Algemene informatie: Peru

Algemene informatie: Peru


Peru staat bekend om het betoverende Andesgebergte, fantastisch eten en natuurlijk om Machu Picchu, de legendarische Incaruïnes die hoog in de wolken liggen. De voormalige Inca hoofdstad Cusco ligt op een paar dagen hiken van Machu Picchu; een wandeling vol geschiedenis en de prachtige landschappen van de Heilige Vallei (Valle Sagrado). De vruchtbare grond zorgde ervoor dat veel precolumbiaanse culturen zich hebben gevestigd in Peru. Deze eeuwenoude culturen vindt u terug in, onder andere, de Nazcalijnen en de vele ruïnes die het land rijk is. Andere hoogtepunten zijn het Amazoneregenwoud, de Colcavallei, de woestijn oasis Huacachina en uiteraard de bruisende hoofdstad Lima met haar geweldige gastronomie.

Te ontdekken regio's


Lima & omstreken
Lima, de bruisende hoofdstad van Peru, ligt direct aan de kust van de Stille Oceaan en heeft ongeveer 10 miljoen inwoners. De stad heeft een groot aanbod aan heerlijke gerechten dankzij een rijke combinatie aan invloeden die eeuwengeleden al ontstaan is en is de perfecte plek voor een culinaire tour. Ook is het is mogelijk om tijdens een stadstour het San Francisco-klooster, de 21-altaren tellende basiliek en het museum waar het werk van Rubens, Zurbaran en Rivera te vinden is. Lima heeft nog veel meer te bieden: mooie pleinen, een fietspad langs de kust, een botanische tuin en Parque del Amor (het Park van de Liefde) en goede bars en uitgaansgelegenheden. Vlakbij de hotels van de centraal gelegen wijk Miraflores, is de traditionele tempel Huaca Pucllana nog steeds actief. De indrukwekkende Pachacamac Piramiden liggen slechts op 40 kilometer afstand.                                                  

Zuidkust
De zuidkust van Peru is rijk aan natuurlijk schoon en culturele bezienswaardigheden, zoals de 1000-jaar oude Nazcalijnen met honderden immens grote geogliefen van dieren en andere wezens. Met een klein vliegtuigje zijn deze kunstwerken het beste te zien. Het natuurreservaat Paracas is de ideale plek om te vogelspotten, maar er zijn ook zeeleeuwen, schildpadden en archeologische bezienswaardigheden. De Ballestaseilanden liggen op twee uur varen, waar vele flamingo’s, pelikanen, aalscholvers en pinguïns leven. De zonnige Icavallei is hét Peruaanse centrum voor wijnbouw. Ook is hier het schattige oasisdorpje Huacachina tussen enorme woestijnduinen gelegen. Verderop langs de zuidkust zijn pittoreske strandjes om lekker bij te komen in het gezelschap van vogels en de ongerepte natuur.

Arequipa & omstreken
In het zuiden van Peru ligt Arequipa, dé plek om condors te spotten. Deze regio is omgeven door prachtige Andesbergen en de lokale bevolking heeft de moderne wereld redelijk op afstand gehouden. De mooie Vallei van Vulkanen bestaat uit tientallen lava domes en stuwkoepels; dit lavalandschap is een geweldige plek om te wandelen. De zandduinen van Arequipa’s woestijn leiden naar populaire badplaatsen en de Toro Muerto-petrogliefen: 3000 vulkaanstenen die door het oude Warivolk zijn beschilderd. Arequipa zelf is een belangrijke stad, en dankzij de koloniale architectuur en de Mistivulkaan op de achtergrond is het ook een mooie stad. Arequipa was vroeger volledig uit wit lavasteen gebouwd en het koloniale centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Titicacameer
Het enorme Titicacameer ligt gedeeltelijk in Peru en deels in Bolivia. Het ligt op een hoogte van ongeveer 4000 meter, waardoor het meestal fris maar zonnig is. Duizenden jaren al trok het Titicacameer volkeren aan voor commerciële doeleinden, dus ver vóór het Incatijdperk. Tot op de dag van vandaag is de regio rijk aan culturen: op het Peruaanse gedeelte leeft de traditionele Llachongemeenschap rondom een prachtig schiereiland vlakbij Puno en op de eilanden Amantani en Taquile leven gemeenschappen van de textielambacht. Het culturele hoogtepunt van het Titicacameer is zonder twijfel het Urosvolk; zij hebben tientallen eilandjes van sterk riet gebouwd en delen hun bijzondere levenswijze maar al te graag met bezoekers.

Cusco & omstreken
Cusco was de hoofdstad van het Incarijk en staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt op 3350 meter hoogte, wat reizigers de mogelijkheid biedt om te acclimatiseren voor het bezoeken van de nog hoger gelegen ruïnes van Machu Picchu. Cusco is een mooie, prettige stad met mooie gebouwen, nauwe straatjes, ruïnes van belangrijke Incatempels en koloniale kerken. Er zijn vele musea die informatie bieden over het Incatijdperk en precolumbiaanse culturen. Door de rijke landbouwgrond en de mix van culturen kunt u bovendien heerlijk eten in de stad! Ook buiten de stad zijn er vele bezienswaardigheden, waaronder lagunes en Incaruïnes als Pisac, Tambomachay, Kenqo, Sacsayhaman en Ollantaytambo.

Heilige Vallei
Onderweg van Cusco naar Machu Picchu komen reizigers door de Heilige Vallei, een prachtige gebied met historische plekken zoals Ollantaytambo, dat belangrijk was voor de Inca’s en samen met Machu Picchu en Cusco het hart van het Inca-rijk vormden. Machu Picchu is een Incaruïne die in de 15de eeuw voor de Incakeizer Pachacuti is gebouwd. Vanaf de voormalige Incahoofdstad Cusco kunnen toeristen kiezen uit de Incatrail of een alternatieve route bewandelen of de trein nemen (dit kan ook gecombineerd worden). Alle wandelroutes gaan door betoverende berglandschappen en leiden langs rivieren en ruïnes. Het is een onvergetelijke ervaring om hier te wandelen; vanwege de vruchtbare landbouwgrond werd deze regio door vele volkeren als heilig beschouwd.

Amazoneregenwoud
Zo’n tweederde van Peru bestaat uit het Amazoneregenwoud. Diep in het regenwoud ligt de stad Iquitos, die alleen met het vliegtuig of per boot te bereiken is en het startpunt is van onvergetelijke jungle-avonturen. Het is ook mogelijk om, bijvoorbeeld, het regenwoud te ontdekken via het minder afgelegen stadje Puerto Maldonado, dat dichtbij de grens met Bolivia ligt en ook een hoge biodiversiteit heeft. In het prachtige Amazonegebied kunt u onder andere miereneters, apen, jaguars en anaconda’s te zien. Wandelen en kajakken in de jungle zijn zowel in het laag- als het hoogseizoen (beginnen respectievelijk in juni en december) mogelijk. Ook kunt u de lokale cultuur beleven tijdens een bezoek aan een Amazonedorp en zult u van de prachtige flora en fauna genieten tijdens wandelingen.