Spectaculair kamperen in West-Canada: British Columbia. Doen!

Spectaculair kamperen in West-Canada: British Columbia. Doen!

door Suzanna Beekman op 27 oktober

Stel u voor: u wordt wakker van de wind die zachtjes door de bomen waait. U doet het gordijntje opzij en ziet de eerste zonnestralen naar binnen komen. Even later zit u met een verse kop koffie op uw stoeltje voor uw camper en ziet hoe de natuur ontwaakt. De eekhoorns spelen tikkertje in de bomen, de vogels zingen hun ochtendlied en soms hoort u wat geritsel uit de bossen. Zou het een beer zijn?

Dan gaat u op pad en maakt u de mooiste wandelingen met prachtige uitzichten. Als u terugkomt op de camping maakt u een vuurtje, trekt u een biertje open (of een wijntje) en kan de avond beginnen. Af en toe een nieuw blok hout op het vuur, een worstje erboven en natuurlijk een marshmallow. Klaar bent u, niets meer aan doen.

Bent u een natuurliefhebber? Dan is kamperen in Canada is een fantastische belevenis! Natuur is nooit ver te zoeken in Canada, maar British Columbia in West-Canada is echt een walhalla voor natuurliefhebbers. Van afgelegen, eenvoudige, maar o zo bijzondere kampeermogelijkheden midden in de wildernis, tot luxe glamping.

Welke bijzondere kampeeropties zijn er in British Columbia?

1. Wandel van hut naar hut op de Sunshine Coast Trail

Terwijl het gouden ochtendlicht door de bladeren van de bomen schijnt, pakt u uw rugzak en omarmt u de nieuwe dag. Lopend van zeeniveau naar de bergtoppen, van regenwoud naar rivieren en van kabbelende beekjes naar immense fjorden. Onderweg komt u beren, wolven, coyotes, elanden, wasberen otters, zeehonden, walvissen en adelaars tegen! Deze wandeling langs de Sunshine Coast ten noordwesten van Vancouver, loopt van Sarah Point, in Desolation Sound, naar Saltery Bay. Deze wandeling met een lengte van 180 kilometer is de droom van iedere wandelaar. U kampeert op de aangewezen plekken (zorg ervoor dat u uw eten in uw tas bewaart) of u verblijft in berghutten. Net wat u wil.

2. Kamperen aan het Tatlayoko meer in Chilcotin Country

Een ruige wildernis van rotsen en ijs ontvouwt zich boven het door de wind geteisterde Tatlayoko meer, in Chilcotin Country. Het meer ligt midden in de ongerepte wildernis, een half uur ten zuiden van het Tatla meer, dat aan de, slechts deels geasfalteerde Chilcotin – Bella Coola Highway ligt. Het meer wordt omringd door de hoge Razorback Mountain, waarvan de beklimming alleen door experts mag worden gedaan. Aan het meer kunt u helemaal back to nature kamperen. Wordt één met de natuur en ga kanoën, kajakken, vissen, windsurfen, wandelen of fietsen. Vergeet uw verrekijker niet om de herten, elanden, dikhoornschapen en beren te spotten die hier van hun rust aan het genieten zijn.

3. Grizzlyberen spotten langs de Chilko-rivier

Weinig ervaringen zijn zo opwindend als het kijken naar een grizzlybeer die met uitgestrekte klauwen over het water veegt en zich vervolgens tegoed doet aan zalm. Veel zalm. Dit is wat u ziet als u voor uw camper aan de Chilko-rivier zit en voor u uit tuurt. De omgeving van de Chilko-rivier, in Chilcotin Country, is een van de beste plekken ter wereld om grizzlyberen te zien. Als u geluk heeft, ziet u niet alleen grizzlyberen, maar ook zwarte beren, elanden, poema’s en Amerikaans zeearenden. Maak uw borst maar nat en uw camera in de aanslag.

4. Het geluid van de stilte in Muskwa-Kechika

Hoort u dat? Niets. Alleen stilte en verder niets. Hier zijn geen wegen. Een watervliegtuig zet u af in het Mayfield Lake Camp, in het verre noorden van British Columbia. U overnacht in een traditionele, handgemaakte tipi. Maak hikes of paardrijtochten met ranger, auteur en fotograaf Wayne Sawchuk. U bent hier helemaal alleen; u kunt wekenlang lopen en niemand tegenkomen, afgezien van een beer of een kariboe. Eenmaal terug bij de tipi kunt u samen yoga beoefenen of mediteren bij het kampvuur.

5. Kanoën op het Bowron Lake Canoe Circuit

De lente in Bowron Lake Provincial Park is erg bijzonder: het water begint op te warmen, de bossen ontwaken uit hun winterslaap en de besneeuwde toppen van de bergen beginnen langzaam te smelten. Terwijl u over het glasachtige water peddelt in uw kano, beweegt er iets op de kust. Een zwarte beer? Een eland? Een kariboe? Alles is mogelijk. U zal hier meer dieren zien, dan mensen. Bowron Lake Park ligt 120 kilometer ten oosten van Quesnel in de Cariboo Regio en heeft een enorme diversiteit aan landschappen. De afgeronde bergtoppen van de Quesnel Highlands aan de west kant, hebben een uniek en heel ander karakter dan de imposante Cariboo Mountains aan de oostkant. Dat maakt het  115 kilometer lange Bowron Lake Canoe Circuit zo afwisselend. Wilt u liever lopen? Dat kan ook. Loopt u de hele route, dan duurt dat ongeveer 6 - 10 dagen, neemt u het halve circuit (West Side Trip), dan bent u in 2 - 4 dagen klaar. U verblijft op de aangewezen plekken of in berghutten.

6. Wandelen van hut naar hut in de Valkyrs Range

In de minder bekende Valkyr Range, in de Columbia Mountains in het zuidoosten van British Columbia, kunt u een 7-daagse tocht maken van hut naar hut. Samen met een eeuwenoud, familie gerund bedrijf loopt u over het uitgestrekte, ruige terrein. Nadat u bent afgezet door een helikopter kan de tocht beginnen! Wilde bloemenweiden, meren, rivieren en oeroude reusachtige cederbossen maken onder andere deel uit van deze spectaculaire wandelingen. Aan het einde van iedere dag staat er een lekker warm maal op u te wachten en kunt u uw spieren vakantie gunnen tijdens een bezoek aan de sauna.

Liever Glamping dan Camping?

Als u wel van kamperen houdt, maar u wilt liever van alle gemakken voorzien zijn, dan is glamping echt iets voor u. Lees snel verder!

1. Radius Retreat en Radium Hot Springs

U moet soms even wachten voor een kudde dikhoornschapen die de weg naar de bestemming blokkeert, maar aan het einde van de weg staat uw accommodatie te wachten. Midden in de Rocky Mountains staat uw zelfgemaakte yurt. De yurts zijn allemaal vernoemd naar dieren uit het wild; visarend, eland, vos en raaf. U kunt hier van alles doen: yoga, relaxen in een thermaal, verwarmd bad bij Radium Hot Springs of een wandeling maken in het Kootenay National Park. Wat kiest u?

2. Boulder Mountain Resort bij Revelstoke

Na een prachtige wandeling door het Glacier National Park kunt u heerlijk wegzakken in uw warme bubbelbad, terwijl de openhaard de kamer verwarmt. Of kiest u voor overnachten in sfeervolle houten cabins of luxe canvas tenten met comfortabele bedden. Maar ook met een camper kunt u hier prima terecht. Waarschijnlijk heeft u vandaag een hoop zeearenden en andere vogels zien vliegen tussen de pieken van de, met eeuwige sneeuw bedekte, bergtoppen.

3. Camp Moose Trail bij Golden

Aan de voet van het Purcell gebergte staat uw sfeervolle tent met een heerlijk tweepersoonsbed en donzen deken. In deze omgeving liggen prachtige wandelpaden tussen de met sneeuw bedekte bergtoppen en de ijsblauwe meren van de nationale parken Glacier, Yoho en Banff. Overdag wandelen, trailrunnen, fietsen of paddleboarden. ‘s Avonds zittend in een hot tub bij het knetterende kampvuur, starend naar de sterren.