2 van 15
 • Verblijf in vooruitbetaalde casas particulares
 • Keuze: per huurauto of privé transfers
 • Havana, Viñales, Soroa, Trinidad, Cienfuegos & Varadero
 • 16 dagen
 • Rondreis
 • Individueel
 • Reiscode: AVS180424
Al onze reizen zijn maatwerk
Kan ik u helpen?
Lien van Kersen
WRC Cuba specialist

Als Cuba specialist weet Lien van Kersen alle ins & outs van dit gebied en kan u daarom helpen met al uw vragen en het samenstellen van uw reis.

 • Introductie
 • Reisbeschrijving
 • Routekaart
 • Recensies
 • Prijzen en vertrek
 • Hotelinformatie

Autoreis op privébasis door het Westen en Midwesten van Cuba met overnachtingen in casas particulares.


Het swingende Cuba behoort tot de meest veelzijdige bestemmingen in het Caribische gebied. Een uniek land in de wereld, dat erom vraagt bezocht te worden. En dat ook ruimhartig zal terugbetalen. Want ‘La Isla Grande’ biedt veel, heel veel voor elk soort reiziger. Van cultuur- en natuurliefhebber tot feestende zon-zoeker, voor een indrukwekkende rondreis, geslaagde strandvakantie of zelfs een bruisende citytrip. Goed aanvliegbaar, zon-zeker en immer goed geluimd. Voel het ritme van Cuba... 

Het authentieke Cuba vormt een bestemming met oneindig veel mogelijkheden op gebied van historie, cultuur en natuur. En uiteraard de heerlijke hagelwitte stranden, verwend door het subtropische klimaat en de vele zonuren. Varadero klinkt waarschijnlijk het meest bekend in de oren en heeft alles wat een Caribische strandvakantie tot een feest maakt. Te beginnen met ruim twintig kilometer wit strand waar u kunt genieten met een mojito in de hand. 

Vervoer per transfer kunnen wij u van harte aanbevelen. Bent u een ervaren en avontuurlijke reiziger dan is vervoer per huurauto ook mogelijk.

U verblijft in reeds vooruitbetaalde casas particulares.
 
Casas Particulares
In een casas particulares logeert u in een Cubaans huis in een kamer met eigen douche en toilet. Vaak heeft u ook nog een eigen veranda of dakterras bij uw kamer, zodat u lekker buiten kunt zitten. Bij sommige casas schuift u letterlijk bij de keukentafel aan en eet u met de familie. In andere casas heeft u juist meer privacy. Er is dus een zeer gevarieerd aanbod aan casas. In Trinidad zijn bijvoorbeeld casas particulares gevestigd in prachtige koloniale herenhuizen. In andere casas is het verblijf eenvoudiger. Echter, het is de huiselijke sfeer, warmte, gastvrijheid en vriendelijkheid van de Cubanen wat telt. Bovendien is het zelfgemaakte Cubaanse eten in een paladar (huiskamerrestaurant) of in uw eigen casa particular met veel liefde en aandacht bereid.
 
Waarom een casa particular?

Contact met lokale bevolking
In de casas particulares slaapt u bij Cubanen thuis en zo ervaart u hoe zij leven. Wilt u Cuba echt ervaren, dan is contact met locals heel belangrijk. De geschiedenis, cultuur en manier van leven op Cuba is uniek.

Inkomstenbron voor lokale bevolking
Indien u in een casa logeert dan weet u zeker dat uw geld bij de lokale bevolking terecht komt. Deze extra inkomstenbron hebben ze hard nodig. Soms kunnen ze met deze inkomsten het aantal kamers uitbreiden en andere lokale mensen in dienst nemen waardoor meerdere mensen een extra inkomen verkrijgen.

De casas particulares fungeren ook als mini-toeristenbureautjes. De eigenaren kunnen u de beste tips geven over hun woonomgeving. Heeft u een taxi of lokale gids nodig? Zij kunnen u adviseren.

Heerlijk eten in casas particulares
Eet u in uw casa, dan is de kans heel groot dat u een heerlijke maaltijd krijgt voorgeschoteld. Uw gastvrouw kan meestal heerlijk koken en zet vaak een uitgebreid scala aan gerechten op tafel. Ook met dieetwensen of als u vegetariër bent houdt men rekening.

Casas particulares in alle soorten en maten
De casas particulares zijn vaak van een betere kwaliteit dan een gemiddeld hotel, die vaak ook nog een stuk duurder zijn. U hebt zowel eenvoudige casa’s als prachtige casa’s in koloniale huizen. U hebt altijd een eigen kamer en een eigen badkamer en airconditioning. U slaapt bij mensen thuis, maar het voelt als een bed & breakfast of guesthouse. Een verblijf in casas particulares voegt iets toe aan uw reis.

Lees meer

Beknopte route
 • Dag 1 Vliegreis Amsterdam – Havana
 • Dag 2 Havana inclusief oldtimer tour + city tour
 • Dag 3 Havana
 • Dag 4 Havana – Viñales ca. 190 km
 • Dag 5 Viñales inclusief Tobacco wandeltour
 • Dag 6 Viñales – Soroa ca.135 km
 • Dag 7 Las Terrazas / Soroa
 • Dag 8 Soroa – Santa Clara ca. 350 km
 • Dag 9 Santa Clara – Trinidad ca. 152 km
 • Dag 10 Trinidad inclusief een bicitour
 • Dag 11 Trinidad – Cienfuegos 81 km
 • Dag 12 Cienfuegos
 • Dag 13 Cienfuegos – Varadero 258 km
 • Dag 14 Varadero
 • Dag 15 Varadero – Havana + vliegreis Havana – Amsterdam
 • Dag 16 Amsterdam

Toon alle dagen

Uw ideale reis gevonden?

Stuurt u ons dan een reserveringsformulier toe en we gaan voor u aan de slag. Nog niet helemaal ideaal? Al onze reizen kunnen aan uw wensen worden aangepast. Maak uw reis persoonlijk en laat op het offerte-formulier weten hoe we er uw droomreis van kunnen maken.

Reserveren

of

Reisbeschrijving

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Havana

Bienvenido a Cuba!

U vliegt met de luchtvaartmaatschappij van uw keuze naar Havana. U wordt opgehaald door de chauffeur en naar uw casa particular in Havana gebracht. Onderweg maakt u al kennis met het jaren ’50 decor dat u tijdens deze individuele rondreis nog vaker zult meemaken.
Dag 2: Havana inclusief oldtimer tour + city tour
Na het ontbijt maakt u een tour van een uur in een old timer door Havana en vervolgens wacht een twee uur durende city tour te voet door Havana Vieja. Geniet tijdens de oldtimer tour van de bezienswaardigheden van de Cubaanse hoofdstad Havana. Vanaf de achterbank maakt u zelf ook deel uit van het stadsgezicht van Cuba. Ontdek met uw lokale gids al wandelend Plaza Vieja, dat na jaren van bouwwerkzaamheden weer schittert. Het plein kenmerkt zich door de centrale fontein en prachtige koloniale gebouwen met sierlijke arcades en balkonnetjes. Omgeven door verschillende barretjes, restaurants en cafés ligt hier ook het beroemde Hemingway hotel Ambos Mundos. De rest van de dag is ter vrije besteding. Pik aan het einde van de middag een terrasje en luistert naar de Cubaanse muziek onder het genot van een mojito.
Dag 3: Havana
Deze dag is ter vrije besteding. Er is nog heel veel te bekijken! Breng een bezoek aan het grootste Spaanse fort in heel Amerika: Fortaleza de San Carlos de la Cabana. Het fort is omringd door een dikke muur. In 1959 nam Che Guevara het fort in gebruik voor 5 maanden en vestigde er de Comandancia del Che. Op de avenue Paseo de Martí ligt het prachtige Parque Central. Met zijn aangrenzende koloniale paleizen is het een groene oase in de stad. Aan de overkant van de straat ligt de kopie van het Capitool in Washington, El Capitolio. Op het mooiste koloniale plein in Havana, de Plaza de Armas, staat het standbeeld van de onafhankelijkheidsstrijder Carlos Manuel de Cespedes. Cuba staat uiteraard bekend om zijn tabak en rum. In Havana staat Manufactura de Tabacos, waar u ervaren sigarenmakers, zogeheten ‘Torcedors’ aan het werk kunt zien. In het museum Havana Club Ron kunt u het productieproces van dit bekende exportproduct van Cuba volgen en uiteraard proeven!
Dag 4: Havana – Viñales ca. 190 km
De reistijd naar Viñales bedraagt zo’n drie uur. Viñales is een klein stadje, gelegen in een groene vallei waar kalksteenrotsen uitsteken. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is de ligging in de Viñales Vallei en de reis er naar en doorheen. In het stadje staan veel houten huisjes met veranda’s ervoor. Wij adviseren u om bij uw casa te eten. Vaak staat een uitgebreide tafel met lekkernijen voor u klaar. Ook vindt u in het kleine centrum van het dorp tegenwoordig veel leuke ‘paladars’(privé restaurantjes) waar u goed kunt eten.
Dag 5: Viñales inclusief Tobacco wandeltour
Vanochtend brengt u met een Engelstalige gids een bezoek aan de tabaksboer en verkent u de omgeving van Viñales. U krijgt uitgebreid uitleg over het tabaksproces. U ziet hoe een echte Cubaanse sigaar met gemak zo voor uw ogen wordt gerold. Deze excursie duurt zo’n 2,5-3 uur. De middag is ter vrije besteding en kunt u na de lunch zelf het stadje nader verkennen of één van de grotten in de omgeving bezoeken.

Cueva del Indio

In de omgeving van Viñales liggen verschillende grottencomplexen. De meest bezochte is de Cueva del Indio, zo’n acht kilometer buiten het dorp. U kunt er met de fiets of scooter heen, natuurlijk met de auto, en de hop-on-hop-off bus stopt er ook. De entree voor de grot is 5CUC per persoon. Binnen is een verlicht pad dat langs stalagmieten en stalactieten slingert. Na enkele honderden meters kunt u diep in de grot in een bootje stappen, dat u nog eens 255 meter lang door de grot vaart. Onderweg wordt u gewezen op rotsformaties waar u met enige fantasie een krokodil, fles champagne of gedroogde tabaksbladeren in kunt zien. Daar waar de boot de grot weer uit komt, vindt u verschillende kraampjes met souvenirs en u kunt er ook wat drinken.

Dag 6: Viñales – Soroa ca.135 km
Vanochtend of na de lunch rijdt u weer richting Havana. Het is een relatief korte rit, die u uitgebreid de mogelijkheid geeft om de natuurparken Soroa en/of Las Terrazas te bezoeken. In Soroa kan gezwommen worden bij een grote waterval en hier in de buurt kan een bezoek gebracht worden aan Cuba’s grootste orchideeënkwekerij. Natuurpark Las Terrazas is ontstaan door een in de jaren ’70 succesvol verlopen herbebossingsproject. De lokale gemeenschap is ontstaan uit de werknemers die toen bij dit project betrokken waren. Er is hier een stuwmeertje waarin gezwommen kan worden en waar kabels overheen zijn gespannen waarlangs u een canopy tour kunt maken van boomtop tot boomtop vanwaar mooie uitzichten op het landschap beneden. In de nabijgelegen rivier San Juan kan ook gezwommen worden. Verder zijn er diverse (ruïnes van) 19de eeuwse Franse koffieplantages in de buurt. Om deze te bezoeken en om meer te weten te komen over de rijke plaatselijke flora en fauna, kan een daarin gespecialiseerde gids worden geboekt, die hierover vertelt al wandelend langs één van de mogelijke routes.
Dag 7: Las Terrazas / Soroa
Een aanrader in natuurgebied Las Terrazas, is het maken van een Canopy Tour! Via 6 stalen kabels, maakt u een prachtige panoramische tocht van in totaal 1.600 meter (het langste Canopy traject van Cuba!). Het startpunt is bij het boothuis (Casa de Botes).
Dag 8: Soroa – Santa Clara ca. 350 km
Vandaag wordt het langste traject gereden van deze rondreis. Aan te raden is direct na het ontbijt te vertrekken. Afhankelijk van de vertrektijd, luncht u onderweg of in Santa Clara (rijtijd: ongeveer 5 uur). Vanaf Santa Clara zou u een bezoek kunnen brengen aan de noordkust. Het koloniale plaatsje Remedios bijvoorbeeld. Dit is ook de enige plaats op Cuba met twee kerken rondom het centrale plein. Doorrijden naar de eilandengroep Cayo Santa Maria is ook een mogelijkheid. In Santa Clara zelf kunt u onder andere het indrukwekkende mausoleum van Ché Guevara bezoeken. De troepentransporttrein ‘El tren blindado’ is een ander historisch symbool. Deze werd in 1958 door de oprukkende vrijheidsstrijders opgeblazen en daarmee werd de strijd definitief beslist en kon Havana ingenomen worden.
Dag 9: Santa Clara – Trinidad ca. 152 km
Gezien de relatief kleine afstand naar Trinidad, kunt u in de morgen ook nog deze omgeving gaan verkennen, voordat u uit Santa Clara vertrekt. De route door het Sierra del Escambray gebergte is een mooie, maar op diverse plaatsen dient u hier stapvoets te rijden over stukken on-geasfalteerde weg. De snelweg via Sanctí Spíritus brengt u sneller en comfortabeler naar Trinidad.
Dag 10: Trinidad inclusief een bicitour
Vanochtend of vanmiddag brengt u met een gids een bezoek aan Valle de los Ingenios. In deze vallei vestigden zich rond het jaar 1800 tientallen suikerfabrieken en de overblijfselen hiervan kunt u nog steeds bekijken. Een bijzondere plek waar u een goed beeld krijgt van hoe het vroeger was. Bekijk de slavenhutten en beklim de 45 meter hoge klokkentoren vanwaar 200 jaar geleden toezicht werd gehouden op de honderden slaven die op de plantages aan het werk waren. Onderweg wordt gestopt bij Mirador del Valley vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de vallei.

Lees meer...

Het oude centrum is zeer de moeite waard om doorheen te wandelen. Er zijn kerkjes, musea en de bar ‘Canchánchara’ is een begrip. Maar ook de omgeving biedt meerdere mogelijkheden om te bezoeken. Zo leent het natuurpark Topes de Collantes in het Sierra del Escambray gebergte zich voor mooie wandelingen langs watervallen, een stuwmeer en naaldbossen, met diverse zwemmogelijkheden. De mooie stranden van Trinidad kunnen ook bezocht worden. Langs de weg van Trinidad naar Sanctí Spiritus bevindt zich de suikermolenvallei (Valle de los Ingenios). De rijkdom van Trinidad is voornamelijk te danken aan de vele suikerrietplantages die er vroeger waren. Met een stoomtreintje kunt u langs alle interessante plekken gereden worden. Het bekendst is de plantage Manaca Iznaga, gesticht in 1750. Vanuit de toren, die hier staat, werden de plantageslaven in de gaten gehouden. ’s Avonds wordt er op veel plaatsen in het centrum muziek gemaakt.

Dag 11: Trinidad – Cienfuegos 81 km
Ook vandaag kan laat worden vertrokken uit Trinidad, afhankelijk van de plannen voor deze dag. De kustweg van Trinidad naar Cienfuegos loopt meermaals vlak langs de zee en biedt daardoor vaak mooie uitzichten.
Dag 12: Cienfuegos
Cienfuegos is één van de mooiste koloniale plaatsen op Cuba. Uniek is de Franse architectuur, die in veel koloniale gebouwen wordt teruggevonden. Dit komt omdat de Fransen in het verre verleden hier aan land zijn gekomen, nadat ze van Haïti waren weggevlucht door een massale slavenopstand. Zij brachten de Franse bouwkunst van die tijd mee naar Cuba. Het is een rustige en schone stad, gelegen aan de baai van Cienfuegos. Net als Havana heeft deze stad haar eigen zeeboulevard. Vanaf Cienfuegos kan een bezoek gebracht worden aan de nabijgelegen stranden, waar zich ook de mogelijkheid voordoet om met dolfijnen te zwemmen. Tevens beschikt de stad over een mooie botanische tuin. 

De Varkensbaai

Ook kan een dagexcursie gemaakt worden naar de Varkensbaai. Hier kwamen in 1961 door de Amerikaanse CIA gesteunde rebellen aan land, om te trachten het bewind van Fidel Castro omver te werpen. Er is hier een museum, die deze mislukte invasie herdenkt. In de buurt zijn ook diverse mooie plekjes waar gezwommen/gesnorkeld/gedoken kan worden (duik-snorkelapparatuur ter plaatse te huren).

Dag 13: Cienfuegos – Varadero 258 km
Wilt u zo vroeg mogelijk in de middag in Varadero aankomen, dan rijdt u vanaf Cienfuegos direct de snelweg op en rijdt u richting de stad Matanzas (via Colón). Anders kan er via de Varkensbaai, Playa Larga en La Boca/Guamá de snelweg opgereden worden waar onderweg diverse interessante stops te maken zijn. U rijdt vervolgens naar Cuba’s bekendste badplaats Varadero, dat in het bezit is van een 20 km langgerekt prachtig zandstrand. Ergens in de middag wordt de auto ingeleverd en kunt u de laatste dagen nog even heerlijk relaxen aan één van de mooiste stukken strand van deze plaats, voordat u weer terugreist. Uw casa particular ligt op zo’n 150 meter van het strand en op loopafstand van verschillende restaurants en barretjes. Wilt u deze laatste nachten liever doorbrengen in een hotel dan kunt u dit kenbaar maken en stellen wij graag een aangepaste offerte voor u samen.

Verblijf

Uw casa particular ligt op zo’n 150 meter van het strand en op loopafstand van verschillende restaurants en barretjes. Wilt u deze laatste nachten liever doorbrengen in een hotel dan kunt u dit kenbaar maken en stellen wij graag een aangepaste offerte voor u samen.

Dag 14: Varadero
U verblijft deze dagen in het belangrijkste vakantieresort van Cuba: Varadero. Deze badplaats heeft haar populariteit te danken aan de witte zandstranden die langzaam in zee lopen en de rustige zee. U kunt er naast luieren ook snorkelen en duiken want het gebied kent verschillen koraalsoorten. Een bezoek aan het parque Josone is een aanrader. Deze groene oase heeft verschillende schaduwrijke plekken en sfeervolle eettentjes. 
Dag 15: Varadero – Havana + vliegreis Havana – Amsterdam

It’s time to say Adiós!

In aansluiting op de vertrektijd van uw vlucht reist u naar de luchthaven van Havana. De reistijd bedraagt circa 2 uur. Vervolgens checkt u in voor uw terugvlucht naar Nederland
Dag 16: Amsterdam
Aankomst op Schiphol.

Routekaart

Recensies

Promoreis Cuba 0 EUR

Wilt u een recensie inzenden? Inzenden

Recensie inzenden
 

Prijzen en vertrek

01 april 2018 – 31 oktober 2018


Prijsindicatie in Euro per persoon:

Reis op basis van: Transfers Autohuur
  2 pers 4 pers 2 pers 4 pers
Laagseizoen zomer '18, vanaf 1951 1839 1968 1752
Hoogseizoen zomer '18, vanaf 2228 2116 2331 2078

Indicatie seizoensindeling:
Laagseizoen zomer: 01 mei - 30 juni 2018 & 01 september - 31 oktober 2018.
Hoogseizoen zomer: 01 juli - 31 augustus 2018.              


Inbegrepen

 • Retourvlucht Amsterdam naar Havana met KLM.
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen.
 • 14 overnachtingen in casas particulares inclusief ontbijt. (kamers met en-suite badkamer en airco) 
 • Transfer luchthaven - hotel in Havana en hotel Varadero - luchthaven Havana.
 • Lokale assistentie (24 uur per dag bereikbaar)
 • Engels- en Spaanstalig.
 • Oldtimer tour in Havana.
 • City tour o.l.v. een gids in Havana.
 • Tobacco walking tour in Vinales o.l.v. een gids.
 • Bicitour in Trinidad.
 • Reis op basis van naar keuze; transfers of autohuur:
  Inbegrepen reis op basis van transfers, privé transfers:
  - Havana - Vinales
  - Vinales - Soroa - Soroa - Santa Clar
  - Santa Clara - Trinidad
  - Trinidad - Cienfuegos, Cienfuegos- Varadero.
  Inbegrepen reis op basis van autohuur:
  - Autohuur 2-3 personen type medium handgecshakeld, 4 personen type standaard handgeschakeld.
  - Ophalen op dag 4  bij het REX verhuurkantoor in Havana om 0:.00 uur.
  - Inleveren op dag 13 in de namiddag (voor 16.30 uur) of op dag 14 voor 09:00 uur bij het REX verhuurkantoor Iberostar hotel in Varadero.

Niet inbegrepen

 • Niet genoemde maaltijden, persoonlijke uitgaven.
 • Reserveringskosten €40,- per boeking.
 • Calamiteitenfonds €2,50 per boeking.
 • Niet inbegrepen bij autohuur:
  - Verzekering CUC 20,- per huurdag (ter plaatse te voldoen),
  - Borgsom CUC 200,-.
  - Taxi vervoer van hotel - autoverhuurkantoor v.v.

OpmerkingDe koers van de CUC (Cuban convertible Currency) staat gelijk aan de US$ dollar. 

Hotelinformatie

Dag Bestemming Middenklasse hotel
Dag 1 - 3 Havana Casa Particular - Havana
Dag 4 - 5 Viñales Casa Particular - Viñales Vallei
Dag 6 - 7 Soroa Casas Particulares - Soroa
Dag 8 Santa Clara Casa Particular Santa Clara
Dag 9 - 10 Trinidad Casa Particular - Trinidad
Dag 11 - 12 Cienfuegos Casa Particular - Cienfuegos
Dag 13 - 14 Varadero Casa Particular - Varadero