Warm en verrassend: Kjötsúpa uit IJsland

Warm en verrassend: Kjötsúpa uit IJsland

door Suzanna Beekman op 8 december

IJsschotsen bij Höfn, uitgestrekte vlaktes in Akureyri en de watervallen van Godafoss. IJsland heeft veel te bieden. Dat weten ook de walvissen, zeehonden en papegaaiduikers die hier met veel plezier leven. Neem een plons in de Blue Lagoon bij de hoofdstad Reykjavik, vang 's nachts een glimp op van het Noorderlicht en pas op voor de golven bij het zwarte strand.

Het zal u niet verrassen dat het best koud kan zijn in IJsland, hier hebben ze het eten en drinken ook op aangepast. Zo kunt u uzelf opwarmen aan een heerlijk warme kop Kjötsúpa, een soep van lamsvlees en groente. Wilt u dit zelf maken? Dat kan, onderstaand vindt u het recept.


Ingrediënten
:

  • 1 Ui, in ringen gesneden.
  • 1,5 Liter water.
  • Halve theelepel gedroogde tijm.
  • Halve theelepel gedroogde oregano.
  • 3 Wortels in stukjes.
  • 90 Gram bruine rijst.
  • 4 Geschilde aardappels gesneden in blokjes.
  • Halve kool in stukjes.
  • 150 Gram lamsvlees.
  • 1 Gesneden teen knoflook.
  • Zout en peper.
  • Olijfolie. 

Bereiden:

  • Bak de knoflook en het lamsvlees aan alle kanten bruin.
  • Doe de gesneden uien, de rijst en het water erbij.
  • Laat het geheel even doorkoken.
  • Voeg de tijm en de oregano toe en laat het 40 minuten zachtjes doorpruttelen.
  • Voeg de kool, wortel, kool en de aardappelen toe.
  • Laat het 20 minuten doorkoken totdat de groentes gaar zijn.
  • Haal het vlees uit de pan, snijd het klein en doe het weer terug in de pan.
  • Warm het nog even op en klaar is de soep.


Eet smakelijk!