Studiereis Zuid-Afrika

Studiereis Zuid-Afrika

door Teus Keus op 30 juni

WRC Reizen heeft een prachtig en veelzijdig aanbod aan reizen naar Zuid-Afrika. Om te kunnen blijven inspireren en informeren is onze oud-collega Jessica op studiereis naar Zuid-Afrika geweest. Het werd tijd... de laatste keer was vlak na de afschaffing van de apartheid. En oh wat is er sindsdien veel – ten positieve – veranderd!

Het is altijd weer spannend: ‘s morgens vroeg aankomen op Schiphol en dan uitkijken naar je studiereisgenoten. Is het dat groepje? Nee, daar staan teveel mannen tussen...Dat groepje dan? Nee, dat is balie 16 van de KLM nog niet... Natuurlijk vind je elkaar en een ieder is vol verwachting over dat wat er te wachten staat: een 10 uur durende vlucht met KLM, fietsen in Soweto (oh, als dat maar goed gaat), beestjes kijken en een stadstour door Pretoria. De verwachtingen zijn op z’n zachts gezegd overtroffen...

Fietsend door Soweto 
Na een uiterst prettige vlucht met KLM sliepen we lekker in het CityLodge airport hotel. We konden er door de parkeergarage zo heen wandelen. De volgende ochtend op weg naar naar Lebo’s Soweto. We klommen op de fiets en het was meteen berg op alwaar wij de fietsen parkeerden. Zonder op slot te doen. We gingen een klein stukje wandelen en onderweg realiseerde ik me waarom ik verliefd ben geworden op Zuid-Afrika... wegens de voortdurende verbazing. Verbazing over de contrasten. Verbazing over de hartelijkheid van de mensen die weinig bezitten maar toch hun glimlach met je delen. Verbazing over de diverse landschappen. Verbazing over het hippe Johannesburg. Zestien jaar geleden was ik voor het laatst in Zuid-Afrika. Apartheid was net afgeschaft maar daar was ook alles mee gezegd. De sfeer was grimmig. Heb toen tegen mijzelf gezegd: daar hoef ik niet meer heen. En nu, na al die jaren schijnt de zon nog steeds maar de meeste mensen lachen erbij! Ik was, ben en blijf verbaasd. En geraakt! Wat is er een hoop veranderd!

Historie & toekomst in Johannesburg
Na Soweto (de fietsen stonden er nog gewoon) een flitsbezoek aan het Apartheidsmuseum en checkten we in in het 12 Decades hotel. Het hotel ligt in de hippe wijk Maboneng. Elke kamer heeft een thema uit een ‘decade’ dus een andere inrichting. Denk aan een 50er jaren inrichting. Of punk. Mocht je hier willen logeren vraag dan wel om een kamer aan de rustige kant! De shuttlebus van het hotel brengt je o.a. naar het Apartheidsmuseum.

De volgende ochtend hebben we onder begeleiding een rondwandeling door Maboneng gemaakt naar een 2e hands boekwinkel, de Kwai Mai Mai market en langs een imposant beschilderde muur met symbolen van Zuid Afrika. En wat doet een hippe Johannesburger op de vrije zaterdagmiddag? Mooiste kleren aan, hoge hakken aan, kapsel goed gestyled. Zien en gezien worden op de Neighbourgoods Market! En niet alleen de blanke inwoners van Joburg. Nee alle kleuren en gezindten door elkaar. Voor ieders smaak is er iets lekkers te koop: van Brusselse wafels, linzenprut met falafel, beenham, prosecco tot poffertjes aan toe. Dat was 16 jaar geleden toch volkomen ondenkbaar. Wederom de verbazing. En ontroering. Heb de tranen uit mijn ogen staan vegen. In de namiddag reden we naar een heel ander deel van Johannesburg: Rosebank-Sandton om in te checken in het Peech Hotel. Naar een shoppingmall van Amerikaanse proporties. Ook dat is Johannesburg.

Gastvrijheid in Madikwe 
De volgende ochtend verlieten we het beton en alle emotionele indrukken van Johannesburg. Op weg naar Magaliesberg ondergingen we een cursus fly-fishing bij de Kloofzichtlodge. Er bleef van alles aan het haakje hangen maar geen vis. Maar wat ontzettend leuk om te doen! Op weg naar het Mount Grace hotel deden we een power-nap want bij ‘good weather conditions only’ zouden we de volgende ochtend om 04.00 uur wakker gemaakt worden.... De wake-up call kwam maar niet. Ik heb ‘m toch wel gehoord? Dus mijn bed uit en keek door het raam: miezerig weer en wind. Geen weer om in een luchtballon te varen... Maar tijd om te treuren was er niet; op naar Madikwe! Ha, eindelijk gravelroads en stof! Kort na de ingang van het park stuitten we al op een olifantenfamilie en een troep gieren. Deze avond sliepen we in het Madikwe Hills. Enorm gastvrije ontvangst en over boardwalks liepen we tussen de bomen en de dassies naar onze ‘kamer’; een volledig ingerichte woonkamer en via een gangetje naar het slaapgedeelte met enorme badruimte. Privé-terras met zwembadje, buitendouche en uitzicht over de ‘achtertuin’. Wat een ongekende luxe!

Na een snelle Hightea in een safarioutfit geschoten want de eerste gamedrive stond op het programma.Op zoek naar de leeuwen! Dwars door de bosjes! Yihaa! Natuurlijk hebben we ze gevonden. Inmiddels stonden andere jeeps ‘al in de rij’ om de leeuwen ook te bewonderen dus wij verlieten de plek om te gaan ‘sundowner-en’; een heerlijke gin-tonic met biltong en nootjes. Bij ‘thuiskomst’ snel even douchen en warm worden voor het diner begint. In opperste verbazing zie ik dat er kaarsen en waxinelichtjes zijn aangestoken in mijn badkamer. En er liggen overal rozenblaadjes. Mijn gevoel zegt dat ik nog iets over het hoofd zie. Ik leg iets klaar in de douche en als ik die uitloop zie ik het: er ligt schuim in dat bad! Er zit water in! Warm water! Op een uiterst prettige temperatuur! Genieten met een Grote G!

Volgende ochtend wederom een gamedrive en ‘s middags op weg naar de Tuningi Lodge. Zelfde laken een pak: prachtige acco, achtertuin ligt aan een waterhole, geweldig aardige mensen, heerlijk eten en speuren naar dieren. Op het luipaard na hebben we ze alle 5 gezien! De dag daarna stond ’s morgens heel vroeg een walking-safari op het programma. Na een heel heldere instructie: ‘nooit wegrennen, altijd bij mij blijven want alleen dan kan ik je beschermen’ liepen we achter de gids aan. Door het hoge savannegras. Best spannend... Na een wrattenzwijn, wat lekkere spinnenwebben, een shongalolo (duizendpoot van 10 cm lang) en een uurtje zweten kwamen we weer bij de jeep terug en genoten we van een warme chocomel en koffie. Op weg naar ‘huis’ nog hard in de remmen voor een Black Mamba slang.

Snikken & grimlachjes
Na een heerlijk ontbijt was het weer tijd om naar de bewoonde wereld te gaan: Pretoria. In de avond werden we opgewacht door onze agent. Zij organiseren o.a. tours door de townships. Ook kunnen zij een home-dinner en en bezoek aan een weeshuis regelen. Absolute aanrader! We aten dus bij mensen thuis. Onvergetelijk. Lekker geslapen in het Court Classique hotel. Met veel gedachten en indrukken om te verwerken.

De volgende, tevens laatste ochtend kregen we een stadstour door het gedistingeerde Pretoria. Statige oude gebouwen, ambassades in prachtige lanen met jacaranda bomen, Paul Kruger museum met handgeschreven brieven van Koningin Wilhelmina. En het Voortekkersmonument. In alles voel en lees je de bloederige geschiedenis van de voorgaande eeuwen. Omdat wij ‘veel van Zuid Afrika kregen’ was het in de middag tijd om ‘iets terug te geven’: Op naar ‘Jerry’s Traces of Africa’ - weeshuis om eten uit te delen, af te wassen en samen liedjes te zingen. Het werd een emotionele rollercoaster ervaring. “Ik hou hier niet van” was mijn allereerste gedachte. En “Ik vind alleen mijn eigen kinderen leuk” en “Wat moet ik daar nou als weldoorvoed blanke dame een beetje filantropisch staan te doen”. Maar ik heb toch staan afwassen. Met de gedachte dat een zwarte mevrouw die dat ‘in haar takenpakket heeft’ nu even lekker kon gaan zitten. Mooie jonge meiden met prachtige zangstemmen die misschien al AIDS hebben, of verkracht zijn. Dat maakte me kwaad, verdrietig en strijdvaardig tegelijk. Wij – de blanke dames die na een uurtje weer naar hun prachtige hotel zouden gaan - bezorgden al die kwetsbare kinderen een gezellige middag! Met veel gelach om elkaars cultuur en wederzijdse zangkunsten. Instant hulp dus. En dat is goed.

Beduusd en met betraande ogen klommen we in ons busje. Op naar de Centurion Mall. Om rijst, suiker, maismeel, t-shirts en pennen te kopen. Dat hebben we aan de agent mee gegeven die ervoor zorgt dat het bij het weeshuis terecht komt. Mocht je zelf een dergelijke trip gaan maken, koop dan van te voren spulletjes in een warenhuis. Zo steun je de Zuidafrikaanse economie. En kom je niet met lege handen aan.

Na deze emotionele middag is het tijd om de laatste souvenirs voor thuis te komen. Nog een laatste avondmaal en dan op naar de luchthaven voor de terugvlucht. Vol met indrukken vlogen de uren letterlijk voorbij.

Wat een land. 
Wat een contrast met 16 jaar geleden. 
Wat hebben de mensen hard gewerkt. 
Samen, hand in hand, redden ze het wel. 
Hoop ik. 
Wanneer mag ik weer?

"For to be free is not merely to cast off one's chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others" (Nelson Mandela)

Zoekcriteria toevoegen
Aanbieding
Bestseller
Teus Keus
Zuid-Afrika

Reisaanbod

17 dagen Autoreis + Individueel

Deze fly & drive laat u kennis maken met de bekende provincies Mpumalanga (voormalig Transvaal) en Kwa Zulu Natal. U maakt uitgebreid kennis met o.a. ...

€ 1709,-
Bekijk
16 dagen Camperreis + Individueel

Neem: de prachtige natuur, indrukwekkende landschappen, wilde dieren, een bijzondere geschiedenis en een zeer vriendelijke en gastvrije bevolking. Voeg hier aan toe: uitstekende accommodaties, een ...

€ 1469,-
Bekijk
24 dagen Autoreis + Individueel

Het samenstellen van een droomreis is een geweldige uitdaging, want zoals de naam al prijsgeeft, moet de reiziger van de reis kunnen dromen. Om deze ...

€ 2320,-
Bekijk
24 dagen Camperreis + Individueel

Zuid-Afrika is 30x zo groot als Nederland en telt ca. 40 miljoen inwoners. Ruim 75% hiervan is zwart en onderverdeeld in 9 grote volkeren met ...

€ 1815,-
Bekijk
23 dagen Camperreis + Individueel

Britz Camperreis Zuid-Afrika en verblijf op SeychellenDe gerenommeerde luchtvaartmaatschappij Etihad Airways biedt de mogelijkheid om de vliegreis naar Johannesburg zonder extra vliegkosten te onderbreken op ...

€ 1465,-
Bekijk
23 dagen Autoreis + Individueel

Hoogtepunten van Zuid-Afrika & relaxen op de Seychellen. De gerenommeerde luchtvaartmaatschappij Etihad Airways biedt de mogelijkheid om de vliegreis vanuit Johannesburg zonder extra vliegkosten te onderbreken ...

€ 2209,-
Bekijk
19 dagen Autoreis + Individueel

De gerenommeerde luchtvaartmaatschappij Etihad Airways biedt de mogelijkheid om de vliegreis naar Johannesburg te combineren met een bezoek aan de Seychellen. Voor menig Zuid-Afrikaganger is ...

€ 2045,-
Bekijk
26 dagen Autoreis + Individueel

Dankzij de gerenommeerde luchtvaartmaatschappij Etihad Airways kunnen wij u een zeer aantrekkelijke combinatiereis bieden naar Zuid Afrika en de Seychellen.Voordelige autoreis van Kaapstad naar Johannesburg.Zuid-Afrika ...

€ 2249,-
Bekijk
19 dagen Autoreis + Individueel

Een fantastische combinatiereis van Zuid-Afrika en SeychellenDe gerenommeerde luchtvaartmaatschappij Etihad Airways biedt de mogelijkheid om de vliegreis naar Johannesburg zonder extra vliegkosten te onderbreken op ...

€ 1915,-
Bekijk
18 dagen Autoreis + Individueel

Het arrangement in Zuid-Afrika wordt uitgevoerd in samenwerking met Nomad Africa Adventure Tours. De tour in Zuid-Afrika wordt uitgevoerd in groepsverband in een internationaal gezelschap. ...

€ 2619,-
Bekijk
23 dagen Autoreis + Individueel

Deze fraaie reis begint en eindigt in Kaapstad. Wij hebben hiervoor gekozen omdat u vanuit Nederland eventueel zonder overstap (nonstop) naar Kaapstad kunt vliegen, terwijl ...

€ 2789,-
Bekijk
21 dagen Autoreis + Individueel

De luchtvaartmaatschappij KLM biedt de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk vliegtarief de bestemmingen Johannesburg en Windhoek te combineren.Zuid-Afrika Zuid-Afrika is een land van contrasten. Niet voor ...

€ 2195,-
Bekijk
16 dagen Camperreis + Individueel

Neem: de prachtige natuur, indrukwekkende landschappen, wilde dieren, een bijzondere geschiedenis en een zeer vriendelijke en gastvrije bevolking. Voeg hier aan toe: uitstekende accommodaties, een ...

€ 1539,-
Bekijk
23 dagen Camperreis + Individueel

Indien u uw eigen reisschema wilt bepalen en dit ter plaatse wenst aan te passen, adviseren wij u om een camper te huren. Zuid-Afrika leent ...

€ 1099,-
Bekijk
15 dagen Autoreis + Individueel

Een bezoek aan Zuid-Afrika moet zowel voor jong als oud een onvergetelijke herinnering zijn. Met deze doelstelling in ons achterhoofd zijn wij op zoek gegaan ...

€ 5460,-
Bekijk
14 dagen Autoreis + Individueel

In samenwerking met onze lokale Nederlandse vertegenwoordiging in Zuid-Afrika hebben wij deze bijzonder voordelige reis op gezet voor reizigers die in een relatief korte periode ...

€ 1399,-
Bekijk