Seychellen

Seychellen


Een oase van 120 eilandjes voorzien van uitbundige tropische flora en blinkend witte stranden. 

Witte stranden, wuivende palmbomen, een kleurrijke onderwater wereld, prachtige zonsondergang  en een ideale honeymoon bestemming. Veel verder dan deze omschrijving komen de meesten niet als hen wordt gevraagd naar de Seychellen als bestemming. 

Wie aan de Seychellen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan parelwitte stranden en cocktails uit een kokosnoot. Een droombeeld? Absoluut niet, want op de eilandengroep is dit de dagelijkse werkelijkheid. De adembenemende schoonheid en rust van de paradijselijke stranden, de azuurblauwe zee en de ongerepte natuur maken op iedere bezoeker grote indruk. De Seychellen is dan ook een droombestemming die u nooit meer zult vergeten.

De eilandengroep de Seychellen, ligt net ten zuiden van de evenaar op ca. 1600 kilometer ten oosten van de kust van het Afrikaanse continent en bestaat uit ca. 120 eilanden. Een heel  beperkt aantal daarvan zijn bewoond. Op het hoofdeiland is Mahe, woont 90% van de inwoners. Hier bevindt zich de internationale luchthaven en de kleinste hoofdstad ter wereld: Victoria. Het tweede eiland is Praslin, bereikbaar per boot en per propeller vliegtuig. Het derde eiland qua inwonrer aantal (niet qua grootte) is La Digue. Hier is geen vliegveld. Het eiland is alleen per boot of helikopter bereikbaar. 

De eilandengroep kent 3 officiële talen: Creools, Frans en Engels. De Seychellen zijn in het verleden door zowel de Fransen als de Engelsen gekoloniseerd geweest. Dit maakt dat de bewoners een boeiende mix aan Creoolse, Engelse en Franse gebruiken kent. Zo is de bevolking overwegend katholiek en wordt het zondagse kerkbezoek door velen afgesloten met een uitgebreide familie lunch voorzien van een traditioneel Engelse ‘Sunday Roast’. Terwijl de rest van de week grotendeels Creoolse (vis) gerechten op het menu staan. Alle stranden op de Seychellen zijn openbare stranden. Op zondag is het strand een populaire ontmoetingsplek voor familie en vrienden. De rest van de week hebben toeristen een groot deel van de stranden nagenoeg voor henzelf. De onderwaterwereld rondom de Seychellen kent een grote diversiteit aan tropische vissen, water schildpadden en ander onderwaterleven. Vanaf diverse stranden kan er gesnorkeld worden. In de periode Augustus – November kunnen er tijdens duikexcursies zelfs walvishaaien gespot worden.   

Er heerst een tropisch klimaat, met een hoge luchtvochtigheid. Vaak zorgt een bries van zee wel voor verkoeling. De Seychellen kunnen het hele jaar door bezocht worden. De gemiddelde temperatuur is 25 – 32 graden. ‘s Nachts koelt het slechts enkele graden af. De Seychellen liggen buiten de orkaanzone. In de maanden November t/m februari, tijdens de Noordwest moesson valt er gemiddeld gezien meer neerslag. Echter zijn de buien vaak van korte duur. De Noordwest moesson zorgt voor warm, vochtig weer en een kalme zee. In de periode Mei t/m September heerst er een Zuidoost moesson, met iets koeler en droger weer, maar wel aan met name de Zuidoostkust een wat onrustigere zee. Ondanks het tropische klimaat, zijn de Seychellen vrij van tropische ziektes en leven er geen giftige slangen en spinnen op de eilanden.

De meest bezochte eilanden zijn: 

  • Mahé 
  • Praslin 
  • La Digue


Mahé

Het grootste eiland van de Seychellen is Mahé, ca 28 kilometer lang en gemiddeld 8 kilometer breed. (Qua grootte vergelijkbaar met Texel) Aan de oostkust van het eiland bevindt zich de internationale luchthaven. Mahé is het centrum van de gehele archipel; negentig procent van alle inwoners van de Seychellen woont op Mahé (zo’n 72.000 mensen). U vindt hier de meeste accommodaties en toeristische faciliteiten, en vanaf hier kunt u gemakkelijk eiland hoppen of dagexcursies naar andere eilanden maken.  Er zijn meer dan 65 stranden op Mahé, allen openbaar.Aan de noordwestkust is de meeste toeristische bedrijvigheid: aan de Beau Vallon Bay ligt een prachtig breed zandstrand, waar zich tevens veel hotels bevinden. In het oosten en zuiden van het eiland zijn de stranden smaller en minder toeristisch (Anse Royale, Anse Intendance, Petite Anse, Anse Soleil), maar daardoor misschien nog wel indrukwekkender. Natuur- en wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het MorneSeychellois National Park. Hier bevindt zich de hoogste berg van de Seychellen (950 meter hoog) omgeven door een weelderige tropische begroeiing.


Praslin
Praslin is qua grootte het tweede eiland van de Seychellen. Op Praslin leven ca. 6500 mensen die voornamelijk van toerisme, visserij en landbouw leven. Praslin heeft een kleine luchthaven aan de zuidwest kant van het eiland, waarop alleen kleine vliegtuigen kunnen landen. Veel mensen arriveren op Praslin per passagiersferry van Cat Cocos ferries. De pier ligt aan de oostkant van het eiland. Vanuit Praslin is het ca. 1 uur varen naar het hoofdeiland Mahe. Het eiland La Digue ligt op slechts 15 minuten varen van Praslin. De meeste accommodaties zijn te vinden langs de stranden: Anse Kerlan en Grande Anse aan de zuidwest kant van het eiland (nabij de kleine luchthaven), langs de baai van Anse Volbert: het strand van CoteD’Or en in de baai St. Anne, waar ook de pier van de passagiersferry gelegen is. Het bekendste en meest gefotografeerde strand is Anse Lazio. In het binnenland loopt van noordwest naar zuidoost een bergketen. In het hart van het eiland ligt het Praslin National Park met daarin de Valee de Mai. De absolute ster van dit gebied is de bijzondere Coco de Mer: deze enorme kokosboom komt alleen hier voor en draagt bijzonder gevormde kokosvruchten. Deze kunnen tot wel 22 kilo zwaar worden en zijn daarmee de grootste vruchten ter wereld. 


La Digue
Op Praslin leven ca. 6500 mensen die voornamelijk van toerisme, visserij en landbouw leven. Praslin heeft een kleine luchthaven aan de zuidwest kant van het eiland, waarop alleen kleine vliegtuigen kunnen landen. Veel mensen arriveren op Praslin per passagiersferry van Cat Cocos ferries. De pier ligt aan de oostkant van het eiland. Vanuit Praslin is het ca. 1 uur varen naar het hoofdeiland Mahe. Het eiland La Digue ligt op slechts 15 minuten varen van Praslin. La Digue ligt zo’n zeven kilometer ten oosten van Praslin en er wonen ruim 2.000 mensen. Het eiland is nog geen 10 vierkante kilometer groot. De atmosfeer is bijzonder rustig en ontspannen. Er is een kleine haven en een plaats waar helikopters kunnen landen. Het eiland is niet per vliegtuig bereikbaar. Er rijden bijna geen auto’s. Het voornaamste vervoermiddel is de fiets. Een prettige manier op het eiland te verkennen. Het westen van La Digue is het meest toeristische gedeelte van het eiland. Echter zijn vrijwel alle hotels kleinschalig en zijn er voornamelijk kleine lokale restaurants en winkeltjes te vinden. Op het eiland zijn nog een aantal historische plantage huizen te vinden. La Dique heeft schitterende zandstranden, met de zo kenmerkende graniet formaties. Het prachtige strand van Anse Source d’Argentis bijzonder fotogeniek en daarom een populaire plek voor film- en reclame makers.


Vervoer op de eilanden:

Transfer van / naar de luchthaven of haven:
Taxi’s zijn duur op de Seychellen en er zijn een beperkt aantal taxi’s beschikbaar. Met name op tijdstippen dat er op de internationale luchthaven van Mahé grote passagiersvliegtuigen landen, dan kan het voorkomen dat er lang op een taxi gewacht moet worden. Bij de jetty’s waar de boten aankomen / vertrekken die tussen Mahé en Praslin is de ruimte beperkt, waardoor het bij aankomst van een boot wat hectisch kan zijn. Wij adviseren ten zeerste om transfers van te voren (bij boeking van uw reis) te boeken. Dan wordt u bij aankomst opgewacht en staat uw vervoer klaar. 

Autohuur:
Indien u Mahé en Praslin op eigen gelegenheid wilt ontdekken, dan is het aan te raden voor een of meerdere dagen een auto te huren. De huurauto’s kunnen veelal bij uw accommodatie afgeleverd worden. Houdt u er wel rekening mee dat er aan de linkerkant van de weg gereden wordt, de wegen op sommige delen smal en bochtig zijn met hier en daar flinke hoogte verschillen. Het aanbod aan type huurauto’s is beperkt. Met name op Praslin zijn er voornamelijk kleine, compact auto’s te huur. Daarom raden wij u aan om bij aankomst een transfer vanaf de luchthaven of jetty te boeken en de huurauto op de gewenste datum bij uw accommodatie af te laten leveren.  Het verkeer rondom Victoria kan met name tijdens de spitstijden ca. 07:00 – 09:00 en 15:00 – 17:00 druk zijn, verder zijn de wegen doorgaans rustig. 

Lokale busdiensten:
Busvervoer (lokale lijndienst busjes) op Mahé en Praslin is goedkoop. De bussen op Praslin rijden tot een uur of 18:00 en op Mahé tot een uur of 20:00 uur. De busjes zijn eenvoudig en niet heel punctueel. Voor korte afstanden in de regio’s waar de meeste mensen wonen een optie voor de budget bewuste reiziger. 

Vervoer op La Digue
Het vervoermiddel op La Digue is de fiets. Op enkele auto’s en minibusjes van resorts is het eiland autovrij. Sommige accommodaties liggen op loopafstand van de jetty. Maar als u met grote bagage stukken aankomt is het in alle gevallen prettiger om een transfer vanaf de jetty naar uw accommodatie te reserveren. Om het eiland te verkennen verdient het de aanbeveling een fiets te huren.