Cruises praktische informatie

Cruises praktische informatie


Wij zijn verheugd met de groeiende belangstelling voor cruises. Het aantal vertrekhavens en het aantal schepen groeit conform de interesse. Hoe maakt u de juiste keuze en bent u verzekerd dat u úw droomcruise maakt? Met een alfabet aan tips hopen we bij te dragen tot uw juiste keuze.

AFREKENEN
Bij het inchecken van uw cruise wordt een kopie gemaakt van uw creditcard en krijgt u een zogenaamde cruisecard waarmede u alle betalingen aan boord kunt doen. Hiermede kunt u eventuele excursies, de wijn bij het eten, de koopjes in de winkels aan boord etc voldoen. Uw cruisecard dient tevens als sleutel van uw hut en telkens als u van boord gaat en aan boord komt wordt uw cruisecard gescand. Zorg steeds dat u tijdig aan boord bent want het schip wacht niet.

BAGAGE
Het aantal stuks bagage en het gewicht dat u mag meenemen aan boord is veelal onbeperkt. Maar u dient er rekening mee te houden dat u meestal eerst dient te vliegen naar uw vertrekhaven. Voor uw vlucht gelden wel beperkingen m.b.t. het gewicht, het aantal stuks bagage en de grootte. Deze beperkingen gelden uiteraard niet als u geen gebruik maakt van het vliegtuig.

CASUAL TOT FORMAL 
Overdag loopt u aan dek zoals u wenst, meestal dus in vrijetijdskleding of in badkleding. Aan het zwembad kunt u meestal snacks verkrijgen. Wilt u ’s middags of tussendoor wat gaan eten in één van de restaurants, wordt verwacht dat u niet in badkleding verschijnt. ’s Avonds geldt een dresscode, die op voorhand wordt aangekondigd in het ‘daily program’. Op casual avonden draagt u stadskledij. Op formele avonden worden de heren verzocht in een pak te verschijnen en op sommige schepen een das om te doen of een smoking. De dames feestelijk. Een echte verplichting is dat meestal niet, maar het verhoogt wel de feestvreugde als zoveel mogelijk mensen zich daaraan houden. Zorg dat u voldoende kleding bij u hebt. Aan boord kunt u tegen betaling wel u kleding laten wassen.

DEKPLAN VAN HET CRUISESCHIP 
Sommige cruiseschepen zijn erg groot. De eerste dag moet u vaak het dekplan, dat u krijgt bij het inschepen, raadplegen om onder meer te zien waar de liften zich bevinden. U kunt uiteraard altijd de trappen gebruiken maar als uw hut op het vierde dek is en u enkele malen per dag naar bijvoorbeeld de twaalfde verdieping wilt, voelt u dat op een goed moment in uw benen! Het wordt aangeraden om steeds de trap te nemen als u slechts enkele verdiepingen lager wilt zijn.

EERDER VERTREKKEN
WRC Reizen biedt u de mogelijkheid om voor of na de cruise één of meerdere dagen te verblijven in de stad of omgeving waar de cruise vertrekt of waar uw cruise eindigt. Als u een cruise boekt is het verstandig één of twee dagen eerder te vertrekken. U bent dan al wat gewend aan het tijdsverschil en u loopt geen enkel risico als uw vlucht is vertraagd. U kunt dan werkelijk genieten van uw eerste dag aan boord.

FOOIEN
Bij de meeste cruises zijn de fooien voor het personeel niet inbegrepen. Als nieuweling aan boord heeft u er natuurlijk geen idee van hoeveel u daarvoor moet voorzien. Sommige rederijen maken het de passagiers gemakkelijk door zelf een forfaitair bedrag aan te rekenen, bijvoorbeeld 8 à 10 euro of 10 à 12 dollar per persoon per dag.
Voor kinderen in dezelfde hut is dat minder. Op het einde van de reis wordt dat bedrag automatisch op de factuur bijgeteld.
Bij sommige rederijen moet u het geld voor de fooien in enkele omslagen deponeren: één voor de hoofdober, één voor de ober die u bedient en één voor de hutbediende. De bedragen die u daarvoor moet betalen worden u enkele dagen voor ontschepen discreet maar duidelijk medegedeeld.

GENOEG OM ‘CRUISEVERSLAAFD’ TE GERAKEN 
Is het uw eerste cruise? U kunt kiezen uit cruises van 3 of 4 dagen, maar ook cruises van 120 dagen of meer. Een week is ideaal voor een eerste cruise ervaring. Dat is voldoende om er verslaafd aan te geraken en reeds uit te kijken naar uw volgende cruise!

HAVEN? SEIZOEN?
De rederijen houden bij hun aanbod uiteraard ook rekening met het weer in de regio waar zij cruises aanbieden. De populairste bestemmingen per seizoen zijn de Middellandse Zee en Noord-Europa van mei tot oktober en het Caribisch Gebied van november tot april. Bij het wisselen van het seizoen kunt u soms gebruik maken van een zeer lage reissom. Een aantal schepen vaart dan de oceaan over en die transatlantische routes zijn in verhouding vaak goedkoop. U doet onderweg wel minder havens aan. Voor cruises tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode moet u maanden van te voren reserveren en dat is uiteraard ook de duurste periode. Cruises naar de Oostzee, de Noorse fjorden of de Inside Passage (USA, Canada, Alaska) worden alleen in de zomer georganiseerd. De Indische Oceaan, Oceanië en de Zuidpool zijn vooral herfst- en winterbestemmingen.

INSCHEPING
Zorg dat u tijdig aanwezig bent in de cruiseterminal. Meestal rijden er bussen naar de cruiseterminals. Het inschepen is heel professioneel georganiseerd, maar neemt toch wat tijd in beslag. Laat uw humeur hierdoor niet beïnvloeden, want u bent immers op vakantie! Als uw schip bijvoorbeeld vertrekt uit de USA, waar u wellicht de vorige dag via een lange rij bij de Amerikaanse douane bent binnengekomen, verlaat u bij de inscheping weer de USA en moet u opnieuw langs de douane en wordt uw bagage weer gecheckt. Controleer reeds tijdig voor deelname aan een cruise of uw paspoort nog geldig is (veelal moet uw paspoort nog geldig zijn 6 maanden na ontscheping). Ieder stuk bagage moet u tijdig voorzien van een label met uw naam en hutnummer (krijgt u bij uw reisdocumenten). De bemanning zorgt dat alles in uw hut terecht komt. Het is geenszins de bedoeling dat u zelf met uw bagage loopt te zeulen. Het kan wel enkele uren duren voordat alle koffers bij de juiste deuren van de hutten staan. Zorg ervoor dat u in uw handbagage badkleding, vrijetijdskleding, zonnecrème en een boek hebt, zodat u de eerste uren aan boord kunt overbruggen. Ondertussen kan de crew de bagage bezorgen bij haar gasten.

UW EXCURSIES VOORAF BOEKEN?
In de brochures en op de websites van de rederijen kunt u vaak al lang van tevoren de mogelijke excursies per aanlegplaats bekijken en wat die kosten. Veel excursies zijn duur. Zeker als u met drie of vier personen bent. Maak daarom al op voorhand een selectie van de echt niet te missen uitstapjes en boek die zodra u aan boord bent. Dat kan zelfs via uw tv-toestel in uw hut. U kunt ook ontschepen en ter plaatse een – vaak veel goedkopere – excursie boeken bij één van de tientallen taxichauffeurs. Opgepast, want zo loopt u wel enig risico. Zorg er steeds voor dat u tijdig aan boord bent en neem voldoende marge in tijd.

KINDEREN?
Bijna alle rederijen bieden heel interessante mogelijkheden voor kinderen. Vaak is het ‘cruisegedeelte’ zelfs bijna gratis voor kinderen tot en met 17 jaar. Er zijn aan boord heel wat faciliteiten voor kinderen vanaf 6 maanden (als ze jonger zijn mogen ze, net als hoogzwangere vrouwen, meestal niet mee). Er zijn speciale clubs voor kinderen van alle leeftijden, veel activiteiten met professionele begeleiding, babysitters die in uw hut komen terwijl u zelf kunt gaan dineren etc. Tevens zijn er op de schepen diverse kinderzwembaden, speelruimtes en specifieke sportvoorzieningen voor kinderen.

LEEFTIJD...ALLEEN OUDEREN?
Een hardnekkig misverstand is dat cruisen enkel iets is voor gepensioneerden. Nee dus! Kijk nog eens op onze site wat er allemaal op zo’n schip en in de havens die u aandoet te beleven valt. Cruisevakanties zijn echt geschikt voor iedereen, ook voor jonge kinderen, jeugd en stelletjes. Bovendien vieren velen hun (huwelijks-) verjaardag aan boord. Uiteraard is er veel verschil in het aanbod van cruiseschepen. Sommige leggen de nadruk op sfeer en ambiance aan boord, andere zoeken het wat meer in culturele rustige sferen. Maar de keuze is zo groot dat iedere leeftijdsgroep iets van zijn gading vindt.

MULTIFUNCTIONEEL TV-TOESTEL
Een cruisevakantie is niet bedoeld om urenlang voor uw tv te hangen. Maar de televisie in uw hut is veel meer dan een gewoon tv-toestel. U vindt daarop heel veel informatie over het schip en de bemanning, over de procedures bij het aanmeren in de volgende haven en bij de uiteindelijke ontscheping, over de excursies, eventuele koopjes etc. Heel interessant is het kanaal waarop u de route en de positie van het schip kan volgen.

NIET VERGETEN: FOTOTOESTEL & VERREKIJKER
Na uw creditcard is dit misschien wel het belangrijkste item dat u bij u moet hebben: een goed fototoestel. Het schip zelf is al het fotograferen waard. Maar de zee in de mooiste schakeringen van blauw en groen, al die prachtige eilanden en stadjes waar u misschien maar één keer in uw leven komt, moet u toch zeker vereeuwigen.

ONTSPANNING
Iedere avond ligt er in uw hut een ‘daily program’ voor de volgende dag. Het is een handige brochure waarin een volledig overzicht staat van wat er de volgende dag aan boord of aan wal te beleven valt. En dat is telkens heel veel!
Een cruiseschip is in vele gevallen een kleine drijvende stad. Op de verschillende dekken kunt u op allerlei tijdstippen terecht in diverse restaurants, bars, salons en shops. Zo zijn er kapsalons, een casino, discotheken, een pianobar, een theater, een fitnessruimte, sauna, minigolf, kinderclubs en een joggingparcours rondom het bovenste dek. En niet te vergeten: enkele grote zwembaden, kinderzwembad, jacuzzi’s. Op sommige cruiseschepen kunt u zelfs aan muurklimmen doen, schaatsen op een ijspiste of bowlen. Voor de liefhebbers is er overdag veel animatie: dansen, waterpolo, volleybal, pingpong, karaoke, bingo, quizzen. U kunt aan boord ook talrijke cursussen volgen van dansen tot ‘internetten voor senioren’. Dagelijks is er livemuziek aan dek en in de diverse bars vinden er optredens plaats. Dat kan dance, disco, Caraïbische ritmes, reggae en klassieke piano zijn. Verveling is niet aan orde!

PRIJS-KWALITEIT
De periode dat cruisen iets was voor de rich and happy few ligt al lang achter ons. De laatste jaren zijn veel nieuwe schepen in de vaart genomen waardoor het aanbod vele malen is verdubbeld en waardoor de prijzen erg zijn gedaald. Met name op de zeer populaire bestemmingen zoals de Middellandse Zee en het Caribisch Gebied zijn nu cruises voor ieder budget. U heeft al een bijzonder ruime keuze aan cruises die slechts €100,- per persoon per dag kosten. Als u er van uitgaat dat de meeste cruiseschepen drijvende vier- en vijfsterrenhotels zijn, met een meer dan uitstekende service, hoogstaande maaltijden en een zeer uitgebreid aanbod aan gratis ontspanningsmogelijkheden, is een cruise het geld meer dan waard. Voor een hotel van datzelfde niveau betaalt u meer en bent u ook nog gebonden aan een vaste plek. Een schip neemt u mee van het ene mooie eiland naar het andere of van de ene interessante stad naar de volgende, zonder dat u met uw bagage moet sleuren. Over luxe gesproken...

QUINQUINA MEENEMEN?
Op de meeste schepen zijn tapwater en een beperkt aantal frisdranken gratis. Voor alle andere dranken moet worden bijbetaald. Er zijn ook winkels aan boord waar u wijn en sterke drank kunt kopen, maar die mag u aan boord niet drinken. U moet ze in bewaring geven tot het einde van de reis en dat geldt ook voor een quinquina (Frans aperitief).

REGELMATIGE BIJEENKOMSTEN
Vanaf de tweede dag aan boord zijn er heel regelmatig informatieve bijeenkomsten (in verschillende taalgroepen) over alle excursies die u op de volgende bestemming kunt doen of over interessante winkels in de volgende stad. Veelal belangrijke informatie, maar hou rekening met commerciële bedoelingen.

SFEERVOL DINEREN MET TWEE OF IN GEZELSCHAP
Bij het reserveren van een cruise kunt u op de formulieren die u moet invullen, aangeven of u het liefst romantisch aan een tafeltje met twee zit, dan wel of u graag een plaats krijgt aan een grotere tafel zodat u kennis maakt met andere passagiers. Zodra u ingescheept bent, kunt u even informeren in het restaurant of er met uw wensen rekening is gehouden. Zo niet, dan kunt u met wat geluk, dit ter plaatse nog regelen. Op een cruiseschip zijn veel grote restaurants, maar ook zoveel passagiers dat die niet allemaal gelijktijdig kunnen eten. Vandaar dat u bij boeking reeds kunt opgeven of u vroeg of laat wilt dineren. De eerste ‘shift’ start veelal tussen 18.00 – 19.00 uur.

TROPISCHE ZON
Bescherm u tegen de zon! Vooral tijdens de dagen op volle zee ligt u soms van ’s morgens tot ’s avonds in de (tropische) zon. Let op, mede door de zeebries verbrandt u sneller dan u het beseft. Neem dus voldoende krachtige zonnebrandolie mee en smeer u goed in, zeker de eerste dagen. Ook een hoofddeksel zal zeker van pas komen.

U ZEEZIEK?
99% van de tijd aan boord van een groot cruiseschip voelt u gewoonweg niet dat u op zee bent. U hoeft echt niet bang te zijn om zeeziek te worden. U kunt heerlijk languit in een ligstoel een boek lezen en heerlijk slapen zonder ook maar iets van deining te voelen. Enkel als het weer echt slecht is, schommelt het wat. Indien u zich dan minder prettig voelt kunt u aan boord een pilletje vragen tegen zeeziekte.

VEILIGHEIDSOEFENING
Enkele uren na uw inscheping zult u via de luidsprekers horen omroepen dat iedereen zich met reddingsvest – die ligt in uw hut - naar een bepaalde verzamelplaats op een aangegeven dek moet begeven. Dit is afhankelijk waar uw hut zich bevindt. Daar vindt de veiligheidsoefening plaats, die enigszins kan worden vergeleken met de informatie voor vertrek van een vliegtuig aan boord. Deze oefening aan boord is verplicht.

WAAR BEREIKBAAR
Aan boord kunt u e-mails versturen of op het internet surfen, maar dat is duur: bijvoorbeeld $6 voor de eerste 1 tot 10 minuten en als het langer duurt komt daar dan bijvoorbeeld 60 dollarcent per minuut bij.
In de aanleghavens vindt u meestal wel een internetcafé waar het veel goedkoper is. Nog slimmer is de weg vragen naar de bibliotheek. Soms kan men hier gratis surfen. In het midden van de oceaan bent u niet overal bereikbaar op uw gsm. In de grotere havensteden is dat wel het geval.

XERES VAN DE KAPITEIN
De eerste volledige dag aan boord kunt u worden uitgenodigd voor de ‘Welcome cocktail’ van de kapitein. Leuke gelegenheid om bij een glaasje schuimwijn of xeres (witte Spaanse wijn) wat mensen te leren kennen. De laatste volle dag op zee is er de ‘Farewell Cocktail’. Een leuke afsluiter!

IJS, HAMBURGERS & PIZZA’S
Lekkerbekken worden verwend aan boord van cruiseschepen. Ontbijt en middagmaal zijn tevens in buffetvorm en bieden een zeer afwisselende en uitgebreide keuze.
In de namiddag zijn er pizza’s, hamburgers en hotdogs met frieten en snacks. Tussen 16 en 17 uur is er altijd wel ergens ‘tea-time’ met heerlijk fruit en gebak. Iedere avond is er een diner dat bestaat uit 4 tot 7 gangen. Gelukkig bent u niet verplicht van alles te proeven en kunt u zich ook beperken tot enkele schotels. Voorgerecht, soep, salade, pasta, hoofdgerecht, kaas, dessert....En dat allemaal bereid door ervaren koks.
De wijnen moet u wel apart betalen (meestal € 15,- à € 25,- per fles). Na het diner, en tot in de late uurtjes, kunt u meestal terecht bij het ‘Late night Buffet’.

ZEEZICHT?
Op de meeste cruiseschepen kunt u kiezen tussen een aantal huttypes. De prijs stijgt telkens als u in plaats van een binnenhut zonder raam kiest voor een buitenhut met raam, een buitenhut met balkon of een suite met een groter terras.
Vraag u goed af wat u werkelijk van plan bent. Komt u in uw hut alleen om te douchen en te slapen neem dan een binnenhut. Met het geld dat u bespaart kunt u mooie excursies maken. Wilt u zicht op zee of genieten van de haven die u binnenvaart, een boek lezen op uw eigen terras, kies dan voor een buitenhut met balkon.