Kom en bezoek Kaapstad en de Westkaap, maar wees bewust van de droogte

Kom en bezoek Kaapstad en de Westkaap, maar wees bewust van de droogte


Kom en geniet...
Kaapstad en de Westkaap zijn ondanks de hevige droogte gewoon open voor bezoekers. Bezoekers komen aan op een plek met een breed scala aan activiteiten en natuurlijke schoonheden. Hoe mooi het ook is, de Westkaap is een van de delen in de wereld waar water schaars is (zoals Zuidelijk Californië en West Australië) en is kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering en de droogtes die daardoor ontstaan. 

Op het moment heerst er een hevige droogte in de Westkaap. Dit is iets wat eens in de 1000 jaar voor komt. Om de korte termijn effecten tegen te gaan, heeft het bestuur van Kaapstad diverse maatregelen ingesteld om zoveel mogelijk water te besparen en de capaciteit te vergroten. Zo hopen ze het moment dat er geen water meer beschikbaar is te vermijden. Er zijn nog steeds plekken in de Westkaap waar de droogte lang niet zo hevig is, zoals de Garden Routen en de Cape Overberg regio.

... maar wees bewust...

Gedurende de afgelopen paar jaar is er minder regen gevallen dan gemiddeld en dit heeft iedereen die in Kaapstad en directe omgeving woont gedwongen om na te denken over hoe zij met water omgaan. Het verantwoordelijk omgaan met water is het nieuwe normaal – niet alleen in Kaapstad maar in alle gebieden op de wereld waarin water schaars is. 

Sommige delen van de toerisme en hospitality industrie hebben proactief op de water crisis gereageerd en zijn op verschillende manieren water aan het besparen, ook om de gasten te laten weten dat elke druppel water verantwoord wordt gebruikt. 

Mocht het zover komen dat 'Day Zero' bereikt wordt (de voorspelde datum waarop de gemeente het water moet afsluiten en er geen water uit de kraan komt), dan wordt er water beschikbaar gesteld voor de toeristen in Kaapstad en andere kritische zaken. Dit wordt beschouwd als water voor persoonlijke hygiëne en consumptie. Als iedereen in Kaapstad, zowel de locals als de bezoekers, verantwoord met water omgaan, kan 'Day Zero' worden vermeden. 

Wij vragen alle bezoekers van Kaapstad daarom om zijn of haar steentje bij te dragen en zo weinig mogelijk water te verbruiken.

Voor meer vragen over de impact van de droogte op het toerisme in Kaapstad kan je mailen naar water@wesgro.co.za

Veelgestelde vragen
Als toeristen Kaapstad/de Westkaap bezoeken, is er dan water?
- Ja, er zal water zijn voor de belangrijkste dagelijkse behoeften. Hieronder vallen drinkwater en water voor persoonlijke hygiëne.

Wat betekent ‘Day Zero’?
- ‘Day Zero’ is wanneer de City of Cape Town de watertoevoer afsluit.
- ‘Day Zero’ is een voorspelde datum die afhankelijk is van het huidige verbruik van water en de hoeveelheid regen die valt: als iedereen zich aan de waterbesparende maatregelen houdt, dan kan ‘Day Zero’ vermeden worden. Als dit onvoldoende lukt en het de komende weken niet regent, dan zal 21 april Day Zero zijn.
- Toeristen hebben bij een eventuele ‘Day Zero’ nog steeds de mogelijkheid om te genieten van alle prachtige trekpleisters en experiences die Kaapstad en de Westkaap te bieden heeft. 

Hoe uitgestrekt is de huidige droogte?
- De droogte en water restricies zijn in de Westkaap provincie en met name in Kaapstad en de directe omgeving.
- Plaatsen als de Cape Overberg en de Garden Route zijn minder hard geraakt door de droogte en water restricties. Maar Zuid-Afrika is en blijft altijd een land waar water schaars is en men moet daarom altijd bewust omgaan met water. 

Hebben toeristen toegang tot drinkwater?
- Ja, altijd.

Kan men gebruik maken van douche faciliteiten of het zwembad?
- Op het moment kan iedereen gebruik maken van douches en water gebruiken voor de dagelijkse hygiëne. Wel wordt van iedereen verwacht dat er niet langer dan twee minuten wordt gedoucht. Het is op het moment niet mogelijk om gebruik te maken van een bad. Bij veel accommodaties zijn de zwembaden omgebouwd tot zout (oceaan)water zwembaden.
- In het geval dat ‘Day Zero’ daadwerkelijk plaats vindt is het raadzaam om contact op te nemen met supplier om te weten te komen welke maatregelen er daadwerkelijk zijn getroffen om de gasten van voldoende water te voorzien. 

Zijn restaurants en bars nog steeds allemaal geopend?
- In het geval van een ‘Day Zero’, ja. Veel delen van de toerisme en hospitality industrie hebben proactief op de water crisis gereageerd en zijn op verschillende manieren water aan het besparen en hebben andere maatregelen genomen om de water toevoer te garanderen.
- Restaurants en bars zijn niet negatief beïnvloed maar ze zijn allemaal verplicht om zich aan de water restricties te houden.

Welke toeristische activiteiten kunnen worden beïnvloed?
- De belangrijkste highlights blijven open voor bezoekers, zoals de iconische Tafelberg, Cape Point en Kirstenbosch Botanical Gardens.
Specifieke activiteiten die bijvoorbeeld op een rivier plaatsvinden kunnen worden beïnvloed. 

Voor meer vragen over de impact van de droogte op het toerisme in Kaapstad kan je mailen naar water@wesgro.co.za of naar information@southafrica.net.