In IJsland op zoek naar Aurora Borealis; het Noorderlicht

In IJsland op zoek naar Aurora Borealis; het Noorderlicht

De naam Aurora Borealis klinkt op zich al magisch. 

Wat is het?
Het groene licht wat u aan de hemel kunt zien, zijn geladen deeltjes van de zon die in botsing komen met gassen in de dampkring. Door deze botsing ontstaat er een reactie van energie; het Noorderlicht. 

Waar en wanneer is de kans het grootst om het Noorderlicht te zien?
Er zijn momenten dat u het Noorderlicht zelfs in Nederland kunt zien. Eind vorig jaar nog vlogen de deeltjes met zo’n vaart de dampkring in dat de botsing en dus het licht in Nederland te zien was. Over het algemeen geldt; hoe Noordelijker, des te groter de kans om het Noorderlicht te zien. IJsland is één van de bestemmingen waar het Noorderlicht zich vaak laat zien. Meestal is dit vanaf 21.30 - 01.30 uur in de maanden september t/m april. Alles hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden als u op locatie bent. Het moet aardedonker zijn, het liefst geen volle maan en er moet geen wolkje aan de lucht zijn. 

Wat als u ligt te slapen op het moment dat het Noorderlicht zich laat zien?
Ieder hotel op IJsland geeft u uitgebreide informatie over het te verwachte Noorderlicht. U hoeft er zelfs niet voor op te blijven. Zodra het licht zich laat zien, wordt u gewekt door de speciale Noorderlicht-wekservice, meestal is dit de receptionist(e). 

Foto’s, foto’s en nog meer foto’s
We snappen heel goed dat u de meest perfecte foto wilt maken, zodat u deze thuis bij uw verzameling reisfoto’s kunt ophangen/neerzetten. Leest u zich voor vertrek vast goed in wat u kunt doen om het meest perfecte plaatje te schieten. Hieronder vast een paar tips van ons:

  • De plek waar u de foto gaat nemen moet zo donker mogelijk zijn (dus geen licht van het hotel, maar liever iets verder de natuur in).
  • Zorg dat u een stevig statief bij u heeft (ideaal is een driepootstatief). Geen statief? Zet uw toestel dan ergens neer. De reden dat het toestel stil gehouden moet worden, is dat de sluitertijd langer is dan normaal en u zelf het toestel nooit zo lang stil kunt houden.
  • Zet de sluitertijd op 20-25 seconden.
  • Gebruik een groothoeklens.
  • ISO waarde liefst tussen 200 - 400.
  • Verwijder alle ingestelde (UV)filters.
  • Stel handmatig scherp.
  • Zorg voor extra opgeladen batterijen! Door de kou kunnen de batterijen snel leeglopen.
  • Verlaag de helderheid van het LCD-scherm. Dit voorkomt hinder voor anderen en uw ogen kunnen vast wennen aan het donker.
  • Gebruik een zonnekap om bevriezing te voorkomen.
  • Helemaal prachtig is het als u de besneeuwde bomen ook op de foto hebt staan (liefst op de voorgrond).

Mocht u het Noorderlicht helaas niet hebben kunnen zien tijdens de reis? Dan hopen we in ieder geval dat u wel genoten hebt van al het moois wat IJsland nog meer te bieden heeft. En… er is altijd nog de Hekla Aurora; een vliegtuig van Icelandair waar in de cabine een heuse Noorderlicht-show wordt gegeven.

Collega Simone heeft het geluk gehad het Noorderlicht in het echt te zien. “We zijn drie avonden naar buiten geweest en hebben het Noorderlicht gezien, het was fantastisch! De ene avond scheen het licht sterker dan de andere, maar alle kleuren waren even mooi. De verschillende tinten die met elkaar aan het spelen waren aan de donkere hemel; het voelde magisch. De sfeer eromheen was trouwens ook heel bijzonder. Je werd midden in de nacht wakker gemaakt, warme kleren aan en vol verwachting naar buiten, het donker in. Je liep naar een verlaten plek, waar zo min mogelijk tegenlicht was. De eerste avond was een echt koude winternacht (-15 graden), maar op moment dat de lucht groen kleurde, stokte mijn adem even, wat een magie!"