10 favoriete nationale parken in Canada | Tips en praktische info

10 favoriete nationale parken in Canada | Tips en praktische info

Canada staat bekend om haar prachtige en ongerepte natuur. Rauwe rotslandschappen, gigantische bossen en felblauwe gletsjermeren en witte bergtoppen. Tijdens uw reis door Canada brengt u ongetwijfeld een bezoek aan een van de vele natuurparken die er zijn. Canada telt er bijna 50, dus de keuze is reuze. Maar hoe werkt dat nou precies? Waar koopt u tickets en welke nationale parken zijn aan te raden? Onze Canada-Experts vertellen het u allemaal. Naast onze 10 favoriete nationale parken leest u handige tips en praktische informatie zodat u goed voorbereid op reis kunt. 

Reis mee naar Canada en laat u betoveren door adembenemend natuurschoon. 

 

 

 

Wat is het verschil tussen een National Park en Provincial Park?
In principe kent Canada 2 soorten parken; De Nationale Parken en de Provinciale Parken. De Nationale Parken vallen onder de landelijke overheidsorganisatie Parks Canada. Denk aan Banff National Park of Jasper National Park. Dit zijn vaak de grotere en bekendere parken. Om te kunnen stoppen voor een wandeling of om te overnachten in de parken heeft u de zogenaamde ‘parkpas’ nodig. Dit kan een ‘dagpas’ zijn, maar u kunt ook een jaarpas kopen, de zogenaamde Discovery Pass. Deze is online te koop of bij het loket in het eerste park waar u binnenkomt met de huurauto of camper. De Discovery Pass geeft ook toegang tot National Historic Sites.

De Provinciale Parken worden beheerd door de provincies zelf in samenwerking met de lokale overheden en zijn vaak gratis toegankelijk. Denk aan boswachters of vertegenwoordigers van lokale First Nations stammen die het desbetreffende stuk land bezitten. De parken worden dan ondergebracht in provinciale of territoriale organisaties zoals bijvoorbeeld BC Parks of Ontario Parks.

 

Bekijk hier het overzicht van de National Parks.

 

Overnachten in natuurparken van Canada. Wat zijn de mogelijkheden?

De campings in veel van deze parken zijn veelal natuurcampings met een weids karakter. Soms zijn ze groot zoals Tunnel Mountain Campground in Banff of Whistlers Campground in Jasper. Deze zijn goed aan te rijden met een normale camper en liggen aan de normale weg. Dit noemen we ‘front country’. Ons advies is om deze in het hoogseizoen vooraf te reserveren. Dit kunnen wij ook voor u regelen. Er zijn echter ook ‘back country’ campings waar men vanwege de ‘gravel road’ alleen kunt komen met een Truck Camper (4x4). Deze liggen dieper in de parken en de betaling geschiedt meestal met een envelopje met geld in een kistje. Er is wel controle, maar dit is vaak niet meer dan een dagelijks rondje door de boswachter om het geldkistje te legen en te kijken of alles in orde is. Mooie voorbeelden van dit soort campings zijn Ram Falls Campground in Alberta of Schoen Lake Campground op Vancouver Island. Beide trouwens verborgen pareltjes. Deze hoef of kan je veelal niet reserveren. Vraag ons gerust naar nog meer van dit soort pareltjes.

 

Overnachten op een camping | Goed om te weten: 

Overnachten in een Nationaal Park kan op een van de aangesloten camperplaatsen of privé kampeerplaatsen. Reis je met de camper en is 'back to basic' kamperen helemaal jouw ding? Kies dan voor een kampeerplaats die aangesloten is bij een Nationaal Park. Dit zijn vaak goedkopere en eenvoudige campings met sanitaire voorzieningen en zonder elektriciteit aansluitingen. De kosten voor 1 nacht liggen tussen $ 25 tot $ 35 CAD. Op zoek naar meer luxe? Kies dan voor een privé camping met full hook up. Dit wil zeggen: volledige aansluiting op water, riolering en elektriciteit. Ook beschikken deze luxe campings vaak over extra faciliteiten zoals zwembad, winkel en restaurant. De prijs start vanaf $ 40 CAD per nacht. Lees hier meer over campings in canada.

 

Moet ik de campings vooraf reserveren?

In het hoogseizoen, tijdens feestdagen en in het weekend is het noodzakelijk om de campings ruim van te voren te reserveren. Houd hier rekening mee tijdens de voorbereidingen van uw reis. Volledig ontzorgd worden? Dat is de camperreis Canada met gereserveerde campings echt iets voor u! Onze Canada-experts regelen de gehele reis inclusief campings, zodat u volledig ontzorgd op reis kunt gaan. 

 

 

Onze favorieten Nationale Parken in Canada:
 • Banff N.P., Alberta
 • Jasper N.P., Alberta
 • Kejimkujik N.P., Nova Scotia
 • Cape Breton Highlands N.P., Nova Scotia
 • Algonquin P.P., Ontario
 • Forillon N.P., Quebec
 • Yoho N.P., British Columbia
 • Riding Mountain N.P., Manitoba
 • Pacific Rim N.P., British Columbia  
 • Wells Grey P.P., British Columbia
Banff National Park, Alberta

Het oudste en bekendste park van Canada, het Banff National Park ligt in het zuidwesten van Alberta. Omgeven door de Rocky Mountains vindt u hier talloze mooie meren, gletsjerdalen en paden met onvergetelijke uitzichten. 

 

Tips tijdens uw bezoek aan Banff National Park?

 • Bezoek het azuurblauwe Lake Louise, een prachtig felblauw meer met uitzicht op hoge, besneeuwde bergtoppen. 

TIP: Reist u met de auto of camper? Dan kunt u voor $ 12 CAD de gehele dag parkeren. Wees wel op tijd (vóór 9:00 uur) want de parkeerplaats zit snel vol. 

TIP: Verblijft u in het dorp Lake Louise? Iedere 20 minuten rijdt er tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.45 uur ‘s middags een shuttlebus die u direct bij de ingang van het park brengt. Reserveer de shuttlebus van te voren om teleurstellingen te voorkomen.

Heeft u geen Discovery Pass? Dan koopt u uw kaartje op de officiële website van Banff.

 • Bezoek een van de grootste meren van Banff National Park: Lake Minnewanka. Het schilderachtige meer strekt zich uit over 11 kilometer en is werkelijk betoverend. Verken het meer vanaf de boot, maak een mooie wandeling of fiets het meer rond. 

 • Maak een uitstap naar Moraine Lake. Wees ook hier op tijd, want de parkeerplaats zit snel vol. 

 

 

Jasper National Park, Alberta
Het indrukwekkende Jasper National Park is voor velen een van dé highlights van de reis door Canada. Omgeven door de Rocky Mountains maakt u hier schilderachtige autoritten langs canyons en bruggen. Maak een mooie wandeling, bereik de top van Whistlers Mountain met de Tramway of geniet van een lunch in de groene velden

 

Tips tijdens uw bezoek aan het Jasper National Park.

 • Bezoek het visitor center voor mooie wandeltips en routekaarten.

 • Pak de Jasper Skytram naar de top van Whistlers Mountain, adembenemende uitzichten gegarandeerd. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis. Boek uw tickets op de website van Jasper Skytram

 • Bezoek Lake Edith / Lake Anette voor een dag relaxen op het strand of om een frisse duik te nemen. Misschien tref je er zelfs de Wapiti herten.

 • Liefhebber van wildlife? Rijd in de ochtend of als het schemert naar Maligne Lake. Gegarandeerd dat u hier onderweg wilde dieren tegenkomt. 

 

Tips voor mooie wandelingen in het Jasper National Park

 • Beauty Creek / Stanley Falls. Een rustige route van 4 kilometer langs een prachtige rivier en watervallen. Niveau: makkelijk.

 • Valley of the Five Lakes. Een populaire route van 4 kilometer, ga vroeg in de ochtend. Niveau: makkelijk

Tip: Houd rekening met het tijdsverschil tussen de Canada staten. In de provincie British Columbia is het namelijk 1 uur vroeger dan in de provincie Alberta.

 

 

Kejimkujik National Park, Novia Scotia

Liefhebbers natuur en archeologie kunnen hun geluk niet op in het Kejimkujik National Park. Dit is namelijk het enige nationale park in Canada wat ook een National Historic Site is. Naast een prachtige natuur vindt u hier diverse archeologische vindplaatsen die de rijke historie van de Indianen vertellen.

 

Goed om te weten over uw bezoek aan het Kejimkujik National Park

 • Het park is voornamelijk toegankelijk met de kano of te voet. Slechts een klein stuk van het park is per auto of camper bereikbaar.

 • Huur een boot voor één of meerdere dagen van Jake’s Landing en verken het park vanaf het water. ‘S middags kan er veel wind staan, dus we raden u aan om de kano’s vroeg in de ochtend of aan het einde middag te huren.

 • De wandelroutes variëren van 1 tot 9 kilometer. Lees hier welke wandelroutes u kunt maken.

 

 

Cape Breton Highlands National Park, Novia Scotia

Cape Breton, een plek waar de bergen en de zee elkaar ontmoeten. Het Cape Breton Highlands National Park staat bekend als een van de mooiste plekken in Nova Scotia. Hier vindt u talloze wandelroutes, kunt u walvissen spotten of de bekende Cabot Trail afleggen. 

Laat u alvast inspireren met deze 15-daagse autorondreis vanuit Halifax.

 

Wandelen in Cape Breton

Wereldreizigers Romy en Eddy zitten op dit moment in Canada en geven ons de beste tips voor mooie wandelingen. Hier een paar op een rij:

 • Franey Trail (7,4 km)

 • L’Acadien Trail (8 km.)

 • Skyline Trail (9 km)

Op de website van AllTrails vindt u meer informatie over de route en een gedetailleerde routebeschrijving.

 

 

 

Algonquin Provincial Park, Ontario
Het Algonquin Provincial Park is een waar paradijs met prachtige, ongerepte natuur. Het Algonquin is het oudste park van Canada langs de 60 kilometer lange Highway 60 met veel wandelroutes. Hoewel dit officieel niet in de categorie ‘nationale parken’ hoort, willen we u deze natuurlijk niet ontnemen.

 

Tips voor een bezoek aan het Algonquin Provincial Park

 • Reist u in de periode mei / begin juni naar het Algonquin Provincial Park? Grote kans dat u langs de highway elanden tegenkomt. De elanden zoeken na de winter namelijk het zoutwater van de straat kan op. Tip: neem voldoende muggenspul mee.

 • Reist u in september en oktober naar het Algonquin Provincial Park? Dan valt u met de neus in de boter, het is dan namelijk Indian Summer. Een periode na de zomer waarbij de bomen prachtige herfstkleuren geven. Nog een voordeel. Er zijn in deze periode bijna geen muggen.

 • Verken het park vanaf het water en huur een kayak of kano bij Algonquin Outfitters. Wil je meerdaagse tochten doen? Dat kan onder begeleiding van een gids.

 • De Discovery Pass is alleen geldig in nationale parken en geldt bij een bezoek aan het Algonquin niet. Hier betaalt u dus een los ticket voor.

 • Bijzonder overnachten. Op zoek naar een bijzondere plek voor uw overnachting. In ons Canada Magazine leest u meer over bijzondere overnachtingen.

Wandelen in Algonquin

 • Track & Tower Trail (7,5 km)

 • Misty Lake Trail (10 km) [tip: neem goede wandelschoenen mee]

 • Peck Lake Trail (3 km. Forillon National Park, Gaspe Peninsula, Quebec
 • Maak een wandeling naar de vuurtoren Cap Gaspé. Deze route is ongeveer 8 km.

 • Grote kans dat u vanaf de kust walvissen ziet. En schrik niet als u tijdens het wandelen een grote eland tegenkomt.

 • Boek een tour ‘Whale watching’ cruise en sta oog in oog met deze imposante dieren.   

   

 

 

Yoho National Park, British Columbia

Het Yoho National Park is minder bekend dan het Banff N.P. en Jasper N.P. maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Een dagtrip is ook makkelijk te combineren met een bezoek aan het Banff N.P. en Jasper N.P. Voor menig wandel liefhebber is het park hét paradijs voor indrukwekkende wandelingen, individueel en met privé gids.

 

Alvast inspiratie opdoen? Bekijk een van de rondreizen door British Columbia en kom alvast in de Canada sferen.

 

Wat te doen in het Yoho National Park?

 • Bezoek highlight Emerald Lake, een azuurblauw gletsjermeer azuurblauw omgeven door witte bergtoppen. Hier maakt u een mooie wandeling van 5 km. rondom het meer. Nog niet uitgewandeld? Verleng de route dan en klim naar de bron van de rivier. Hiermee bent u 2 a 3 uur langer onderweg. 

Tip: wees op tijd, het liefst tussen 8:00 uur en 9:00 uur zodat er nog een parkeerplaats vrij is.

Tip: Maak op de route naar Emerald Lake een pitstop bij de Natural Bridge voor een prachtige foto.

 • Volg Yoho Valley Road richting Takakkaw Falls. Hier vindt u onderweg imposante watervallen.

 • Bezoek De Spiral Tunnel Viewpoint. Hier rijden dagelijks 20 tot 25 treinen langs en maken in 280 graden een bocht over de Kicking Horse Pass.

 

Handig om te weten tijdens uw bezoek aan het Yoho National Park.

 • Heeft u geen Discovery Pass? Dan betaalt u 10,50 CAD voor volwassenen en 9 CAD voor kinderen.

 • Reist u met de camper of auto en bent u op zoek naar een camping? U heeft de keuze uit 2 type campings: basic en ‘unserviced’. Bij de ‘unserviced campings is een toilet en wasruimte aanwezig. De kosten variëren van $ 16 CAD tot $30 CAD. Wees er in het hoogseizoen, op feestdagen of in het weekend op tijd bij, in verband met de drukte. Hulp nodig en volledig ontzorgd worden? Dan is deze camperreis door Canada met vooraf gereserveerde campings iets voor u.

 • Het is mogelijk om te vissen. Hier betaalt u een kleine toeslag voor, namelijk $ 10,25 CAD voor 1 dag. Dit ticket is ook geldig voor Banff N.P., Jasper N.P. en Kootenay N.P. 

 

 

 

Riding Mountain National park, Manitoba
Als thuisbasis van wolven, grizzly beren en elanden is het Riding Mountain National Park een walhalla voor natuur- en dierenliefhebbers. Zeker in de vroege ochtend of aan het einde van de middag (schemer) komt u tijdens een rit op de highway gegarandeerd wilde dieren tegen.

 

Wat te doen in Riding Mountain National Park?

 • Maak een wandeling door de dichte bossen of langs het water. Er zijn verschillende, korte wandelingen in het park. Vergeet geen muggenspul mee te nemen!

 • Huur een kano of paddle board en ga het water op. Schrik niet als u langs de oever van de kant een beer ziet.

 • Zoek de verkoeling op en bezoek het kleine strand van Wasagamin. In dit kleine dorp vindt u ook gezellige restaurants, cafés en campsites. 

 
    
Het Pacific Rim National Park, Vancouver Island, British Columbia

Het Pacific Rim National Park ligt aan de westkust van Vancouver Island en is bij uitstek één van de mooiste nationale parken van West Canada. Het park loopt langs de kust tussen Port Renfrew en Tofino en populair onder liefhebbers van ruige kustlijnen, donkere bossen en idyllische stranden.

 

Wat te doen in Pacific RIm National Park?

 • Wandel door de diepe bossen. Het donkere regenwoud loopt helemaal door tot aan de kustlijn en is een prachtige plek voor een wandeling. Vanuit het informatiecentrum kunt u diverse lange en korte wandeling maken, waarbij u zowel het bos en de ruige rotsen in de zee ziet. 

 • Huur een kajak en ga het water op.

 • Spot walvissen, orka’s, dolfijnen en bultruggen met een excursie vanuit Tofino.

TIP: Bekijk deze bijzondere campingreis: Vancouver Island met gereserveerde campings (wrc.nl)

 

 

 

Wells Grey Provincial Park, British Columbia

Geroemd om haar talloze watervallen en vulkanisch gesteente kent het Wells Grey Provincial Park in West Canada spectaculaire uitzichten. Hier vindt u gletsjermeren, kronkelende rivieren en maar liefst 250 watervallen.

 

Wat te doen in Wells Grey Provincial Park?

 • Bezoek de watervallen of combineer er een park. De bekendste en misschien ook wel de mooiste is de Helmcken Falls. Dit is ook direct een van de hoogste watervallen in Canada en is maar liefst 141 meter hoog. Een andere waterval die u kunt bezoeken is de Moul Falls, de enige waterval waar u achter lang kunt lopen. Trek goede wandel- of waterschoenen aan, want het zijn glibberige paden.

 • Bezoek Clearwater Lake en trek erop uit met de kano, kajak of boot excursie.

Met deze rondreizen komt u langs het Wells Grey National Park.

 

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere Nationale Parken in Canada te vinden. Indien u extra tijd over heeft kunt u natuurlijk altijd meerdere parken met elkaar combineren. 

 

 

Campings reserveren en tickets online kopen
In het hoogseizoen zijn de nationale parken druk bezocht. Niet alleen door internationale toeristen, ook de Canadezen en Amerikanen trekken erop uit. Zorg dat u op tijd een ticket voor het nationale park heeft. Reserveren voor een camping is ook zeker noodzakelijk en wij adviseren u dit ruim van te voren te doen. Bekijk de officiële website voor de laatste informatie en vanaf wanneer u kunt boeken.

 

Volledig ontzorgde reis door Canada met vooraf gereserveerde campings
Onze reisspecialisten en Canada-experts kennen Canada als geen ander en adviseren dan ook graag in het samenstellen van uw droomreis door Canada. Volledig ontzorgd worden? Kies dan voor de camperreis Canada met vooraf gereserveerde campings. Zo heeft u geen omkijken naar invulling van de overnachtingen en kan de voorpret lekker vroeg beginnen. 

 

Ook zo enthousiast geworden? Wij vertellen u graag meer. Neem contact op met onze Canada-experts Mirja en Maudy en laat u inspireren.