Duurzaam reizen

Duurzaam reizen


Wij vinden het belangrijk dat onze reizigers tijdens een reis, dicht bij huis of ver weg, op een verantwoorde manier omgaan met de natuur en de lokale bevolking. Samen met u zorgen wij er graag voor dat de lokale bevolking ook zoveel mogelijk mee profiteert van uw en onze reizen.

Onze rondreizen worden georganiseerd door erkende lokale agenten. De overnachtingen, vervoer en excursies worden verzorgd door lokale ondernemers. Uw lokale reisgids kent namelijk zijn/haar omgeving het beste!

WRC Reizen is Travellife Partner. Dit is een prijs ter erkenning voor de lange termijn inspanningen van WRC Reizen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om voor deze certificering in aanmerking te komen moeten wij als reisorganisatie voldoen aan meer dan 100 criteria, met betrekking tot het kantoorbeheer van een reisorganisatie, het productaanbod, internationale zakenpartners en klantinformatie.

 

Tevens zijn wij partner van Trees for All, een stichting die zich inzet voor het planten van nieuwe bomen, het herstel van bestaande bossen en het bewust maken van mensen van het belang van bomen. Lees meer over onze samenwerkingen met Trees for All.

Eco-vriendelijke of kleinschalige accommodaties

Tijdens onze rondreizen streven wij er naar ook een aantal nachten te verblijven in eco-vriendelijke hotels. In onze reis ‘Dé bestseller naar Costa Rica’ verblijft u bijvoorbeeld in het eco-hotel Hacienda Guachipelin aan de voet van de Rincón de la Vieja vulkaan. En waar mogelijk vermijden wij de grote massa hotels en overnacht u in kleinschalige familie hotels. Op deze manier heeft u echt contact met de lokale bevolking! 

Lokale ervaringen

In een groot aantal van onze bestemmingen kunt u excursies maken waarbij u in contact komt met de lokale bevolking. In Cambodja bieden wij de ‘ResiRestlocal food experience’ aan. Deze bestaat uit een ontmoeting bij een écht lokaal gezin waarbij u mee-eet aan de eettafel van het gezin. Nu is ‘eettafel’ in Cambodja vaak geen tafel met een kleed! Het is de bedoeling dat u helpt bij het koken. Deze avond draagt u bij aan een beter bestaan voor deze gezinnen, want een gedeelte van de winst vloeit weer terug.

Buiten de gebaande paden

Stop eens langs de weg, ontmoet de lokale ondernemers en koop bij hun een leuk souvenir voor thuis. Of breng een bezoek aan een lokaal restaurant, tijdens uw rondreis weet uw lokale reisgids waar u moet zijn.

Lokale agenten

Wij werken wereldwijd samen met lokale agenten en steunt daarmee de lokale economie. Met de meeste van hen werken wij al jaren samen en hebben zo een duurzame relatie opgebouwd. In onze programma’s reist u bewust individueel of in kleine groepen, wat minder belastend is voor het milieu. 

Diervriendelijk reizen

In onze reizen zijn er wel ontmoetingen met dieren in de Nationale Parken en kunt u genieten van een safari maar het uitganspunt blijft dat dieren in vrijheid moeten kunnen leven. Zo vermijden we samen ongezonde situaties waar dieren de dupe van zijn.

DTO (Duurzaam Toeristisch Ondernemen)

Het thema duurzaamheid brengen we binnen ons team, samen met de DTO-coördinator, Mirja Rempt, regelmatig onder de aandacht.

Illegale souvenirs

Het is verboden om bedreigde dier- en plantensoorten (of delen daarvan) mee te nemen naar Nederland. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een handgesneden ivoren beeldje. Ondanks dat in het vakantieland gewoon op de markt of in een winkel te koop was, betekent niet dat je het zomaar mee mag nemen naar huis. Bij invoer in Nederland kan de douane dit in beslag nemen.

Souvenirs die u niet mee mag nemen naar Nederland:

  • exotische planten
  • apen, slangen, varanen en vele andere tropische dieren
  • koraal
  • siervoorwerpen van koraal of ivoor
  • lederwaren gemaakt van beschermde soorten
  • producten die gemaakt zijn van een schildpaddenschild (bijvoorbeeld haarkammen)
  • armbandjes gemaakt van olifantenhaar
  • traditionele Chinese medicijnen en pleisters (hierin zijn vaak delen van beschermde planten of dieren verwerkt)

De Douane heeft een handige app voor reizigers met informatie welke souvenirs u wel en niet mee kunt/mag nemen.

CO2 compensatie

We willen graag samen met u de CO2 uitstoot, die ontstaat door reizen, zoveel mogelijk reduceren en compenseren. We doen dit door samen te werken met een aantal toonaangevende organisaties in de reisbranche op het gebied van CO2 compensatie. Wij steunen Trees for All door bomen te kopen, die zij dan weer vervolgens ergens in de aarde zetten. U kunt ervoor kiezen om een deel van uw reis te compenseren, maar het is natuurlijk nog beter als u alle onderdelen van de reis compenseert. Dit kunt u bijvoorbeeld doen bij South Pole. Een andere manier van het reduceren van CO2 uitstoot, is om vaker de trein te pakken ipv. het vliegtuig (bijvoorbeeld bij binnenlandse reizen), een rechtstreekse vlucht te nemen ipv een met overstap en liever één grote reis te maken dan een aantal kleinere.

Bekijk hier hoe de CO2 compensatie in zijn werk gaat?

Hieronder een selectie van organisaties waar u bij terecht kunt:

Bekijk ze, kies er één die u aanspreekt en ga ervoor! Met elkaar kunnen we onze CO2 uitstoot compenseren.