Onze camperreis via Vancouver Island naar Whitehorse (Yukon) en cruisen naar Alaska

Onze camperreis via Vancouver Island naar Whitehorse (Yukon) en cruisen naar Alaska


In de negentiger jaren van de vorige eeuw vlogen wij met met onze kinderen (teeners) naar Vancouver. Tijdens deze reis bezochten wij Vancouver Island en brachten onze camper naar Whitehorse (Yukon). Tevens maakten we een cruise met Holland America Line naar Alaska. We hadden immers iets te vieren.....25 jaar getrouwd en de kinderen waren geslaagd voor hun eindexamens. Tijdens deze vakantie hebben wij zelf mogen ervaren dat een camper-cruise reis onvergetelijk is! Het ideale vervoermiddel om Canada te ontdekken is per camper. Na enkele weken ‘luxe kamperen’ is het heerlijk om de reis af te sluiten met een onvergetelijke cruise waarbij u werkelijk in de watten wordt gelegd en geschikt voor alle leeftijden. 

Canada per camper

Vakanties per motorhome zijn al jarenlang een populaire manier om het immense Canada te ontdekken. Stap in een verplaatsbaar huis op wielen. U kunt stoppen waar u wilt en de natuur van dichtbij beleven. Het besturen van een motorhome is bijna net zo eenvoudig als het besturen van een auto. Canada is bij uitstek geschikt om per motorhome te bezoeken. De lengte van de motorhome is zeker geen enkel nadeel. Brede wegen, grote parkeerplaatsen, luxe campings met vaak veel voorzieningen maken het gemakkelijk om met een motorhome te reizen.

Een camperreis is in feite kamperen voor gevorderden. Wel de lusten, maar niet de lasten. Geen lekkende tent, maar wel net zo flexibel. Het comfort van een vast bed en slechts eenmaal je bagage uitpakken is ideaal. U bent in uw camper gewoon thuis, maar ergens anders. Veel klanten die met WRC met een camper op pad zijn geweest willen niet meer anders. Gelukkig is de wereld groot en kan men onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Namibië en de Verenigde Staten per camper ontdekken. Reizen per camper is anders dan een ‘gewone’ vakantie. Het is een levensstijl! 

Vancouver Island

Vancouver Island is net zo groot als Zwitserland, maar slechts met ca. 750.000 inwoners. De helft daarvan woont in en rond Victoria. De tocht met de ferry naar Vancouver Island is al een toeristische attractie en tijdens deze tocht is de kans al groot dat u walvissen en orka’s ziet. Vancouver Island biedt enorm veel contrasten. De natuur aan de westkust is onaangetast mooi, maar op veel plaatsen ontoegankelijk, terwijl de sfeervolle kustplaatsen aan de oostkust goed bereikbaar zijn. Een absoluut hoogtepunt is de Knight Inlet. Dit is het leefgebied van dolfijnen, zeehonden, zeeotters en grizzly beren.

Victoria is een prachtige plaats met veel Britse invloeden en bijna paleisachtige gebouwen, waarvan het Empress Hotel en de Parliament Buildings het meest tot de verbeelding spreken. De Inner Harbour is een aanrader. Echt gezellig. Ook vanuit Victoria kan men walvisexcursies maken.

De kust aan de Grote Oceaan is schitterend. Hier ligt het relatief ongerepte Pacific Rim National Park. De uitvalsbasis voor een bezoek aan dit park is het voormalige scheepvaart- en vissersdorp Tofino. Tofino staat bekend om de lange mooie stranden en torenhoge regenwouden. Vanuit dit dorp kunt u dagelijks excursies boeken om walvissen te spotten. Van Moeder Natuur mag u dit park zo lang verkennen als u wilt. Het pittoreske vissersdorp Ucluelet is stiller dan Tofino en biedt een minder verfijnde ambiance. De stranden van Ucluelet zijn rotsachtig en ruw, maar het is spectaculair om hier walvissen te spotten en te fotograferen. Groepen grijze walvissen zwemmen langs de kust van het dorp op hun jaarlijkse migratie van Baja California naar Alaska en terug. 

Yukon

Yukon Territory of kortweg Yukon ligt in het noordwesten van Canada. De Yukon is tien keer zo groot als Nederland en heeft slechts zo’n 40.000 inwoners. Verder wonen in deze provincie vooral kariboes, elanden en beren. Rust, ruimte en wildlife. Behalve de fenomenale ruimte is er nog veel meer. Zoals de hoogste berg van Canada, Mount Logan, bijna 6000 meter hoog. Die staat in Kluane National Park, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Door de noordelijke ligging is er een Midzomernacht. Naarmate de dagen verstrijken wordt het overdag nog nauwelijks licht. Dat is de tijd voor het Noorderlicht. Het schitterende schouwspel waarvan de eerste verschijnselen vaak al eind augustus of begin september zijn waar te nemen, wanneer ook de uitbundig gekleurde bomen de aandacht trekken. Yukon heeft het allemaal! Deze provincie is uitermate geschikt om per camper te verkennen. 

De routes naar Whitehorse zijn simpel en verdwalen kan niet. Op 600 km van Whitehorse ligt Dawson City, een fascinerende plaats die het verleden en heden samenbrengt. Deze stad werd groot gedurende de goldrush eind 18de eeuw. De stad heeft prachtige houten huizen in alle kleuren van de regenboog, geschilderde uithangborden en mooie gebouwen die nog identiek zijn als in de hoogtijdagen van de goudkoorts. Bezoekers worden uitgenodigd om een stap terug te doen in de tijd en de rijke geschiedenis te herleven. De revolvers kunnen wel in de holsters blijven, want als toerist word je met open armen ontvangen; veilig en comfortabel. Via de North Klondike Highway rijdt u naar Whitehorse. Onderweg komt u slechts twee plaatsjes tegen: Carnacks en Pelly Crossing. Voor de rest is het een onmetelijke wildernis. Vanuit het grote niets doemt Whitehorse op. In deze provinciale hoofdstad vindt u uiteraard veel overheidsinstanties, maar belangrijker zijn de vele attracties en musea die hier te vinden zijn. 

Yukon is een levensgroot avontuur. Wie rust en ruimte zoekt, heeft hier zijn doel bereikt. 

Cruisen naar Alaska met Holland America Line

‘De mooiste manier om de wereld te ontdekken’. Dat is de slogan van Holland America Line, de van oorsprong Nederlandse maatschappij die voer tussen Nederland en de Verenigde Staten. Bij Holland America Line gaan onvergetelijke ervaringen samen met detail. Met een rijke zeevaarthistorie van meer dan 140 jaar is Holland America Line toonaangevend op het gebied van unieke reizen naar bestemmingen op alle zeven continenten, waarbij de gasten helemaal kunen opgaan in de culturen en tradities van de streken die worden bezocht. Een cruise naar Alaska blijft altijd op uw netvlies gebrand. De indrukwekkende natuur, de schaduwen van scholen walvissen, de enorme gletsjers, cirkelende arenden....het zijn indrukken die u nooit meer vergeet. Alaska is een aanrader voor iedere natuurliefhebber.

Het gevoel dat men zich erg nietig kan voelen op een cruiseschip dat door de wateren van Alaska vaart, maakt van Alaska nog één van de weinige bestemmingen die niet zijn platgewalst door het massatoerisme.

Tijdens een cruise naar Alaska met Holland America Line komt u ogen tekort! Door de onvergetelijke Inside Passage vaart u door diepe fjorden. IJsbergen drijven vlak langs het schip. Onderweg kunt u genieten van dolfijnen, walvissen, zeeotters en nog veel meer zeeleven. De plaatsen die u onderweg aandoet zoals Ketchikan, Juneau en Skagway hebben allemaal hun eigen sfeer. Laat u ’s avonds verrassen door wervelende theatervoorstellingen en woon eens een lezing bij van een parkranger die vertelt over de planten en dieren die u onderweg tegenkomt. Er is volop ruimte voor ontspanning. De tennis- en squashbanen, een tropisch zwembad, de sauna en de uitgebreide fitness activiteiten staan doorlopend tot uw beschikking.