Praktische informatie camperhuur Noord-Amerika

Praktische informatie camperhuur Noord-Amerika


Camper huurprijs

De prijs die u voor de camper betaalt, is opgebouwd uit de standaard huurprijs per camper per dag + aanvullende verplichte huurkosten, aangevuld met optionele items. De standaard camper huurprijs wordt per kalenderdag berekend, de ophaal- en inleverdagen tellen als volledige huurdagen.

Bij de standaard huurprijs is vaak een beperkte verzekering inbegrepen met een eigen risico en een aantal verplichte kosten zijn exclusief.

De aanvullende verplichte kosten zijn:

 • Aanvullende camperverzekeringen (veelal om het eigen risico verder te verlagen).
 • Klaarzetkosten.
 • Kilometerpakketten of toeslag onbeperkt aantal vrije kilometers.
 • Camperinventaris (o.a. huur keukengerei) en persoonlijke inventaris (o.a. huur beddengoed).
 • Transferkosten (afhankelijk van de verhuurder).

Optionele extra’s zijn o.a.:

 • Toeslag voor het extra vroeg ophalen / later inleveren van de camper.
 • Extra bij te huren items zoals GPS, Wifi hotspot, kinderzitjes, campingstoelen etc.

One way kosten: 
Van toepassing indien de camper op locatie A wordt opgehaald en locatie B wordt ingeleverd,  tenzij u een speciale aanbieding, waarbij de verhuurder campers naar een specifieke verhuurlocatie gereden wil hebben, geboekt heeft. Dit zijn de zogenaamde  ‘relocation specials’.

Een aantal verhuurders werkt met flexibele camperhuurtarieven (betreft de huurprijs per dag) Afhankelijk van vraag en aanbod. Wekelijks worden de tarieven opnieuw vastgesteld voor boekingen gemaakt in die week.

Bepalend voor de camperhuurprijs is o.a. het type camper, hoe lang van te voren de camper geboekt wordt en het seizoen wanneer de camper gehuurd wordt. Er zijn doorgaans grote verschillen tussen hoog- en laagseizoen tarieven voor wat betreft de huurprijs per dag. Aanvullende huurkosten zoals verzekeringen, camperinventaris etc. heeft doorgaans een vaste prijs.

Campertypes

Er is een grote keuze aan campertypes. De afmetingen van de campers zijn groter dan wat we in Europa gewend zijn. Doorgaans zijn de wegen, parkeerplaatsen bij supermarkten, campingplekken etc. in Noord-Amerika afgestemd op groot formaat campers. In Canada zijn de kleinere campervans (busjes) en truck-campers (pick-up Truck met een camper opbouw op het laad gedeelte) populair. Daarnaast kunt u kiezen uit Motorhomes geschikt voor maximaal 6 a 7 personen. In de Verenigde Staten ziet u voornamelijk motorhomes van 19 tot 33 ft. De meeste campers zijn voorzien voor een ‘full hook up’. Dat wil zeggen dat, indien de camping de faciliteit aanbiedt, de camper tijdens het verblijf op een camping kan worden aangesloten op zowel schoonwater, elektriciteit- als riolerings-netwerk. Veel grotere campers beschikken tevens over een generator, zodat u ook op een camping met beperkte faciliteiten van apparaten gebruik kunt maken die veel stroom verbruiken. Vrijwel alle campertypes beschikken over een douche en toilet, keukens zijn vaak volledig uitgerust inclusief magnetron/oven. Bijzonder comfortabel kamperen! Het besturen van een grote camper went voor de meeste mensen snel en u mag ook met een B-rijbewijs in de grote campertypes rijden.

Camperinventaris 

Bij de camperhuur boekt u een inventarispakket. Dit inventarispakket bevat huishoudelijke en persoonlijke inventaris. Hierbij kunt u denken aan: glazen, pannen, borden, bestek, kommen, snijplank, emmer, bezem, stoffer en blik etc. Persoonlijke inventaris bestaat uit onder meer een slaapzak of dekbed, kussen + sloop, laken, een handdoek en theedoek.

Borgsom & creditcard 

Bij het ophalen van de camper dient een borgsom voldaan te worden. De hoogte is afhankelijk van de verhuurder en het geboekte verzekeringspakket. De borgsom dient per creditcard voldaan te worden. De creditcard dient op naam van de hoofdbestuurder te staan. De meeste verhuurders blokkeren de hoogte van de borgsom op uw creditcard. Dit heeft dus invloed op de hoogte van het besteedbare limiet op uw creditcard. Zorg voor voldoende limiet op uw kaart.

Bestuurders

Alle bestuurders dienen aan de minimum/maximum leeftijdsbepalingen te voldoen en over de juiste documenten (rijbewijs en paspoort) te beschikken en dienen bij het ophalen van de camper aanwezig te zijn.

Brandstofkosten, tolgelden en boetes

Brandstofkosten zijn niet bij de huurprijs inbegrepen. Als u gebruik maakt van tolwegen, zijn de tolkosten voor eigen rekening. Afhankelijk van de bestemming dient het tolgeld per creditcard, contant of middels een elektronisch betalingssysteem voldaan te worden (E-Toll). In geval van elektronische tolbetaling worden de kosten door de verhuurder achteraf op uw creditcard doorbelast. Het kan zijn dat de verhuurmaatschappij hiervoor administratiekosten in rekening brengt. 

Aankomst in de Verenigde Staten of Canada

Na aankomst van uw intercontinentale vlucht in de Verenigde Staten of Canada is het niet toegestaan om dezelfde dag de camper op te halen. U dient te overnachten alvorens u de camper ophaalt.

Camper ophalen & online inchecken & transfer

Om het ophaalproces van de camper te bespoedigen kunt  u voor vertrek online inchecken via de website van de camperverhuurder. De dag voor ingang van de huur neemt u contact op met de verhuurlocatie om een afspraak te maken voor het ophalen van de camper. Houdt u hierbij rekening dat veel verhuurstations op zondag gesloten zijn. Hoe laat u de camper kunt ophalen hangt af van de verhuurder, de dag van de week en het geboekte pakket. Doorgaans is dit na 13:00 uur.

Bij de meeste verhuurmaatschappijen is de transfer van het hotel waar u de eerste nacht doorbrengt naar de verhuurlocatie niet inbegrepen. U dient dan op eigen gelegenheid naar het verhuurstation te reizen. Indien de verhuurmaatschappij wel een transfer verzorgt staat dit bij de informatie van de desbetreffende verhuurder vermeld. 

De ophaalprocedure duurt veelal ca. 1,5 uur. Nadat het papierwerk (verzekeringen, documenten e.d.) is afgehandeld krijgt u een rondleiding door de camper of krijgt u een instructievideo te zien. Kijk bij het in ontvangst nemen van de sleutels, of de inrichting compleet is volgens de inventarislijst en/of de camper geen beschadigingen heeft die niet al door de verhuurder geregistreerd zijn. Plan op de ophaaldag geen lange rijdag of ferry overtochten. Het eerste wat de meeste reizigers doen, zodra ze op pad zijn, is een stop maken bij een grote supermarkt om proviand in te slaan. De medewerker bij de verhuurlocatie kan u advies geven waar u boodschappen kunt doen en ook campingsuggesties verstrekken voor de eerste overnachting.

Extra bij te huren items

Naast de camper verhuren veel maatschappijen nog aanvullende artikelen, zoals campingstoelen en tafels, GPS etc. Sommige verhuurders verhuren ook fietsen. 

Vanwege strikte wetgeving in de Verenigde Staten omtrent het vervoeren van baby’s en kleine kinderen, verhuren de meeste maatschappijen geen baby- of kinderautostoeltjes meer. Deze dient u zelf mee te nemen of ter plaatse aan te schaffen.

Op pad

U bent vrij uw eigen route en reistempo te bepalen. Uiteraard dient de camper wel op de geboekte datum en locatie te worden ingeleverd. Wellicht heeft u vooraf al een compleet reisschema gemaakt, of laat u zich onderweg inspireren en bekijkt u per dag uw reisschema.  Houdt u er rekening mee dat in het hoogseizoen (ca. half juni – half september), tijdens lokale feestdagen en vakantie weekenden het druk is op campings op populaire vakantieplekken zoals nationale parken. Dit betekent dat, wanneer u in deze perioden op een populaire locatie wilt verblijven, u dit vooraf dient te reserveren of al in de ochtend op de camping dient aan te komen. Indien in uw route veerboot overtochten zijn opgenomen, kan het op bepaalde routes nodig zijn om dit vooraf te reserveren. 

Wilt u verzekerd zijn van een mooie route en gegarandeerde plek op campings, boek dan een van onze reizen met gereserveerde campings (in de Verenigde Staten alleen beschikbaar in het Zuidwesten).

Voor de Verenigde Staten kunt u relevante informatie over het bezoeken van en verblijven in Nationale Parken op de website van National Park Service.
 Algemene tips over reizen per camper vindt u op de website van Go Rving en Motorhome. Of lees meer over 'eerste keer per camper door Canada reizen'

In nagenoeg elke plaats van (enige) toeristische betekenis vindt u een toeristen informatiekantoor. De medewerkers zijn vaak bijzonder behulpzaam en kunnen u goed informeren over campings in de omgeving. 

De wegen in de Verenigde Staten en Canada zijn doorgaans breed en prima geschikt voor (grote) campers. Bovendien is het buiten grootstedelijke gebieden rustig op de weg. Op veel plekken komt u camperparkeerplaatsen tegen. In berggebieden kunnen (steile) bergpassen afgesloten zijn voor campers vanaf een bepaalde afmeting. Daarnaast gelden in bepaalde gebieden rij-restricties. De exacte informatie ontvangt u van de camperverhuurder bij het ophalen van de camper. Maar bij nagenoeg alle verhuurmaatschappijen zijn de volgende restricties van toepassing:

 • Rijden in Mexico is niet toegestaan.
 • Rijden in Death Valley in de maanden juli en augustus niet toegestaan of op eigen risico. 
 • Rijden in New York City / Manhattan niet toegestaan. 
 • Voor Alaska (USA), Yukon, North West Territories en Newfoundland gelden veelal restricties voor bepaalde wegen of gebieden.

Campings

Campings worden niet door WRC Reizen voor u vastgelegd, met uitzondering van onze camping tours in Canada en de USA. Bij het ophalen van de camper ontvangt u een campinggids. Mocht u deze niet ontvangen, vraag er dan naar. De variëteit aan campings is groot van zeer eenvoudige kampeerplekken, waarbij men zelfvoorzienend dient te zijn, tot complete resortcampings met een uitgebreid aanbod aan voorzieningen. Uiteraard variëren ook de prijzen naar gelang de locatie en de voorzieningen van de camping. De campings in nationale parken zijn vaak schitterend gelegen, maar zeer eenvoudig wat betreft voorzieningen. Op commerciële campings is vaak keuze uit verschillende 'hook-up' mogelijkheden: aansluiting op alleen elektriciteit of een 'Full Hook-up' waarbij de camper tevens op watervoorziening en riolering wordt aangesloten. Omdat Amerikanen doorgaans in groot formaat campers reizen, zijn de campings goed toegankelijk voor ook de grootste type campers.

Vooraf reserveren van campings en excursies

In het hoogseizoen (de maanden juli en augustus) worden de nationale parken en campings drukbezocht. Niet alleen door internationale reizigers, ook de Canadezen en Amerikanen trekken er op uit. Het reserveren van de campings / accommodatie is dan ook zeker noodzakelijk en wij adviseren u dit ruim van te voren te doen. Bekijk voor de officiële website van de overheid voor de laatste informatie en vanaf wanneer u de campings kunt boeken.

Het reserveren van excursies is ook aan te raden. Wilt u volledig ontzorgd worden? Kies dan voor een camperreis Canada met vooraf gereserveerde campings. Zo heeft u geen omkijken naar invulling van de overnachtingen en kan de voorpret al vroeg beginnen. 

 

Generator gebruik

De meeste verhuurders rekenen een toeslag voor het gebruik van een generator. Echter op veel campings is het gebruik van generators niet of gelimiteerd toegestaan. Als u op een camping staat sluit u de camper normaal gesproken aan op het netwerk van de camping. In dat geval is de stroomvoorziening geregeld en heeft u sowieso geen generator nodig. Bent u niet aangesloten op het stroomnetwerk dan werkt de apparatuur van de camper op de accu. Zo kunt u, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u verbruikt, een aantal dagen staan zonder generator nodig te hebben. Voor apparaten die veel stroom verbruiken, zoals airconditioning en de magnetron, is de accu van de camper niet voldoende. Wilt u deze apparaten gebruiken, indien u niet op het stroomnetwerk van een camping bent aangesloten, dan heeft u een generator nodig. In praktijk wordt de generator weinig gebruikt. Reizen bij lage temperaturen Indien u reist in periodes en in gebieden waar het ('s nachts) kan vriezen, dan kan de camper 'winterized' zijn. De waterleidingen en systemen in de camper worden dan afgesloten, de diverse watertanks geleegd. Deze kunnen niet gebruikt worden, zodat ze niet kunnen bevriezen. Dit proces (het winterizen of de-winterizen) dient door een garage of camperspecialist te gebeuren. De verhuurder kan u van adressen voorzien. Schade aan de watersystemen als gevolg van bevriezing is voor de rekening van de huurder. 

Inleveren

De camper dient op de afgesproken datum en locatie ingeleverd te worden. Veelal dient dit tussen 09:00 en 11:00 uur te gebeuren.