java genoemd. In tegenstelling tot de metropool Jakarta is Yogyakarta provinciaals. In het relatief kleine oude centrum staat nauwelijks hoogbouw. In de hoofdstraat, de Jalan Malioboro, heerst doorgaans een verkeerschaos. De voedselstalletjes worden afgewisseld door fastfood-restaurants.
In tegenstelling tot bovengenoemde drukte hangt er in het beroemde paleis, de kraton, een serene rust. Rondom de kraton zijn talrijke galeries en studio’s te vinden waar werken van kunstenaars en studenten van de beroemde kunstacademie zijn te zien. Ook de talrijke dansscholen die rondom het paleis van de sultan zijn gevestigd, zorgen ervoor dat eeuwenoude Javaanse tradities in ere worden gehouden.

Veel bezoekers vinden Yogya de leukste stad van Java. U kunt er dan ook veel zien, onder meer in de musea – en doen. Bezoek zeker het zilverdorpje Kota Gede of laat u rondrijden in een becak op de Jalan Malioboro. Ook een bezoek aan de sigarenfabriek Taru Martani is aan te bevelen.

BorobudurDe Borobudur is het architectonische hoogtepunt van Java en misschien wel van Indonesië. Dit grote boeddhistische bouwwerk uit de periode van de Sailendra-dynastie (778-856), ligt fraai in de Keduvlakte onder de rook van de vulkanen Merapi (2914 meter) en Sumbing (3371 meter). Nog altijd weet men niet de exacte functie van het monument, wel dat het in ieder geval geen tempel is. In de vlakte staan talrijke boeddhistische en hindoeïstische tempels uit de periode van de Sanjay die vóór en na de Sailendra het gebied beheersten. De meeste van deze tempels liggen op een uur rijden rondom de Borobudur. De belangrijkste zijn Mendut, Pawon en Canggal. Eén van de meest dramatisch gelegen tempels is de gedeeltelijk gerestaureerde Selogriyo die tijdens de opleving van het hindoeïsme in de negende eeuw werd gebouwd tegen de helling van de Gunung Sumbing.
Behalve voor een reis naar het verleden is ook het heden in de Kedu-vlakte bijzonder interessant. In de vaak piepkleine dorpen en nederzettingen die her en der over de vlakte liggen verspreid, leven de bewoners op vaak traditionele wijze en worden er kleine markten gehouden waar producten uit de omgeving te koop zijn.

Traditionele Jatilan dansEen bijzondere ervaring is het meemaken van een jatilan. Deze trancedans wordt nog regelmatig opgevoerd in de dorpen in Midden- en Oost-Java. Onder leiding van een dukun en onder begeleiding van trommels en een gamelan maken jongens een dans, waarbij ze op een miniatuurpaard zitten van gevlochten bamboe. Op een gegeven moment raakt één van de jongens in trance en is hij de leider van de jatilan. Door de duvel bezeten, neemt hij de rol over van het paard. De andere jongens slaan hem met een zweep en ondertussen eet en drinkt hij van alles wat hem wordt toegeworpen: een hele kom sambal, levende kippen en soms zelfs stukken glas. Hij gaat net zolang door tot de dukun hem weer uit de trance haalt. Deze eeuwenoude bezweringsdans kan om uiteenlopende redenen worden opgevoerd. De ene keer om de oogst te laten slagen, de andere keer om een voorgenomen huwelijk te laten slagen. Afhankelijk van het belang worden er naast de jatilan ook andere dansceremonies, veelal een deel van het Ramayana-ballet, opgevoerd om de goden te behagen.

Wat de Borobudur is voor het boeddhisme is Prambanan voor het hindoeïsme. Het Lara of Loro Jonggrang, de officiële naam voor het tempelcomplex uit 856, ligt in een vlakte aan de zuidkant van de Merapi. De 47 meter hoge hoofdtempel is gewijd aan Shiva die destijds op Java als belangrijkste god werd vereerd. De twee andere kleinere tempels zijn opgedragen aan Vishnu en Brahman. Tot nu toe wordt hier tijdens volle maan het Ramayanaballet opgevoerd. Evenals op de Keduvlakte zijn er in de directe omgeving andere hindoeïstische en boeddhistische tempels te vinden. De tempels geven een goed beeld van hoe rijk en machtig de omgeving moet zijn geweest.
Om nog onbekende redenen kwam er in 928 een einde aan de rijkdom op Midden-Java. De machthebbers verplaatsten zich naar Oost-Java, waar later het enorme Majapahit rijk ontstond.

SumatraTraditioneel Sumatra
De naam Mentawai klinkt u misschien bekend in de oren. Dit kan heel goed kloppen, want deze inwoners van het Indonesische eiland Sumatra hebt u kunnen bewonderen in het populaire tv-programma ‘groeten uit de Rimboe’. Misschien is het u destijds ook opgevallen hoe primitief dit volk leeft, wat tevens verwoord hoe u het verblijf op Sumatra kunt ervaren. De Mentawai wonen op het eiland Siberut, vlak voor Sumatra. Zij houden zich vast aan de traditionele levensstijl, maar ontvangen ook toeristen. Het eiland Nias ligt ten noordwesten van de Mentawai-eilanden. Ook hier gelden unieke gebruiken, waarvan de Fahombe, het steenspringen, er één is. De mannen konden, door over een twee meter hoge en een halve meter brede steen te springen, zichzelf bewijzen. Tegenwoordig dient het als vermaak voor toeristen. Een bezoekje aan de Mentawai en Niassers is een aanrader, maar sla zeker het eiland Sumatra niet over. Hier vindt u allerlei bergketens met sluimerende of actieve vulkanen, tropische regenwouden, hooggelegen kratermeren en valleien, uitgestrekte plantages en rijstvelden. Op het eiland liggen ongeveer negentig vulkanen, waarvan er vijftien nog steeds actief zijn. De hoogste vulkaan is de Gunung Kerinci met zijn 3805 meter. Het eiland is het vijfde grootste eiland ter wereld met het Barisan-gebergte als ruggengraat. De vruchtbare bodem en prachtige natuur is te danken aan de vulkanische activiteit, bijvoorbeeld rond het Tobameer. In het midden van het meer ligt het eiland Samosir, een favoriete bestemming voor toeristen, waar de traditionele Toba Batikdorpjes Simanindo, Ambarita en Tomok liggen. In het oosten vindt u vooral veel moerasgebieden en in het noorden uitgestrekte stukken ongerept regenwoud. Sumatra was vroeger voor het grootste gedeelte tropisch regenwoud, waar orang oetans, tapirs en Sumatraanse tijgers voorkwamen. Helaas zijn economische belangen samen met corruptie en illegale houtkap grote bedreigingen voor het woud.

BaliBuitengewoon Bali
Bali wordt terecht het eiland der goden genoemd. Religie is een big issue op Indonesië en bepaalt voor een groot deel het dagelijkse leven. U ziet bijvoorbeeld veel tempeltjes langs de wegen en offerandes in hotels. Alleen al op Bali zijn duizenden tempels te vinden inclusief de huistempels. Elke markt heeft ook zijn eigen tempel, de Pura Melanting, waar ’s ochtends gebeden wordt en bloemen en voedsel worden geofferd aan de Ida Bhatara Melanting, de God van de Tempel. Het eiland is beroemd vanwege de rijstterrassen, tempels met bijbehorende ceremonies en, hoe gek het ook klinkt, de crematies. De dood staat centraal in het leven van de Balinezen. Ze geloven in reïncarnatie en maken van de crematies iets bijzonders. Zo huilt men niet in het openbaar omdat in dat geval de ziel moeite heeft te vertrekken en wordt er een crematietoren gemaakt met een lange witte doek, die de familie vasthoudt. Toeristen zijn altijd welkom, maar uiteraard is er wel gepast gedrag vereist. U kunt ook een kijkje gaan nemen bij hanengevechten, mits u tegen dierenleed bestand bent. Hanengevechten zijn helaas het meest geliefde volksvermaak van de Balinezen, waarbij er scherpe mesjes aan de poten van de hanen wordt gebonden en zo het gevecht aan gaan tijdens reinigingsceremonieën. Naast deze fascinerende tradities, die u naar het eiland trekken, is de natuur van Bali ook zeker de moeite waard met het regenwoud en de witte stranden. Bij het strand van Lovina kunt u zwemmen, duiken en dolfijnen spotten. In het kunstenaarsdorp Ubud kunt u goed shoppen en wandelen.

LombokRustig Lombok
Vanuit Bali kunt u makkelijk per veerboot de oversteek maken naar het vulkaaneiland Lombok. Misschien komt u onderweg zelfs wel dolfijnen of vliegende vissen tegen.
Lombok is een klein eiland, dat behoort tot de Kleine Soenda-eilanden. Rondom het hele eiland slingert zich een weg vol haarspeldbochten. Het binnenland is ruig en onontwikkeld, terwijl op de vlakke en vruchtbare gedeelten van de kuststreek rijst, sojabonen, koffie, tabak, katoen, kaneel en vanille verbouwd worden. Bent u een duikfanaat, dan bent u op Lombok aan het goede adres. Voor de kust liggen tropische eilandjes, zoals Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan, die zijn omringt door de meest prachtige koraalriffen. Breng ook een bezoek aan de berg Gunung Rinjani. Deze is met een hoogte van 3.726 meter de op één na hoogste berg van Indonesië en domineert het noordelijke landschap van Lombok. De Gunung Rinjani is nog altijd actief maar er is ruim honderd jaar geen uitbarsting geweest. U kunt de berg zelfs beklimmen, waarvoor u dagelijks gidsen en dragers kunt huren. Op Lombok is het toerisme nog niet sterk ontwikkeld. Hierdoor kunt u ongestoord genieten van de rust, de groene rijstvelden en de witte stranden met de rustige baaitjes. 

Gili eilanden
Ten noordwesten van Lombok zijn de Gili-eilanden gelegen (zie kaart hierboven). Deze eilandengroep bestaat uit drie kleine eilanden: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Hiervan wordt Gili Trawangan het Gili Trawanganmeest bezocht en dan voornamelijk door backpackers. Vanaf Lombok kunt u doorreizen naar de Gili-eilanden. U kunt hiervoor een boot charteren of een dagtrip boeken met een zeiljacht of een jukung. Een jukung is een kleine, houten vissersboot geschilderd in de meest opvallende kleuren. De boten vertrekken vanuit de dorpjes Bagsal en Senggigi vanaf het strand, want er is geen pier of haven. Overigens ook niet op de Gili-eilandjes. Bij aankomst op de stranden is het een komen en gaan van verkopers. Dit biedt de avontuurlijke reiziger vaak een goedkope en vooral bijzondere manier om tussen de verkopers en al hun waar, met een traditionele jukung, naar één van de Gili-eilanden te varen.

De Gili-eilanden zijn nauwelijks toeristisch, maar populair vanwege de goede duik- en snorkelmogelijkheden, want allen zijn omgeven door een mooi wit zandstrand en een helder blauwe zee. Rondom de eilanden ligt veel koraal. Helaas is een deel van het koraal behoorlijk beschadigd vanwege het feit dat hier in het verleden werd gevist met dynamiet! Het meest bijzondere is het blauwe koraal tussen Gili Meno en Gili Air. Dit type koraal komt bijna nergens ter wereld voor. Verder vindt u op deze eilanden met stoffige weggetjes, geen gemotoriseerd vervoer. Op Gili Trawangan zijn bij het strand enkele eetgelegenheden en barretjes. De eenvoudige huisjes op palen, veelal met veranda, worden ‘losmens’genoemd.

Do’s and dont’s
Indonesiërs beantwoorden uw vragen vaak met ‘Ya’. Ook als ze het antwoord niet weten of het niet begrijpen. Het is dus niet zo handig om aan locals de weg te vragen!
Wees in het openbaar een beetje voorzichtig met het tonen van genegenheid aan uw partner of reisgenoot. Als u goed op let, ziet u dat geen enkel Indonesisch echtpaar elkaars hand vasthoudt. Uiteraard mag u doen wat u wilt, maar Indonesiërs vinden het niet prettig als u zich niet aan de regels houdt. Dit zullen ze echter nooit laten merken.
In Indonesië behandelt men elkaar met respect, wat betekent dat u niet naar iemand mag wijzen. Ook toont u respect door rekening te houden met uw kleding. Mouwloze shirts, korte rokjes of broeken kunnen alleen op het strand, niet in de stad.
Als u iets aanpakt of aangeeft, doe dit dan met uw rechterhand.

Praktische info 

Algemeen
De republiek Indonesië is de grootste archipel ter wereld. De afmetingen van de eilanden variëren enorm: van het 540.000 vierkante kilometer grote Kalimantan dat bijna eenderde van de hele landoppervlakte bestaat tot de kleinste koraaleilanden. Van oost naar west meet de archipel 5500 kilometer. De eilanden verschillen in karakter, zowel wat betreft bevolking als landschap, flora en fauna. Het land is hoofdzakelijk islamitisch, Bali en een deel van Lombok zijn hindoeïstisch.

Klimaat
Indonesië ligt onder de evenaar. Het tropische moessonklimaat kent temperaturen tussen de 25 en 35 graden Celsius. De droge moesson duurt van april tot oktober en de natte moesson van november tot april. In december en januari valt de meeste regen. De periode april/mei tot en met oktober geldt als goede reistijd voor de meeste eilanden. De Molukse archipel, het noordoosten van Sulawesi en Papua vormen de uitzondering: hier geldt wat de moessontijd aangaat het tegenovergestelde.

Reisdocumenten
Nederlandse en Belgische toeristen hebben een paspoort nodig dat bij terugkeer nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Nederlanders hebben een visum nodig dat eventueel bij aankomst is te krijgen. Deze regeling geldt sinds juni 2006 voor een verblijf tot 30 dagen. Het is niettemin raadzaam vooraf een visum te regelen. Kijk op www.visum.nl  of neem contact op met de Indonesische ambassade in Den Haag, telefoon 070-3108100. Check echter altijd of deze gegevens nog correct zijn.

Geld
De nationale munteenheid is de rupiah. De koers is onderhevig aan sterke schommelingen, met van week tot week verschillen. Contant geld meenemen om ter plaatse in te wisselen is raadzaam. Voor US dollars en euro’s in grote coupures hebben de wisselaars vaak een extra gunstige koers. Travellercheques, dollars en euro’s zijn bijna overal inwisselbaar. Grote hotels, winkels en restaurants accepteren creditcards. Wissel geld bij een erkende wisselaar (authorised moneychanger) en tel uw geld per biljet goed na. Actuele koersen vindt u op www.gwk.nl.

Gezondheid
Raadpleeg minimaal zes weken voor vertrek uw huisarts of GG&GD in uw regio en geef aan naar welke gebieden in Indonesië u gaat. Zorg dat u voldoende en geregeld drinkt. Drink geen water uit de kraan, mineraalwater uit gesloten aangeboden flessen is wel in orde. Neem bij voorkeur geen ijs en ijsblokjes in drankjes. Aai geen honden, katten of apen. U voorkomt dan vlooienbeten. Bovendien kunnen de meeste apen agressief reageren. Actuele informatie over gezondheid tijdens verre reizen treft u aan op de websites: www.gezondopreis.nl  en www.lcr.nl.

Kleding
Luchtige katoenen kleding zit het prettigst in het tropische klimaat. Als bescherming tegen muggen is het goed u in te smeren met muggenmelk of –gel. Zorg dat in de avonduren armen, benen en enkels/voeten bedekt zijn.

Tijd
Indonesië kent drie tijdzones. Sumatra en Java/Madura leven in de Westerse wintertijd zes uur later dan in Nederland. Het tijdsverschil met Kalimantan, Sulawei en Nusa Tenggara is zeven uur en dat met de Molukken en Papua acht uur. Gedurende de zomertijd is het tijdsverschil één uur minder.

Taal
De officiële taal is het Indonesisch (bahasa Indonesia). Op veel plekken kunt u ook met Engels terecht. Sommige eilanden hebben een eigen dialect.

Vervoer
Verschillende ferrymaatschappijen onderhouden verbindingen tussen eilanden onderling. Daarnaast zijn er talloze plaatselijke ferrymaatschappijen. Wees er wel op bedacht dat deze laatste vaak onregelmatige vertrektijden hebben. Op alle eilanden zijn (mini)busverbingen. De kwaliteit van de bus kan variëren van zeer eenvoudig to luxe. Op de meeste eilanden is het mogelijk een auto met chauffeur te huren.

Verblijf
Op de bekende toeristeneilanden, zoals Bali en Java, is een ruime keuze aan onderdak van eenvoudig tot super-de-luxe. Op de ander eilanden zijn er meer dan voldoende eenvoudige slaapgelegenheden. Ook zijn hier enkele sterrenhotels en resorts te vinden.

Eten en drinken
Indonesië is het land van lekker eten. Het aanbod van eetgelegenheden is enorm. U kunt er voor enkele euro’s een goede maaltijd hebben. Zelfs bij de beste restaurants betaalt u niet al te veel. Dit is anders wanneer u in hotelrestaurants eet. Die hanteren dikwijls Westerse prijzen. Hotels en restaurants op Bali zijn relatief duurder. Alcoholische dranken zijn net zo prijzig als in Nederland. Heerlijk vers fruit is overal te krijgen. Wel wassen en schillen (met eigen mesje). 

Klimaattabel: 

Denpasar (Bali)  jan  feb  mrt  apr  mei  jun  jul  aug  sep  okt  nov  dec
Dagtemperatuur  30  30  30  30  29  28  28  28  29  29  30  30
Zonne-uren per dag  6  6  7  5  5  5  5  3  2  7  6  6
Aantal regendagen  20  22  13  13  8  9  13  7  4  11  17  17
Zeewatertemperatuur  28  28  28  28  28  28  27  27  28  28  29  29
Jakarta (Java)  jan  feb  mrt  apr  mei  jun  jul  aug  sep  okt  nov  dec
Dagtemperatuur  28  28  29  29  29  28  28  29  29  29  29  29
Zonne-uren per dag  6  6  8  9  8  9  9  10  10  9  8  7
Aantal regendagen  19  17  16  11  9  7  6  5  6  8  12  14
Zeewatertemperatuur  28  27  28  28  28  28  27  27  27  28  28  28
Medan (Sumatra)  jan  feb  mrt  apr  mei  jun  jul  aug  sep  okt  nov  dec
Dagtemperatuur  27  27  28  29  29  28  28  28  28  27  27  27
Zonne-uren per dag  4  4  4  4  5  5  5  5  4  4  4  3
Aantal regendagen  13  8  10  13  14  11  13  14  16  19  19  16


Combi Singapore
U kunt een reis naar Indonesië goed combineren met een bezoek aan de wereldstad Singapore. Een stopover is zeer zeker aan te raden. 

SINGAPORE ‘de gateway naar Azië’
De diversiteit van Singapore is enorm. Jarenlang stond het slechts bekend als een zakenbestemming met grote hotels en goede congres- en winkelmogelijkheden. Nu is dat ook absoluut een feit. Maar liefst 22% van alle congressen in Azië wordt in Singapore gehouden. Toch biedt Singapore meer. Een rijke cultuur, unieke excursiemogelijkheden, goede restaurants, steeds meer spa-wellness-centra en vele festivals en evenementen, variërend van modeshows tot de internationale Formule 1 Grand Prix. 

Historie
Singapore wordt vaak gezien als stad, maar is toch echt een land en wel het kleinste van Azië. De geschiedenis gaat ver terug. Al in de 14de eeuw was het toenmalige Temasek een vestingstad en belangrijke strategische haven. Zoals zo vele kleine landen en steden is ook Singapore het onderwerp van veel strijd geweest met omliggende landen. Onderzoek en opgravingen tonen aan dat het oude Singapore een handelscentrum van belang was. In de 15de eeuw veranderde men de naam ‘Singapura’ wat in het Sanskriet ‘Leeuwenstad’ of ‘Rotsachtige stad’ betekent. In de recente geschiedenis werd Singapore in 1819 door de Engelsen gekolonialiseerd. De Engelsman Sir Thomas Raffles ontwikkelde de stad tot bloeiend handelscentrum. Het beroemde vijfsterrenhotel The Raffles, dat vandaag de dag nog altijd één van de beste hotels van Singapore is, werd naar hem vernoemd. In de Tweede Wereldoorlog werd Singapore bezet door de Japanners. In 1959 werd Singapore autonoom. Het sloot zich in 1963 voor enkele jaren aan bij de Maleisische Federatie om echter al snel (1965) als onafhankelijke republiek verder te bestaan. Sinds de onafhankelijkheid heeft Singapore zich ontwikkeld tot één van de meest welvarende stadsstaten ter wereld met een haven van internationaal belang. De internationale luchthaven Changi, thuishaven van Singapore Airlines en dochteronderneming Silk Air, ligt 20 kilometer ten oosten van het stadscentrum. Het is De skyline van Singaporehypermodern en door de jaren heen vaak bekroond als beste luchthaven ter wereld.

Bevolking
Singapore heeft 4,5 miljoen inwoners en is een multicultureel land. De bevolking is als volgt samengesteld: Chinezen (75%), de oorspronkelijke bewoners de Maleiers en Indiërs. De verschillende bevolkingsgroepen spreken twintig talen en dialecten. In de praktijk worden in de dagelijkse omgang talen door elkaar gebruikt. De meeste mensen gebruiken Engels, Chinees en Maleis door elkaar. Deze variant wordt aangeduid met Singlish (Singapore English).

Ligging
De republiek Singapore is het kleinste land van Zuid-Oost Azië en ligt aan de Zuid-Chinese Zee. Het wordt door de Straat van Singapore gescheiden van Indonesië en in het noorden door de straat van Johore van Maleisië. Singapore bestaat in werkelijkheid uit een groepje eilanden, waarvan het hoofdeiland Singapore het bekendste is. Dat heeft een ruitvorm. De andere grote eilanden zijn Jurong, Tekong, Ubin en Sentosa. Rondom het hoofdeiland liggen nog meer dan 60 kleinere eilandjes die tot het land behoren. Singapore is door een dam en een brug met het vasteland van Maleisië verbonden.

Toeristische hoogtepunten
Van shoppingcentra tot musea, muziekfestivals, modeshows en avondentertainment; Singapore heeft veel te bieden. Onderstaand volgt slechts een selectie van de toeristische hoogtepunten die u niet mag missen.

ChinatownChinatown: Dit is voor koopjes- en souvenirjagers de absolute hotspot! Midden in Chinatown ligt bij Pagoda Street de markt, die met name ’s avonds druk is. Er wordt van alles verkocht. Souvenirs, maar ook kleding, horloges, tassen en schoenen. De kooplui rekenen er overigens wel op dat u over de prijs onderhandelt. Rondom de markt liggen tal van authentieke Chinese medicijn- en theewinkels. Hier heeft men voor elke klacht een middeltje. Als u toch in Chinatown bent vergeet dan niet om langs de mooiste Hindoetempel van Singapore, Smack Dab, te lopen.

Little India: Kruiden, stoffen, sieraden, foto’s en tempels. U vindt het in Little India. De bekendste straat van deze wijk is Serangoon Road. Hier ligt ook de Sri Srinivasa Perumal tempel die door iedereen wordt gefotografeerd. Aan dezelfde straat ligt Mustafa’s Emporium. Een enorme winkel die uit twee blokken bestaat! In het weekend is het hier ontzettend druk. Het personeel weet zelf vaak niet waar een bepaald item zich bevindt, maar wie tijd heeft en zin, vindt wat hij zoekt tegen zeer scherpe prijzen.

Arab Street and Kampong Glam: Rond Arab Street in Kampong Glam is de islamitische gemeenschap woonachtig. U treft hier leuke shops aan met name gespecialiseerd in stoffen en handwerkproducten. In deze wijk ligt de grote Sultan Moskee. U kunt hem niet missen, want de koepel is bedekt met bladgoud. In de moskee kunnen maar liefst 5000 gelovigen bidden.

Bukit Timah Park: Dit 160 hectare grote park is het grootste natuurpark van Singapore en ligt op het hoogste punt van het eiland. 160 meter boven zeeniveau. U kunt hier mooie hikes (wandelingen) door het regenwoud maken. Het beste is dit te doen onder leiding van een gids. Apen komt u hier in bijna iedere boom tegen.

Fort Canning Park (Forbidden Hill): Op korte afstand van het centrum tussen Orchard Road en de Singapore River ligt een 700 jaar oud park rondom de heuvel Fort Canning. Deze historische heuvel was al inde 13de eeuw van strategisch belang en heersers over Singapore bouwden er hun residenties. Eeuwenoude bomen en de poort van het park tonen de koloniale sfeer van weleer. Voor vogelliefhebbers is het genieten, u ziet er vele soorten. In de namiddag als de temperatuur iets zakt is het een prima plek om te relaxen. In de avond kunt u er dineren in één van de vijf restaurants.

De tuinen: De botanische tuinen zijn indrukwekkend. Vaak wordt gedacht dat Singapore slechts uit beton bestaat. Het tegendeel is waar. De tuinen met schitterende orchideeën zijn zeer geschikt voor een rustige wandeling. En natuurlijk mag een pot Chinese thee bij de fonteinen niet ontbreken. De Chinese tuinen liggen wat verder van de stad, maar zijn heel ruim opgezet met veel meertjes, bruggetjes en pagodes. Het is de perfecte plek om te ontsnappen uit de hectische stad.

Jurong Bird ParkJurong Bird Park: Dit vogelpark herbergt maar liefst 9000 vogels (600 soorten) in alle kleuren en maten. Dit park won in 2007 de prijs voor ‘beste nieuwe toeristische attractie in Azië’ en dat is niet voor niets.

Gastronomie
In Singapore kunt u heerlijk eten en goed uitgaan. Zowel de oosterse als de westerse keukens vindt u er terug. Steeds populairder in Singapore worden vegetarische restaurants. Genesis (opgericht door een diëtiste, een leraar en een verpleegster) is één van de bekendste health restaurants. Voor culinaire fijnproevers en shopaholics is de Uniquely Singapore Shop & Eat Tour een uitkomst. De 3,5 uur durende tour (maandag, woensdag en vrijdag) langs winkels en restaurants kost slechts ca €18,-.

Boat Quay: Boat Quay en Clark Quay zijn (inmiddels) wereldberoemd. Het zijn twee tegenover elkaar gelegen kades aan de Singapore River vol met restaurants, bars en nachtclubs. Italiaans, Indiaas, Thais, Chinees, Frans. Noem een keuken op en u vindt hem hier. Voordeel is dat u hier lekker buiten kunt dineren. Nadeel is dat heel veel mensen dat inmiddels weten en het er erg druk kan zijn.

East Coast
East Coast is een woonwijk buiten het centrum en is vooral bekend door de vele goede visrestaurants. Vraag een taxichauffeur om u naar het East Coast Seafood Centre te brengen. Hier vindt u acht drijvende visrestaurants en ook hier kunt u buiten dineren. Aanrader is de Chili Crab.

Shopping
Chinatown, Little India en Arab Street beschreven we reeds als ideale plekken om op koopjes te jagen. Wie meer interesse heeft in luxe (en dure) designwinkels kan in Singapore met name op Orchard Road zijn hart ophalen.

Ngee Ann City: In dit opvallende rood-bakstenen gebouw is het grote warenhuis Takashimaya gevestigd. Ngee Ann City is één van de grootste shoppingcenters van Singapore en echt een stad in een stad. Het biedt zeven etages vol met winkels. Hugo Boss, Christian Dior, Gucci, Cartier en vele andere merken komt u hier tegen, overigens niet goedkoper dan in de PC Hooftstraat. Leuk is het thema-shoppen. In de kelder vindt u iedere dag een wisselend thema. Zo staat de kelder de ene dag vol met duizenden schoenen, de volgende ochtend met tassen of jassen.

Lucky Plaza: Hier komen met name buitenlanders (expats en toeristen) om koopjes op het gebied van digitale apparatuur te vinden. De winkeliers proberen u naar binnen te praten. De prijzen zijn laag en onderhandelbaar, maar de kwaliteit is niet top.

Een 'Singapore Girl' van Singapore AirlinesChangi International Airport
De internationale luchthaven van Singapore staat bekend als één van de beste luchthavens ter wereld. Sinds janauri 2008 is de nieuwe hypermoderne terminal 3 in gebruik genomen door Singapore Airlines. Tussen terminal 2 en 3 is een skytrain-verbinding aangelegd. De minimum connecting time (overstaptijd) bedraagt slechts 50 minuten zelfs tussen de terminals 2 en 3.

Changi Airport heeft alle faciliteiten om het de reiziger zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Business centers, fitnessruimtes, een zwembad op het dak met jacuzzi (terminal 1), meer dan 100 tax free winkels, een medisch centrum dat 24 uur per dag open is, meer dan 30 eet- en drinkgelegenheden en natuurlijke een grote kinderspeeltuin. 

Luchthaven Shuttle:
Er is een regelmatige busservice tussen de luchthaven en de hotels die in het centrum liggen. Naar Terminal 1 en 2 rijden de busjes iedere 30 minuten behalve tussen 18.15 en middernacht, dan namelijk ieder kwartier. Naar Terminal 3 rijden ze iedere 30 minuten, behalve tussen 06.00 uur en 10.00 uur en tussen 18.00 uur en 02.00 uur, dan ieder kwartier. Het tarief bedraagt Sin$9,- voor volwassenen en Sin$7,- voor kinderen. Er is vanaf de luchthaven Changi ook een MRT (metro)verbinding naar de stad.

Openbaar vervoer: Bezoekers kunnen gebruik maken van taxi’s die met de meter rijden, bussen of de metro (MRT), die over airconditioning beschikt.

A tot en met Z Singapore is westers georiënteerd. De meeste dagelijkse zaken werken hetzelfde als in Nederland. Toch zijn er ook verschillen. Zo is de overheid erg streng op het schoonhouden van de stad en ogeving en staat op drugsbezit de doodstraf. Het is handig om een aantal dingen te weten bij een bezoek aan Singapore.

Drinkwater: In één van ’s werelds schoonste steden kunnen bezoekers kraanwater gewoon drinken.

Elektriciteit: Het voltage in Singapore is net als bij ons 220-240AC. Er is een verloopstekker nodig vanwege de afwijkende stekkers. In de meeste luxe hotels zijn deze beschikbaar.

Festivals: Singapore is een land met vele culturen. Ongeacht de tijd van het jaar kunnen bezoekers gegarandeerd festivals en kleurrijke evenementen bezoeken. U vindt de up to date kalender op Visit Singapore.

Fooien: De meeste hotels en restaurants heffen 10% service charge over de rekening. Fooien zijn dus niet nodig, maar worden wel gewaardeerd.

Goods & Service Tax (GST): Er bestaat in Singapore een ‘Goods & Service Tax of 3%’. Deze belasting wordt geretourneerd bij vertrek als er meer dan Sin$300,- is besteed in winkels, die aangesloten zijn bij ‘Global Refund’.

Kleding: Voor een bezoek aan Singapore wordt luchtige kleding aangeraden. De meeste hotels, winkelcentra en restaurants beschikken over airconditioning. Een trui of jasje kan daarom handig zijn.

Klimaat: Singapore heeft een tropisch klimaat met de hele dag een aangename temperatuur. De gemiddelde dagelijkse temperatuur ligt tussen de 23 en 32 graden Celsius. Van november tot en met januari is de moessonperiode. In die periode komen in de voormiddag korte tropische buien voor.

Valuta: De munteenheid van Singapore is de Singaporese dollar, die is onderverdeeld in 100 cent. Op 1 maart 2008 was de koers van de Singaporese dollar: 1 Sin$ = €0,46.

Visa: Bezoekers met een paspoort van de Europese Unie hebben geen visum voor Singapore nodig, mits het paspoort nog minstens zes maanden geldig is na de datum van terugreis vanuit Singapore.

Tijdsverschil: s’ Winters is het in Singapore zeven uur later dan in Nederland. ’s Zomers is het zes uur later. 


Nationale vlag

Nationale vlag

Indonesie