De Nationale Parken van Alberta

De Nationale Parken van Alberta


Meren en bisons
Op de kaart lijkt Waterton Lakes niet meer dan een kleine uitstulping van het veel grotere Glacier Park in de Verenigde Staten waarmee het één geheel vormt. Het is ook veel kleiner dan de bekendere parken Banff en Jasper maar doet daar in schoonheid en spectaculaire wandelingen niet voor onder. Voordelen zijn dat het hier veel rustiger is en dat u voor diverse wandelroutes niet eerst de auto in hoeft. Het meest tot de verbeelding spreken de door bergen omgeven meren. Blijf er in ieder geval een volle dag en rij zowel de Akamina Parkway die eindigt bij Camaron Lake als de Red Rock Canyon Parkway. Maak onderweg korte wandelingen zoals naar Bear Hump bij Waterton en Lake Crandell en kano op Cameron Lake. Wilt u ook de dagvullende wandeling naar Crypt Lake doen – die onder andere door een grot voert – om het volledig door bergen omgeven gletsjermeer te zien, blijf dan twee dagen. Noordwaarts nodigt alleen het bezoekerscentrum Head Smashed in Buffalo Jump uit tot een stop. Op deze plek waar Indianen bizons de afgrond in joegen, komt u meer te weten over hun leefwijze en methode van jagen.

Landschappelijke parelketting
De parken Banff en Jasper zijn terecht wereldberoemd en een reis naar West-Canada is niet compleet zonder beide parken. Vanaf de Icefields Parkway van Lake Louise naar Jasper (230 km) zijn de gletsjers dichtbij. Soms hoeft u niet eens de auto uit en vaak loopt u er in hooguit een half uur heen. Banff is de poort van de Rockies. Sommige reisgidsen omschrijven het als een toeristisch Sodom, maar dat is zwaar overtrokken. Het is er druk en de sfeer enigszins mondain, maar vriendelijk toeristisch. Jasper is als plaats eenvoudiger en op het oog minder druk. Buiten beide plaatsen zijn er amper verblijfsmogelijkheden en maar drie plaatsen om te tanken. Vanaf Lake Louise rijgen de hoogtepunten zich aaneen aan de Icefield Parkway: met gletsjers getooide pieken, diepblauwe meren, snelstromenden rivieren met donderende watervallen en eindeloze bossen, het domein van beren en herten. Trek er minstens twee dagen voor uit, maar als u ook wat langere wandelingen wilt maken en de omringende parken wilt zien, kunt u zich met gemak een week vermaken. Zorg dat u in ieder geval de volgende hoogtepunten ziet: Moraine Lake, Peyto Lake uitzichtpunt, Mistaya Canyon, Colombia Icefield (gletsjerwandeling), Sunwapta en Athabasca watervallen, Maligne Lake, Maligne Canyon en Edith Clavell Mountain.


Bizarre Badlands
Na een bezoek aan de Rockies is de confrontatie met de Badlands bij Drumheller niets minder dan een schok: een haast surrealistisch desolaat landschap met kale heuvels dat u eerder op de maan verwacht. Het is er gortdroog en ’s zomers zinderend heet. U krijgt een goed idee van dit landschap op de Dinosaur Trail, een bewegwijzerde route vanuit Drumheller. Het beste uitzicht heeft u bij Horsethief Canyon waar de droge heuvels een merkwaardig contrast vormen met de groene oevers van de vredig stromende Red Deer River. Zo’n 20 kilometer ten noorden van Drumheller kunt u bij Horshoe Canyon een Badlands-wandeling maken. Bijzonder van de Badlands is de rijkdom aan fossielen uit de tijd van de dinosaurussen. Bij het kraampje aan Horseshoe Canyon zijn stukjes dinosaurusbot te koop inclusief certificaat van echtheid. Zo’n 150 kilometer verderop in Dinosaur Provincial Park worden complete skeletten blootgelegd. De mooiste worden geëxposeerd in het Royal Tyrell Museum, een wereldtopper op het gebied van de restanten van dinoasaurussen, waar de enorme collectie skeletten op een levendige manier geëxposeerd wordt.