Overheerlijke empanada’s uit Argentinië

Overheerlijke empanada’s uit Argentinië

door Mirja Rempt op 8 december

Argentinië, het land van uitgestrekte groene vlaktes, besneeuwde bergtoppen en eeuwenoude gletsjers. Een reis naar dit land zult u niet snel vergeten. Treed in de voetsporen van Koningin Máxima in Buenos Aires, dans de tango op straat met een vreemde, drink de meest heerlijke wijnen tijdens een fietstocht in Mendoza en doe mee met de gaucho’s tijdens het bijeendrijven van het vee op een Estancia. Het zuiden heeft nog meer moois voor u in petto. Wat dacht u van de enorme Perito Moreno gletsjer, het grillige gebergte van Mount Fitz Roy en de zeeleeuwen bij Ushuaia, het meest zuidelijkste puntje.

Wat ze ook goed kunnen in Argentinië, is lekker drinken en eten. Wat dacht u van de empanada? Een gevuld (blader)deeghapje wat gefrituurd of gebakken wordt. De naam van het hapje komt van het woord empanar, wat in het spaans inpakken betekent. Hoe u een empanada maakt, leggen we u graag hieronder uit. Doe uw kookschort voor, schenk een glas Malbec in en waan uzelf in Argentinië.


Ingrediënten
:

  • Pakje bladerdeeg voor hartige taart.
  • 1 Gesnipperde ui.
  • 500 Gram gehakt of spinazie voor een vegetarische variant.
  • 3 Gesneden tenen knoflook.
  • Olijven.
  • 1 Eetlepel paprikapoeder.
  • 2 Eetlepels tabasco.
  • 1 Hardgekookt ei.
  • Peper en zout.
  • Olijfolie.

Bereiden:

  • Verwarm de oven op 200 graden en leg bakpapier op de bakplaat.
  • Laat de bladerdeeg voor hartige taart ontdooien.
  • Bak het gehakt (of de spinazie) in de olijfolie, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het even doorkoken, het moet niet te droog worden.
  • Steek rondjes van zo’n elf centimeter uit het bladerdeeg en leg hier een paar eetlepels van het mengsel uit de pan op.
  • Vouw het deeg dubbel zodat er een halve maan ontstaat en druk de zijkanten dicht met een vork.
  • Bestrijk de empanadas met wat eigeel en laat ze 25 - 30 minuten bakken totdat ze goudbruin zijn of doe de empanadas in de frituur.

Eet smakelijk!