Ontdek
met WRC Reizen
Zoekcriteria toevoegen
Aanbieding
Bestseller
Teus Keus
Premium
Uw gekozen zoekcriteria worden hier weergegeven

ReisaanbodNew Brunswick

 
 
De Canadese provincie New Brunswick ligt aan zee in het oosten van Canada en maakt deel uit van de ‘Canadian Maritimes’. Net als de provincies Nova Scotia en Prince Edward Island. Het heeft een indrukwekkend landschap, met veel bossen in het binnenland en ruige rotsen met diepe kliffen aan de kust. Het gebied  is officieel tweetalig: men spreekt hier Engels en Frans. Het gebied werd ooit vernoemd naar het Duitse Brunswijk.
De kustlijn van New Brunswick is heel divers. Een gedeelte van de zeekust heeft gevaarlijke kliffen en rotsachtige oevers. Andere delen bestaan uit duinen, zandstranden en zoutwatermoerassen.
Het binnenland van de provincie bestaat uit landbouwgebieden en een bergachtig binnenland met ondoordringbare bossen en rivieren. Een schitterende tocht door het binnenland is de River Valley Scenic Drive. Deze voert langs de 724 kilometer lange Saint-John-rivier. Langs de route liggen de Grand Falls, heuvelachtig bouwland, schiereilanden en eilanden.
In het zuidwesten van de provincie ligt het pittoreske dorp Saint Andrews. Een leuke tussenstop als je in deze regio bent. Vooral in de zomermaanden heerst hier een gezellige sfeer. Sla zeker niet de Kingsbrae Garden over, een bijzonder fraaie botanische tuin.
In New Brunswick ligt de oudste stad van Canada, Saint John, gelegen aan de baai van Fundy. Deze stad is ook de grootste stad van New Brunswick, maar niet de hoofdstad. Dat is de stad Fredericton, gunstig gelegen langs de Trans-Canada Highway en aan de St. John-rivier. Met slechts 50,000 inwoners en 2 universiteiten is het een gezellige studentenstad, met een historisch centrum rondom de Queen Street. Daarin vind je o.a. de historische militaire gebouwen van Historic Garrison District met in de zomers de wisseling van de wacht, de City Hall uit 1876 en de Christ Church Cathedral uit 1845. Op zaterdagochtend vind je hier een van de leukste Farmers Markets van het land, met lokale producten, heerlijke proeverijen en handwerk.
New Brunswick is vooral bekend vanwege een uniek natuur fenomeen: de grootste getijdeverschillen ter wereld in de Bay of Fundy, met een verschil tussen eb en vloed van tien tot zestien meter. Het is moeilijk voor te stellen dat het verschil tussen eb en vloed zo groot kan zijn, totdat je het met eigen ogen ziet. Je zult verbaasd zijn hoe snel het water stijgt en daalt. Een plek waar je dit op spectaculaire manier kunt zien is Hopewell Rocks Provincial Park. Bij laag water zie je bijzondere rotsformaties, die bij hoog water grotendeels onder water staan. Door de inwerking van het water zijn er rotsformaties in de vorm van bloempotten ontstaan, de zogenaamde ‘Flower Pot Rocks’. Plan het zo dat je beide getijden meemaakt, vraag ter plekke wat hiervoor de beste tijd is.
Drie uur voor en na laagwater kun je over de zeebodem rond de rotsen lopen. Tijdens hoogwater kun je onder begeleiding een kayaktocht rond de rotsen maken. Twee heel verschillende perspectieven op dezelfde plek!
Twee keer per dag spoelt meer dan 100 miljard ton water de baai in en uit, de zogenaamde ‘tidal bore’. Deze enorme krachten veroorzaken gigantische draaikolken die voor een geweldig spektakel zorgen. De grootste draaikolk in de baai is de zogenoemde Old Sow (oude zaag), de op één na grootste draaikolk ter wereld. De draaikolk dankt zijn naam aan het geluid dat het kolkende water maakt, dat klinkt als een oude zaag. De krachten die door deze enorme waterverplaatsing gegenereerd worden, leveren een fantastische bron voor duurzame energie op.
De Fundybaai heeft een rijk dierenleven. Door de enorme getijde verschillen wordt er veel voedsel van de zeebodem losgetrokken. En dat trekt weer veel dieren aan: je vindt hier de grootste populatie walvissen ter wereld. Ook veel soorten vogels, zoals franjepoten, pijlstormvogels en meeuwen. In New Brunswick heb je de kans om Finbacks, dwergvinvissen, bultruggen, Sei-walvissen en af ​​en toe een North Atlantic Right Whale te zien. Het seizoen om walvissen te spotten in New Brunswick is van mei tot oktober. Ook zijn er in deze periode veel trekvogels te zien en is het weer in deze maanden aangenaam. Campobello Island, St. Andrews en Grand Manan Island zijn drie van de meest populaire plekken in New Brunswick om walvissen te spotten.
Het Fundy National Park mag je ook zeker niet missen. Vooral als je van lange wandelingen houdt zit je hier goed. Er zijn meerdere tochten die je kunt maken, zowel korte als lange tochten. Het is ook een hele goede spot om te kamperen. Het grootste deel van het grondgebied van het Fundy National Park is bebost met sparren, dennen, esdoorns en beuken. De wilde dieren hier zijn de eland, de haas, de bever, de rode eekhoorn en de wasbeer. 
In augustus wordt hier New Brunswick Day gevierd. Tijdens deze dag heeft men vrij en viert men de geschiedenis en cultuur, met muziek, dans en lokale gerechten. Belangrijk onderdeel van de economie zijn de landbouw en de visserij. In de landbouw worden aardappelen en knollen geteeld. Bij de visserij richt men zich op zalm, kreeft , krab en mossel. In restaurants serveert men Acadische gerechten, met aardappelen, (varkens-)vlees en zoet fruit.
 
Het gebied heeft een gemengd land/zee klimaat. In de zomer is het warm, de winters in het noorden zijn tamelijk koud. In het zuidelijk gebied zijn de winters dankzij een zee-klimaat wat milder.
             

 
 
  

Mirja Rempt
WRC New Brunswick specialist

Als New Brunswick specialist weet Mirja Rempt alle ins & outs van dit gebied en kan u daarom helpen met al uw vragen en het samenstellen van uw reis.