Zuid- en Centraal Sulawesi

 • Torajaland is een etnologische attractie.
 • Badavallei: megalitische beelden en stenen vaten.
 • Togian-eilanden, fantastische onderwaterwereld.
 • 22 dagen
 • Rondreis
 • Individueel
 • Reiscode: AIN1812211
€ 2300,-
Bovenstaande betreft de meest gunstige prijs,
bekijk prijzen en vertrek voor meer informatie.
Al onze reizen zijn maatwerk.

Helaas is deze reis (tijdelijk) niet beschikbaar. Indien u een prijsopgave voor deze of een soortgelijke reis wenst voor deze reis dan kunt u telefonisch/ per e-mail contact met ons opnemen.

Kan ik u helpen?
Maudy Zuidema
WRC Indonesië specialist

Als Indonesië specialist weet Maudy Zuidema alle ins & outs van dit gebied en kan u daarom helpen met al uw vragen en het samenstellen van uw reis.

 • Introductie
 • Reisbeschrijving
 • Routekaart
 • Recensies
 • Prijzen en vertrek
 • Hotelinformatie

Rondreis over Zuid- en Centraal Sulawesi

Het voormalige Celebes kreeg na de onafhankelijkheid in 1949 de naam Sulawesi. Het eiland aan de evenaar heeft circa 16 miljoen inwoners en heeft een eigenaardige vorm, die lijkt op een orchidee. Sulawesi is één van de grootste eilanden van Indonesië. Het eiland heeft een prachtige natuur, van majestueuze vulkanen tot hagelwitte stranden en ongerepte oerwouden. De onderwaterwereld is van zeldzame schoonheid met schitterende koraalriffen en gekleurde tropische vissen.

Torajaland is een etnologische en toeristische attractie van internationaal niveau. De Toraja’s, de voormalige koppensnellers, zijn beroemd om hun spectaculaire begrafenisrituelen, archaïsche buffeloffers en opvallende clanhuizen.

Het toerisme op Sulawesi staat nog enigszins in de kinderschoenen en deze bestemming is geschikt voor mensen met een ‘pioniersinstelling’. 

Uw ideale reis gevonden?

Stuurt u ons dan een reserveringsformulier toe en we gaan voor u aan de slag. Nog niet helemaal ideaal? Al onze reizen kunnen aan uw wensen worden aangepast. Maak uw reis persoonlijk en laat op het offerte-formulier weten hoe we er uw droomreis van kunnen maken.

Reisbeschrijving

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Makassar
U vliegt met de luchtvaartmaatschappij van uw keuze naar Makassar.
Dag 2: Aankomst Makassar
Bij aankomst op de luchthaven van Makassar wordt u door de chauffeur opgewacht en in circa 30-45 minuten naar uw hotel in het centrum van de stad gereden. Onderweg kunt u nog een stop maken bij de oude haven (u betaalt ter plaatse een kleine entree).

Hotel Aston

Twee overnachtingen in Aston, een comfortabel hotel op loopafstand van de kust. Prettige kamers. Het hotel heeft een zwembad en restaurant.

Dag 3: Makassar – Barombong fietstocht
Vanochtend wordt u naar het beginpunt van de fietstocht gereden. Vervolgens stapt u op de fiets en rijdt u door dorpjes, langs rijstvelden en steekt u een rivier over met de veerpont. U drinkt koffie bij mensen thuis en krijgt een lekkere Buginese lunch in een ander huis. U fietst ongeveer 20 km over grotendeels vlakke wegen, hier en daar niet geasfalteerd. U stopt regelmatig om te kijken bij de huisnijverheid of om een praatje te maken met de lokale bevolking. Door de vele stops bent u pas in de namiddag terug in uw hotel. Houd u er rekening mee dat het warm kan zijn en zorg ervoor dat u enigszins bedekkende kleding draagt, aangezien u door islamitische dorpjes fietst (de bedekkende kleding is ook goed tegen de zon).
Dag 4: Makassar – culinaire trip Makassar
U bezoekt samen met een lokale gids per becak, taxi of openbaar vervoer twee markten in Makassar waar u de inkopen zult doen die u nodig heeft voor de kookcurcus. Hierna vaart u met een lokale pont naar het dorp La’kkang waar een kookles plaatsvindt in een traditionele keuken in een lokaal Buginees huis. La’kkang is een uniek dorp dat weliswaar midden in de stad Makassar ligt maar omringd wordt door rijstvelden, visvijvers en groene tuinen; u waant u op het platteland! In dit dorp treft u veel traditionele Buginese huizen op palen aan. Als u geen zin heeft om mee te koken kunt u uiteraard u te goed doen aan de lekkere hapjes en gerechten.
Dag 5: Makassar – Maros trip – Malino
Vanaf Makassar rijdt men u in ongeveer een uur naar het startpunt van de Maros trip. U wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoekt u een lokale familie waar u een lunch wordt aangeboden. Vervolgens vaart u met de kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto om door te rijden naar Malino. Malino ligt op ongeveer 80 km en ca. 2-3 uur rijden van Makassar op een hoogte van 1100 meter. Het is een vruchtbaar gebied met Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de nabijheid. U overnacht op een unieke plek en comfortabel in een bungalow tussen de rijstvelden.

Rumah Tengah Sawah

Overnachting in Rumah Tengah Sawah, een prachtige villa met twee bungalows en een guestroom temidden van rijstvelden en rijstterrassen.

Dag 6: Malino - wandeling
U maakt samen met een gids een mooie wandeling van 4-5 uur, langs rijstvelden en kleine dorpjes en u passeert ook een waterval aan het begin waar u zelfs kunt zwemmen. Het is een bergachtig gebied, houdt u er rekening mee dat er stijgingen en dalingen in zitten. Een eenvoudige lunch wordt bij een lokale familie thuis geserveerd.
Dag 7: Malino – Bira
Er staat vandaag een rit van bijna 6 uur op het programma. U passeert de mooiste rijstvelden en in de buurt van Bira bezoekt u de traditionele pinisi scheepsbouw.

Bara Beach

U logeert twee nachten in Bara Beach dat bestaat uit een achttal bungalows dichtbij een prachtig stukje strand op ca. 3 km van het dorpje Bira. De bungalows zijn eenvoudig maar ruim en hebben een eigen badkamer en een terras. 

Dag 8: Bira
Lekker van het strand genieten, snorkelen voor de kust of met een bootje er op uit. Het beste koraal ligt bij het eilandje voor de kust. Deze dag deelt u zelf in. Via het hotel kunt u een boot regelen om te gaan snorkelen bij een eilandje voor de kust. Het is ook mogelijk om te duiken.
Dag 9: Bira – Sengkang
U verlaat in de ochtend het plaatsje Bira en volgt een zeer fraaie smalle kustweg waar u overal vissershuizen ziet staan, ruige kusten en witte zandstranden. U luncht onderweg in een Buginees huis, de maaltijd is heerlijk. Na de lunch heeft u nog ongeveer 1,5 uur nodig om Sengkang te bereiken.

BBC Hotel

Overnachting in BBC, een redelijk nieuw middenklasse hotel dichtbij het centrum van het stadje. Kleine maar comfortabele kamers met airco en eigen badkamer.

Dag 10: Sengkang – Tempemeer excursie – Toraja
Vanochtend maakt u met uw gids een excursie naar het Tempemeer. U ziet vissers, vele vogels en bezoekt één van de drijvende huizen. Bij laag water kan het zijn dat deze huizen vast liggen en bij hoog water is het mogelijk dat ze te ver weg liggen om ze te bezoeken. De tocht duurt ca. 2-3 uur. Aansluitend bezoekt u met de auto nog enkele dorpjes waar zijde verwerkt wordt tot felgekleurde doeken. U rijdt verder naar Toraja via het prachtige berggebied. 

Hotel Luta

Hotel Luta, een volledig gerenoveerd hotel aan de Saddan rivier in het centrum van Rantepao. De sfeervolle kamers zijn wat klein maar bieden voldoende comfort, ze beschikken over airconditioning en de meeste kamers kijken uit op een binnenplaatsje. Het hotel heeft een klein zwembad en een restaurant die uitkijken op de rivier. 

Dag 11 - 12: Toraja en omgeving per auto en te voet
Samen met gids en chauffeur verkent u de verschillende gebieden in Toraja. Overleg met uw gids waar u naar toe wilt, het programma is flexibel en kan worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen. Bij elke bezienswaardigheid (ook op sommige markten) betaalt u een entree van Rp 20.000 per persoon. Bij ceremonies wordt van u verwacht dat u een geschenk in de vorm van sigaretten, suiker of dergelijke meeneemt.
Dag 13: Toraja – Pendolo
In de vroege ochtend verlaat u Toraja en rijdt u verder noordelijk (alleen met chauffeur). Via een bochtige bergweg bereikt u na enkele uren de kust, deze volgt u tot na het middaguur, waarna u weer de beboste bergen inrijdt. U passeert een waterval en kunt stukjes langs de weg lopen om de benen te strekken. Tegen het einde van de middag bereikt u het kleine plaatsje Pendolo dat aan de zuidoever van het Posomeer ligt. De chauffeur rijdt bij aankomst terug naar Makassar. Een eenvoudig diner is vanavond inbegrepen.

Mulia Lake Poso

U logeert in Mulia Lake Poso, een eenvoudig guesthouse direct aan het strand van het Posomeer. Het hotel heeft eenvoudige kamers met eigen badkamer (geen warm stromend water).

Dag 14: Pendolo - Tentena

Per gecharterde boot van Pendolo naar Tentena

Vanochtend wordt u door een lokale gids opgehaald en stapt u aan boord van een gecharterde boot. U volgt de oostoever en maakt enkele stops waarbij u via een dorpje naar een waterval loopt en vervolgens naar een uitzichtpunt. Rond het middaguur arriveert u dan in uw guesthouse dat eveneens aan het strand van het Posomeer ligt. De rest van de dag is ter vrije besteding. Een eenvoudig diner is inbegrepen.

Tondobone Cottages

U verblijft in Tandobone dat bestaat uit goed onderhouden cottages. Eigen badkamer met koud stromend water. Alle cottages hebben een keukentje waar u water kunt koken, wat u later kunt mengen in het waswater. Tandobone ligt op ca. 30 minuten van Tentena, het laatste stukje naar het hotel legt u per boot af. De accommodatie ligt direct aan het meer en grenst tevens aan de rijstvelden, een prachtige en unieke plek!

Dag 15: Tentena – Badavallei
Per jeep rijdt u in de vroege ochtend in de richting van de Badavallei gelegen op ca. 800 meter. De vallei is een enclave in het uitgestrekte Nationale Park Lore Lindu. Dit park kent nog enkele andere valleien waaronder Besoa en Napu. Al deze drie valleien staan bekend om hun megalitische beelden en bewerkte stenen vaten. De ruige tocht ernaar toe duurt ongeveer 4 tot 5 uur; via een deels onverharde weg bereikt u een bergrug op ca. 1800 meter, hierna daalt u af. Onderweg (niet ver van Tentena) stopt u bij de waterval Saluopa waar u kunt badderen in de poeltjes gevuld met fris en helder water. Het avondeten krijgt u geserveerd in de losmen. U arriveert in de late namiddag.

Losmen Ningsih

Overnachting in Losmen Ningsih, een heel eenvoudig onderkomen met gedeelde mandikamer (mandibak) en hurkwc.

Dag 16: Badavallei – Tentena

Wandeling regenwoud

Vanochtend maakt u nog een wandeling van 2-3 uur door het regenwoud en loopt u door naar de hoofdweg om daarna via een korte rit per jeep terug te keren naar Tentena. U verblijft wederom in de Tondobone Cottages.

Dag 17: Tentena – Ampana – met boten naar Kadidiri

Al vroeg in de ochtend vertrekt u naar Ampana, een middelgrote stad in het noorden van Centraal Sulawesi. Het is de havenplaats voor de boten naar de Togian-eilanden. Vanuit Ampana reist u met de boot naar Wakai en vanuit Wakai met een andere lokale boot naar Kadidiri. U logeert drie nachten op basis van volpension in het Harmony Bay Resort.

Harmony Bay Resort

Het Harmony Bay Resort ligt direct aan het strand op Kadidiri, één van de  unieke Togian eilanden. Het verblijf is op basis van volpension. Het hotel beschikt over een eigen restaurant en een duikcentrum. De accommodatie bestaat uit houten bungalows waarvan de kamers zijn voorzien van een klamboe, terras met twee hangmatten, stoelen en een tafel.

Dag 18 - 19: Kadidiri / Togian-eilanden

Deze dagen zijn ter vrije besteding. De Togian Islands behoren tot de mooiste eilanden van Indonesië, en dat is nogal wat met ruim 17.000 eilanden. En toch komen hier maar weinig mensen. Niet omdat de eilanden niet mooi genoeg zouden zijn, maar omdat het een behoorlijke onderneming is om de eilanden te bereiken. Maar geloof ons, het is de moeite meer dan waard. De lange reis bent u al snel vergeten!

Togian Islands

De Togian eilanden liggen midden in de azuurblauwe Teluk Tomini. Op de Togian eilanden wonen zeezigeuners. Ze wonen in houten huizen op palen op dood koraal. Bij vloed staan de huizen soms volledig onder water. U gaat vooral naar de Togian Islands om even helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld. U treft er spierwitte zandstranden omringd door groene, ondoordringbare jungle. U voelt zich als Robinson Crusoë! Het eilandengroepje is wereldwijd bekend door de fantastische onderwaterwereld, waar kleurrijke vissen en het mooiste koraal te vinden zijn. Pulau Kadidiri is één van de mooiste eilanden van de Togian groep, het eiland is ideaal voor duikers, wandelaars en strandliefhebbers, die van exclusieve bestemmingen houden. De komende dagen kunt u genieten van zon, zee en strand op dit mooie bounty-eiland, maar u kunt natuurlijk ook gaan duiken of snorkelen om de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken. Er ligt een aantal scheepswrakken waar veel koraal op groeit en als schuilplaats dient voor vissen en andere zeedieren. Duiken kan ook ’s nachts plaatsvinden, waardoor het beeld totaal anders is en bepaalde dieren juist actiever zijn. Het nachtduiken is een prachtige ervaring en mag zeker niet ontbreken tijdens uw verblijf op de adembenemende Togian Islands.

Dag 20: Kadidiri – Luwuk
In de loop van de ochtend verlaat u Kadidiri en vaart u naar Ampana. Hier wordt u opgehaald door een auto met chauffeur en rijdt u in ca. 6 uur naar Luwuk. Luwuk is een redelijk moderne stad met veel winkels, guesthouses, een haven en een vliegveld. 

Hotel Estrella

Overnachting in Hotel Estrella. Met de auto bent u in 10 minuten bij de luchthaven Syukuran Aminuddin Amir en Tontouan-watervallen. Alle 92 kamers van het Estrella Hotel & Conference beschikken over alle moderne voorzieningen.

Dag 21: Vliegreis Luwuk – Makassar + vliegreis Makassar – Jakarta - Amsterdam
In aansluiting op de vertrektijd van uw vluchten vindt de transfer plaats naar de luchthaven van Luwuk. Hier checkt u in voor uw vlucht naar Makassar en vervolgens vliegt u via Jakarta naar Nederland (of andere bestemming in Indonesië).
Dag 22: Amsterdam
Aankomst op Schiphol.

Routekaart

Recensies

Zuid- en Centraal Sulawesi 2300 EUR

Wilt u een recensie inzenden? Inzenden

Recensie inzenden
 

Prijzen en vertrek

01 juni 2019 - 31 maart 2020

 

Prijsindicatie in Euro per persoon

Reisperiode: 2 pers 4 pers
Laagseizoen, vanaf 2700 2300
Hoogseizoen, vanaf 3100 2700

Indicatie seizoenen
Laagseizoen: 01 januari - 30 juni en 01 september - 31 december.
Hoogseizoen: 01 juli - 31 augustus.

Inbegrepen:

 • Vliegticket Amsterdam - Makassar en Luwuk - Amsterdam met Garuda Indonesia.
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen.
 • 19 Overnachtingen op Sulawesi in genoemde of gelijkwaardige accommodaties, inclusief ontbijt, in 2-persoonskamers.
 • Transfers op dag 2 en 21.
 • Vervoer per auto met chauffeur op dag 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 17.
 • Barombong fietstocht onder leiding van een gids op dag 3.
 • Lakkang culinaire tour inclusief lunch onder leiding van een gids op dag 4.
 • Maros tour, inclusief kanotocht, lunch en gids op dag 5.
 • Malino wandeltocht onder leiding van een gids, inclusief lunch in een lokaal huis op dag 6.
 • Lunch op dag 9.
 • Lake Tempe tour inclusief kano tocht, lunch onder leiding van een gids op dag 10.
 • Toraja tour onder leiding van een gids op dag 11.
 • Toraja tour onder leiding van een gids inclusief lunch op dag 12.
 • Diner op dag 13.
 • Pendolo boottocht naar Tentena onder leiding van. een gids en diner op dag 14.
 • Jeep tour naar Bada, wandeling onder leiding van een gids en diner op dag 15.
 • Wandeltocht in Bada onder leiding van een ranger inclusief lunch in het bos, jeep naar Tentena op dag 16.
 • Transfer naar Ampana + boot naar Bomba en diner op dag 17.
 • Volpension op dag 18 en 19.
 • Boot naar Ampana en transfer naar Luwuk op dag 20. 

Niet inbegrepen:

 • Persoonlijke uitgaven zoals maaltijden, drankjes en fooien.
 • Alle overige entreegelden van bezienswaardigheden.
 • Lokale gidsen op niet vermelde locaties (indien gewenst).
 • Visumkosten.
 • Reserveringskosten en calamiteitenfonds €45,- per boeking.

Tijdens de Idhul Fitri periode van 01 - 10 juni 2019 kunnen sommige diensten niet of beperkt beschikbaar zijn.

Hotelinformatie

Dag Bestemming Middenklasse hotel
Dag 2 - 4 Makassar Hotel Aston
Dag 5 - 6 Malino Rumah Tengah Sawah
Dag 7 - 8 Bira Bara Beach
Dag 9 Sengkang BBC Hotel
Dag 10 - 12 Toraja Hotel Luta
Dag 13 Pendolo Mulia Lake Poso
Dag 14 Tentena Tondobone Cottages
Dag 15 Badavallei Losmen Ningsih
Dag 16 Tentena Tondobone Cottages
Dag 17 - 19 Kadidiri Harmony Bay Resort
Dag 20 Luwuk Hotel Estrella