• Een van de mooiste bergroutes ter wereld
  • Tussen Banff / Lake Louise en Jasper
  • Gletsjers, bergmeren en watervallen

Icefields Parkway

Icefields Parkway

Canada’s mooiste en bekendste bergweg loopt officieel over een afstand van 230 kilometer van Lake Louise naar Jasper in de Canadese Rocky Mountains. Officieus tellen we daar de ca. 60 kilometer naar Banff bij op. Want Banff mag absoluut niet op de route ontbraken.
De gemiddelde hoogte van deze route is 1700 meter, maar de omliggende bergtoppen zijn nog een stuk hoger. Het hoogste deel van de Icefields Parkway is de Sunwapta Pass op 2035 meter hoogte, waarbij een hoogteverschil van 700 meter overbrugd wordt. De Bow Pass tussen Lake Louise en Banff is met bijna 2100 meter nog iets hoger.
Onderweg wacht u een aaneenschakeling van natuurschoon: woest stromende rivieren, ijzige gletsjers, dichte naaldbossen, indrukwekkende rotspartijen, oogverblindend blauwe bergmeren en natuurlijk besneeuwde bergtoppen. Wees onderweg alert op overstekend wild!
Niet voor niets dat de Icefields Parkway voor veel reizigers een van de redenen is om naar Canada af te reizen. Om over de Icefields Parkway te mogen rijden, dient u een nationale parken pas aan te schaffen. Deze is bij elk bezoekers centrum van een nationaal park te koop of online.

Waar start mijn reis over de Icefields Parkway?

We beschrijven de route tussen Banff en Jasper. Of u de weg van Jasper naar Banff, van noord naar zuid rijdt of van Banff naar Jasper, van zuid naar noord, is om het even. Reizigers die hun reis door Canada op de luchthaven van Calgary starten, rijden in 1,5 tot 2 uur over de Trans-Canada Highway 1 naar Banff. Als u uw reis op de internationale luchthaven van Edmonton aanvangt, dan is het ca. 4 uur rijden naar Jasper. Op een rondreis met start en / of eindpunt in Vancouver, nemen veel reizigers ook de Icefields Parkway in hun route op. Plan tenminste 4 a 5 dagen in om vanuit Vancouver de Icefields Parkway te bereiken.

Wat is de beste reistijd voor de Icefields Parkway?

In principe is de weg het hele jaar door te rijden, alleen bij hevige sneeuwval (of ander extreem weer) kan de weg tijdelijk afgesloten zijn. In de periode eind mei – eind september is de kans op mooi weer het grootst, maar dit is tevens de drukste periode. Met name in de zomervakantie tussen eind juni en begin september trekt de Icefields Parkway veel reizigers aan, waardoor parkeerplaatsen langs de route vol kunnen zijn.
In alle tijden van het jaar is de Icefields Parkway ongekend mooi: in het voorjaar zijn de bergmeren nog (deels) bevroren, wat schitterende foto’s oplevert. Het sneeuw begint te smelten. De watervallen worden gevoed door smeltwater, waardoor ze extra spectaculair zijn en ontwaken diverse dieren uit hun winterslaap. In het najaar zijn de herfstkleuren schitterend. In de winter is het een winterwonderlandschap en kan er op diverse plaatsen geskied worden. Tussen 1 november en 1 april zijn winterbanden op elk voertuig verplicht.
Reizigers die buiten de zomer periode omreizen kunnen dus genieten van veel rust, maar dienen wel flexibeler te zijn: veel campings en toeristische voorzieningen zijn in het laagseizoen gesloten en er is een kans dat een deel van de weg afgesloten is, wat flink omrijden met zich mee brengt.

Hoogtepunten langs de route

De route is een lange ‘scenic drive’, met talloze mogelijkheden om te stoppen, foto’s te maken, te wandelen en buitensport activiteiten te ondernemen. We zetten voor u de belangrijkste op een rij, startend vanuit Banff en eindigend in Jasper.
  • Bow Valley Parkway: Even buiten Banff start de Bow Valley Parkway. (Highway 1A) Deze weg loopt evenwijdig aan de Trans-Canada Highway richting Lake Louise, langs de kronkelende Bow River. Dit 50 kilometer lange traject is de langzamere route naar Lake Louise, maar het biedt meer kans om wild te zien en langs de route zijn schitterende uitkijkpunten en wandelroutes. Zoals de spectaculaire Johnston Canyon, de wandeling naar Rockbound Lake, de Castle Lookout Trail en de Storm Mountain Lookout. 
 
  • Lake Louise: een klein plaatsje met hotels, winkels, een treinstation en een gondel die naar het 2.088 meter gelegen bergstation van Mount Whitehorne (2.669 meter) loopt. ’s Winters is dit één van de populairste skigebieden van Canada, ’s zomers een schitterend uitkijkpunt. Maar de echte ster is het meer Lake Louise. Dit aqua blauwe bergmeer aan de Victoriagletsjer is de meest bezochte plek van de Rocky Mountains. Dit betekent dat u een bezoek aan Lake Louise moet voorbereiden al u in de periode half mei - begin oktober reist. Om verkeersoverlast te voorkomen dient u op verderop gelegen parkeerplaatsen te parkeren en gebruik te maken van het shuttlebus systeem, die u van te voren dient te reserveren. Laat u zich hierdoor niet afschikken, Lake Louise is echt de moeite waard. Het meer is werkelijk oogverblindend mooi en de omliggende natuur prachtig. Aan het meer ligt het fameuze Fairmont Château Lake Louise. Een high tea in dit luxe hotel is een aanrader. Tegenover het hotel ligt een steiger waar u kano’s kunt huren. Om het meer zijn mooie wandelmogelijkheden. De populairste is de Teahouse hike, naar het historische Lake Agnes Teahouse. De prachtige uitzichten en de heerlijke lekkernijen bij het Teahouse zijn de wandeling meer dan waard.
 
  • Lake Moraine, op 15 kilometer van Lake Louise gelegen, doet niet onder voor Lake Louise. Ook Lake Moraine is alleen per shuttle bus bereikbaar, waarvoor u dient te reserveren. Door de hoge ligging van het meer is de toegangsweg geopend tussen ca. half juni en half oktober. Het meer heeft een geweldige ligging – het bergmeer wordt omarmd door de met sneeuw bedekte toppen van de Wenkchemna Peaks. Via de korte Rockpile Trail loopt u naar het hoger gelegen uitkijkpunt.
 
  • Peyto Lake: nog zo een fotogeniek wonder! De kleur blauw van dit meer is heel intens. Het uitkijkpunt waar u naartoe kunt wandelen ligt 240 meter boven het meer.
 
  • Mistaya Canyon: Een smal dal waardoor de wild stromende Mistaya rivier stroomt, omgeven door hoge rotswanden. Bereikbaar via een 500 meter lang pad, vanaf de parkeerplaats vlakbij de weg.
 
  • Gletsjers: langs de route liggen vele gletsjers, ‘ijsvelden’, waar de weg haar naam aan dankt. Een aantal gletsjers zijn vanaf uitkijkpunten in de verte te zien. Zoals de Mt. Patterson Glacier en de Crowfoot Glacier. Het grootste ijsveld van de Rocky Mountains is de Columbia Icefield,  vernoemd naar 3747 meter hoge Mount Columbia. Acht gletsjers vinden hier hun oorsprong. Vanaf de weg zijn drie gletsjers zichtbaar: Stutfield, Dome en Athabasca. De 6 kilometer lange Athabasca is het beste bereikbaar. De ijsdikte loopt op tot wel driehonderd meter. Helaas trekt het ijs zich jaarlijks enkele meters terug door klimaatverandering, waardoor  de gletsjer in de afgelopen 125 jaar meer dan de helft van zijn volume  kwijtgeraakt is. De gletsjer is te beklimmen middels pittige gletsjerwandelingen. Daarnaast worden er tours aangeboden per Ice Explorer: een enorme sixwheeldrive-bus op twee meter hoge banden.  rijdt zo de gletsjer op. Op de gletsjer kunt u uitstappen voor een korte wandeling. Voor wie geen last van hoogtevrees heeft, is er nog een andere manier op de imposante gletsjer te bekijken: de Glacier Skywalk. Een uitkijk platform met een glazen bodem, waardoor u 277 meter naar beneden kunt kijken.
 
  • Parker Ridge Trail: Een 2,7 kilometer lang, goed begaanbaar wandelpad met prachtige uitzichten over de Saskatchewan gletsjer.
 
  • Sunwapta en Athabasca watervallen. Ter hoogte van de Athabasca Falls perst de Athabasca rivier zich met veel bombarie door een nauwe doorgang. Hoewel het hoogteverschil slechts 23 meter is, bieden de enorme kolkende watermassa’s een spectaculaire blik.

Corine Klootwijk
WRC Canada specialist

Als Canada specialist weet Corine Klootwijk alle ins & outs van dit gebied en kan u daarom helpen met al uw vragen en het samenstellen van uw reis.