Cruise naar de Noorse Fjorden

Cruise naar de Noorse Fjorden

door Suzanna Beekman op 6 juli

Productmanager Suzanna vertrok in juni voor een week naar de Noorse Fjorden met Holland America Line en deelt haar ervaring met ons in een uitgebreid reisverslag. Nieuwsgierig naar de Noorse Fjorden? Of een cruisevakantie in het algemeen? Lees dan zeker even verder en leer meer over een cruisevakantie naar de Noorse Fjorden.

 

5 juni 2022, Rotterdam van Holland America Line

Soms komt er een mooie kans langs, die te leuk is om te laten liggen! Een weekje weg, in de vorm van een hernieuwde kennismaking met cruisen.

Ik vertrok gewoon vanuit Amsterdam, op een half uurtje rijden van mijn huis. Geen ‘Schiphol gedoe’. Varen door een van de mooiste vaargebieden van Europa, misschien wel ter wereld: de Noorse Fjorden. Onderweg leuke plaatsen bezoeken. Op het (hagel nieuwe) schip van Holland America Line,  genieten van heerlijk eten, fijn entertainment en een uitstekende verzorging. Slechts 1 keer je koffer uitpakken en overnachten in een comfortabele kamer. (Hut klinkt zo oneerbiedig en doet de accommodatie echt te kort).

Jaren geleden heb ik al eens een schitterende cruise mogen maken, ook met Holland America Line, langs de kust van Zuid-Amerika. Een fantastische ervaring, waarvoor ik wel eerst naar de andere kant van de wereld moest vliegen en waarvoor je meer tijd dan één week moet hebben. Dit weekje naar de Noorse Fjorden, was precies waar ik heel erg naar verlangde.

 

 

De Rotterdam uit Amsterdam

Op 5 juni lag de MS Rotterdam van Holland America Line aan de cruise terminal, naast het muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Het schip is in oktober 2021 in de vaart genomen. De week voor mijn vertrek was het schip gedoopt tijdens een feestelijke ceremonie in Rotterdam. Dat betekent dus een heel nieuw schip, uitgerust met de laatste technologie. Later die week vertelde de kapitein wat die laatste technologische snufjes zoal inhouden. Niet alleen nog meer comfort voor de passagiers, maar ook grote winst op het gebied van een reductie in CO2 uitstoot en andere milieu besparende maatregelen. Een heel belangrijk en actueel thema!

Het inchecken voor een cruise, wordt grotendeels thuis al voorbereid met de online check in. Ook had ik voor vertrek al de Navigator App op mijn mobiel gedownload. Erg handig aan boord. Hierin staat veel informatie, de dek-plannen en kan je landexcursies en spabehandelingen boeken. Lees hier meer over praktische informatie over cruises. Toen we bij de cruise terminal aankwamen, zaten we binnen een uur aan boord. Onze bagage stond al klaar in de kamer, even uitpakken en daarna het schip verkennen. Het schip is bijna 300 meter lang, biedt plaats aan ruim 2600 passagiers en ca. 1100 personeelsleden.

 

 

Rondleiding over de Rotterdam

Wat direct opviel was de frisse, moderne en elegante inrichting. En met name de originele kunstwerken. In het grote restaurant, zijn de schitterende lampen echte blikvangers. Het restaurant vormt samen met diverse bars, muziekpodia, bibliotheek, winkels, casino en het grote theater het hart van het schip op dek 2 en 3. Rondom dek 3 ligt een looppad, zodat je ook tijdens zeedagen een wandeling in de frisse lucht kunt maken. Op dek 11 ligt nog een jogging track en buitensportveld. Dus geen excuus om niet buiten actief te kunnen zijn tijdens de cruise. 

Op dek 9 en 10 zijn de 2 zwembaden: 1 buitenzwembad en 1 zwembad met een glazen dak, dat bij mooi weer open kan. Bij deze zwembaden zijn meerdere jacuzzi’s, grote terrassen met comfortabele ligbedden, gezellige zithoekjes en fijne lounge banken. Verder vind je op deze dekken een mooie spa met wellnessruimte en een grote fitnessruimte met uitzicht op zee. Ook ligt hier het Lido restaurant, waar je het grootste deel van de dag terecht kunt voor heerlijke buffetten met vers gemaakte producten. Bij het zwembad is voor de lekkere trek nog een burger en pizza corner. Het eten in al deze eetgelegenheden is bij de cruise prijs inbegrepen.

Daarnaast zijn er diverse specialiteiten restaurants verspreid over het schip. Dit zijn kleinschalige restaurants, elk met een eigen thema, waarvoor een toeslag geldt en gereserveerd moet worden. Hoewel het eten aan boord uitstekend is, is een avondje in een van de specialiteiten restaurants zeker een aanrader. Wij hebben een avond gedineerd in het Tamarind restaurant met Oosterse specialiteiten. Een waar culinair feestje!

Tenslotte verdient het ‘Crow's nest’ op dek 12, het hoogste dek nog een speciale vermelding. Deze lounge ligt aan de voorkant van het schip en is een ideale plek om van het uitzicht te genieten. De ruimte heeft grote ramen, comfortabele stoelen, een spelkamer en er staan verrekijkers. Tijdens ons vertrek uit Amsterdam regende het, maar vanuit het Crown's nest' hadden we toch een mooi uitzicht over het landschap dat aan ons voorbij trok vanaf het Noordzee kanaal. 

Ik vind het wegvaren uit de haven een hele mooie gebeurtenis. Op naar dek 12 om hoog en droog te kunnen zien hoe we achter het Amsterdam Centraal Station langs, over het Noordzee kanaal richting de sluizen van IJmuiden varen. Ik wist niet dat het havengebied van Amsterdam zo uitgestrekt is. Mooi om dit deel van Nederland op deze manier te kunnen zien.

Tot zover een ‘rondleiding’ door het schip.

 

 
    
Wat is er zoal te beleven tijdens een cruise naar de Noorse Fjorden?

Wel zoals vermeld ging de reis naar Noorwegen. Dat betekent dat de eerste dag van de reis een zeedag is om de afstand van Amsterdam naar Noorwegen te overbruggen. Zo een dag op zee is bepaald geen straf. Elke dag ligt er op de kamer een programma overzicht klaar met activiteiten aan boord. Als je wilt, kan je tijdens een zeedag de hele dag deelnemen aan quizzen, kijken naar muziek optredens, shoppen, sporten en nog veel meer. Maar met relaxen op een zonnebedje, turen naar de eindeloze horizon van de zee of lezen in een rustig hoekje kan je ook prima de dag door komen.

En dan is er de vraag die bijna elke maaltijd weer terug komt: waar gaan we eten? A La carte in het hoofdrestaurant? Lekker casual in het Lido? Een burger bij het zwembad? Of trakteren we onszelf op een extra speciaal diner in een van de specialiteiten restaurants. Wat een dilemma’s! O ja, voor de zoete trek wordt er in de middag ook nog een High Tea geserveerd, compleet met scones, mini muffins en ander lekkers.

 

 

 

De eerste aanleghaven: Eidfjord

Na 2 nachten en 1 dag op zee, kwamen we aan bij onze eerste aanleg haven: Eidfjord. Een klein plaatsje, helemaal aan het eind van een van de mooiste fjorden van Noorwegen: de Hardangerfjord. Toen ik ’s ochtends vroeg wakker werd en door het raam keek, zag ik direct de imposante rotswanden, waarlangs kletterende watervallen naar beneden vallen en op de achtergrond besneeuwde bergtoppen te zien zijn. Precies zoals je een fjord voorstelt. Bovendien had de bewolking plaats gemaakt voor een helder blauwe lucht.

Ik wist niet hoe snel ik mijn bed uit moest komen, snel wat aantrekken en naar het bovendek. Het was nog erg vroeg, maar de dagen zijn hier heel lang in juni. De zon kwam al achter de bergen vandaan. De rust van het spiegelgladde water, de frisse berglucht en vooral de schoonheid van de omgeving, maakte diepe indruk! Hier word ik gelukkig van.

Ik had een excursie geboekt van een halve dag, waarbij we per bus naar het Hardanger Plateau en de Voringfossen watervallen. Een mooie rit bracht ons al kronkelend steeds hoger naar een hoogvlakte, waarbij het leek alsof we binnen drie kwartier rijden op de Noordpool waren beland. Dit ruige gebied werd vroeger door bekende Noorse ontdekkingsreizigers gebruikt om te trainen voor Poolexpedities. De nabijgelegen Voringfossen watervallen zijn werkelijk indrukwekkend. Toen we in de loop van de middag weer Eidfjord uitvoeren, wachtte een stuk ‘scenic cruising’ van de bovenste plank! Nu konden we de Hardangerfjord in haar volle glorie bewonderen. De passage onder een 55 meter hoge brug, met een 54 meter hoog schip was er een van een hoop “oooh’s en aaaah’s”

 

 

 

Door naar Molde

Na de Hardangerfjord uitgevaren te zijn, kwamen we op volle zee. Waar het water in de fjord heel kalm was, voelde we nu toch wel dat we op zee waren. De volgende ochtend legden we aan in Molde. Gelegen aan een brede baai met vele kleine eilandjes erin. Ook hier konden we vanuit het schip zo de stad inlopen. Molde is een mooie plaats, die bekend staat om de bloeiende rozen in deze tijd van het jaar. Mijn geboekte excursie zou pas in de middag vertrekken, dus ik had de hele ochtend om er op uit te trekken. Ik maakte een mooie wandeling de berg op, door de Noorse bossen. Steeds een stukje hoger, met steeds een mooier uitzicht. Op een heel heldere dag zijn vanaf de top ruim 200 bergtoppen te zien! ’s Middags weer een rit per touringcar en gids, langs de Noorse kust over de Great Atlantic Ocean Road. Weer genieten van het mooie landschap.

 

 
 
De koning onder de fjorden: Geiranger

Kan het nog mooier? Ja! De Geirangerfjord wordt ook wel de koning onder de fjorden genoemd en niet voor niets. Bovendien hadden we enorm geluk met het weer. Ook hier kwamen we ’s ochtends vroeg aan en bekroop mij hetzelfde gevoel als bij de aankomst in Eidfjord. Ik werd overvallen door de schoonheid van de omgeving. Het kalme water, de witte bergtoppen, blauwe lucht en de spectaculaire, woest stromende rivier die dwars door Geiranger stroomt uitkomend in de fjord. Een cirkelende adelaar boven de bergtoppen en vele watervallen die honderden meters langs de steile rotsen naar beneden vallen. Sprookjesachtig mooi!

Ik had hier een kajak excursie geboekt. Vanaf een kajak, direct op het water lans de rotswanden en watervallen peddelen. Een heel bijzondere ervaring. 

In de middag neem ik de bus, die via scherpe haarspeldbochten steil omhoog slingert naar een iconisch uitkijk punt. Hier ga ik op een rots zitten en doe niets anders dan een half uur lang dit geweldige uitzicht in me opnemen.

Als we later die middag afscheid nemen van Geiranger en de fjord weer uitvaren, wacht ons ook hier een waanzinnig stuk ‘scenic cruising’. We varen langs de wereldberoemde Seven Sisters watervallen. De kapitein gunt ons een extra mooie blik op de  watevallen: het enorme schip draait een rondje om zijn eigen as in de fjord, precies voor de watervallen!

 

 
 
Bezoek aan Bergen

Onze laatste aanleghaven is Bergen. Bergen is de tweede stad van Noorwegen. Ook hier leggen we in de stad aan en kunnen we van het schip zo de stad in lopen. Ik heb hier geen excursie geboekt, maar een kaartje voor de hop-on hop-of bus gekocht. Een makkelijke manier om de stad te verkennen. Natuurlijk afgewisseld met lopen door de oude havenwijk Bryggen en per ‘Floibahnen’ de berg op voor een panoramisch uitzicht over de stad. Weer heel wat anders dan de dromerige, afgelegen dorpjes aan het eind van een fjord. Bergen is een mooie en gezellige stad.

 

 
 
Tenslotte

De laatste volle dag van de reis is weer een dag op zee. Tijdens deze dag kunnen we rustig alle indrukken op ons in laten werken. Zowel die van de schitterende plekken die we bezocht hebben, als het leven aan boord. Het heerlijke eten. We hebben ook genoten van de geweldige optredens in de avond. Muziek speelt een belangrijke rol aan boord van de schepen van Holland America Line. De optredens in het theater waren stuk voor stuk van top niveau. Een enorm energieke dansgroep die 3 heel verschillende en verrassende voorstellen geven en een saxofonist van top niveau die niet alleen goed kan spelen, maar ook heel vermakelijk kan vertellen. Een indrukwekkende voorstelling van BBC Earth in combinatie met muziek. De meezingliedjes aan de pianobar, uitgevoerd door 2 jonge, super getalenteerde muzikanten. De Blues, Soul en Rock groep, die absoluut niet zouden misstaan op een groot festival. Een feestje was het zeker.

De schoonheid van de Noorse Fjorden heeft absoluut mijn hart gestolen. Er zijn verschillende routes te boeken. Wie weet volgend jaar nog eens zo een ‘verwen weekje’?

 

Cruise reizen

Wenst u meer informatie over cruise reizen? Bekijk dan een van onderstaande reizen of laat u inspireren door onze artikelen.

Cruise naar Ijsland, Schotland en Shetlandeilanden

Cruises - Praktische informatie

Cruise rederijen, de wereld is per schip ontdekt!

Cruisen met Holland America Line