Ontario & Quebec.... het hart van Canada

Ontario & Quebec.... het hart van Canada


Vlak na de Tweede Wereldoorlog hadden veel Nederlanders een droom over Canada: meer werk, meer ruimte, een huis: kortom een betere toekomst. Duizenden Nederlanders emigreerden en vonden hun beloofde land. Wij hadden ook een droom over dat beloofde land en dus wilden we Canada als toerist ontdekken. Een land waar nog ruimte is. Echte ruimte, eindeloze ruimte en stilte. Een land waar er maar één de baas is: Master Nature. Wij vlogen in de zeventiger jaren als jong echtpaar naar Toronto en bezochten de provincies Ontario & Quebec.

Ontario & Quebec

De provincies Ontario en Quebec worden gezien als het hart van Canada en beschikken over prachtige steden zoals Toronto, Ottawa, Montréal en Quebec City met veel cultuur, een immense natuur met fraaie natuurparken, meren en een zeer gastvrije sfeer.

Ontario huisvest één van de zeven wereldwonderen: Niagara Falls. En ja, die regenboog is echt en een kleurrijke voorbode van wat Ontario te bieden heeft. Het beroemde Algonquin Park is één van de vele parken in deze provincie. Ook kent Ontario talloze meren, zoals Lake Huron en Lake Superior met z’n prachtige rotsformaties met o.a. Indiaanse tekeningen bij Agawa Bay. In Ontario kan men ondermeer zwemmen, zeilen, kanovaren, vissen en wandelen. De kosmopolitische stad Toronto en de hoofdstad Ottawa bieden voldoende afwisseling.

Croissant, café au lait, bon appetit. Het Frans dat men nodig zal hebben. In deze provincie ligt de op één na grootste Franstalige stad ter wereld: Montréal. 90 minuten rijden ten noorden van Montréal ligt het mooie Laurentian-gebergte met enkele charmante stadjes. Quebec City, de historisch ommuurde hoofdstad biedt vele monumenten.

Een reis door de provincies Ontario en Quebec is indrukwekkend en veelzijdig. Prachtige steden afgewisseld met een immense natuur en grappig dat je een deel van je reis je Engels kunt oefenen en deels je Frans.

Enkele hoogtepunten in Ontario & Quebec

We dachten dat Toronto een wat saaie zakenstad was. Maar dat klopte echt niet, de stad is een bezoek zeker waard. Begin bij het Eaton Center, een werkelijk enorme shopping mall. Ga kunst kijken bij één van de mooie musea zoals het Royal Ontario Museum, of ga de hoogte in als je de bekende CN Tower bezoekt. Hip dineren? Op naar het distillery district! Trek? Ga naar de St. Lawrence market voor een dagverse hap heerlijke vis of een broodje gerookte worst. En dan met de sportgekke Canadezen lekker naar ijshockey. Go Leafs!

Algonquin ligt op maar drie uur rijden vanmetropool Torontoen is gemakkelijk te bereiken via Highway 11. Maar het is veel leuker om te kiezen voor landelijke wegen over het platteland. U ervaart dan hoe afwisselend het landschap van Ontario is. Het Algonquin Park bestaat uit 7.630 vierkante kilometer aan pure wildernis, met eindeloze loof- en naaldbossen, slechts onderbroken door meer dan tweeduizend glasheldere meren. Hier ligt een natuurgebied, dat zich kan meten met de allerfraaiste parken van Noord-Amerika.

In 1857 koos Koningin Victoria Ottawa als hoofdstad van Canada. Strategisch gezien een gunstige beslissing, omdat dit de plaats is waar de Frans- en Engelstalige elkaar ontmoeten. Op Parliament Hill liggen de fraaie parlementsgebouwen. Dagelijks worden er rondleidingen georganiseerd. Iedere dag vindt hier de Changing the Guard door soldaten en muzikanten plaats. Achter het Chateau Laurier ligt het major’s Hill Park waar een kanonschot elke dag het tijdsein van 12.00 uur geeft. Langs de boulevards en in de tuinen van vele openbare gebouwen ziet men prachtige bloemenparken. Ottawa biedt elk wat wils. Een heerlijke stad om enkele dagen te verblijven.

Meer dan 350 parken en pleinen sieren de stad Montréal. Mount Royal – 200 hectare groot – een oase middenin de stad, is een soort speeltuin die altijd open is. In het hart van de bedrijvige binnenstad ligt Dominion Square, naast de treinstations. Ultra-moderne gebouwen steken scherp af tegen de oude gebouwen. In verschillende delen van de stad zijn ondergrondse centra gebouwd. Vieux Montréal of Old Montréal, is een historisch aan de waterkant gelegen deel van de stad. Hoogtepunten zijn o.a. de Notre Dame Church, geopend in 1829, Place Jacques Cartier, een oud straatplein, vroeger de grote marktplaats. Een andere bezienswaardigheid is Place des Arts, één van de mooiste gebouwen van muziek en theater in Noord-Amerika. Montréal heeft zoveel te bieden dat men er dagenlang kan ronddwalen.

 

De machtigste waterval van Noord-Amerika laat zich in Ontario van zijn beste kant zien. Niagara Falls is de verzamelnaam van drie watervallen: Bridal Veil Falls, American Falls en – de grootste – Horseshoe Falls. Dankzij een korte, maar indrukwekkende helikoptervlucht, het kijkje achter de schermen tijdens Journey Behind the Falls en de haast verplichte boottocht op de Maid of the Mist kunt u als liefhebber gerust een dagje uittrekken om Niagara Falls van alle kanten te bekijken. Vergeet daarna niet om even langs te gaan in het dorpje Niagara-on-the-Lake, een charmant alternatief voor de ontnuchterende hotel-casino’s bij de watervallen zelf.