• Goudkoorts in 19e eeuw
  • Ongerepte berggebieden
  • Spectaculair Wildlife

Cariboo Regio

Deze regio is niet zo bekend maar zeker de moeite waard, het grote voordeel is dat er weinig toeristen zijn en dat je kunt genieten van het pure Canada. Veel gelukszoekers naar goud gingen je voor. Via de Hurley Forest Service Road rij je van Pemberton naar Gold Bridge door een prachtige bossen, hoge pieken en langs diepe dalen om uiteindelijk bij het betoverende Carpenter Lake aan te komen. Het gletsjerwater heeft zo’n doordringende fel blauwgroene kleur, niet te beschrijven.
Bezoek Seton Portage, een historisch dorp in een First Nations reservaat. Het mooiste verstopte treinritje van Canada treintje, De Kaoham Shuttle,  rijdt vanuit dit dorp naar Lillooet. Het wordt voornamelijk gebruikt door locals om inkopen te doen en wil je mee, dan moet je je van te voren telefonisch aanmelden. Het stadje Seton Portage ligt tussen twee enorme meren in, en de term  ‘in the middle of nowhere’ is nog zacht uitgedrukt. Er is letterlijk niet veel te beleven, maar dat maakt het meteen ook weer zo bijzonder om te bezoeken. Het gebied, ook wel het  goudzoekersgebied genoemd, heeft een paar spookstadjes, die je zeker even moet zien. Bralorne wordt, sinds de goudmijn weer is opgestart, gerenoveerd. Maar Bradian is een echt spookstadje, het dorp staat te koop, voor 1,2 miljoen CAD. 
De natuur is prachtig, neem Gun Lake, een glashelder meer met reflecterende vulkanische bodem.
De Cariboo Highway (Highway 97) geplaveid langs de oude Gold Rush Trail, is een autoweg die in de top 5 van Canada’s mooiste wegen staat. En dat is niets voor niets. De weg biedt, zeker het eerste deel vanuit Lillooet ongelofelijke vergezichten. Je ziet veel ranches onderweg en komt langs dorpen en stadjes met een cijferaanduiding en Mile House erachter.
 
Het kleine plaatsje 100 Mile House wordt omgeven door honderden meren, moeraslanden en andere waterrijke gebieden die het tot een paradijs voor vogels maken. 100 Mile Marsh is een klein, drassig gebied dat druk bezocht wordt door watervogels. Door het moeras loopt een wandelroute langs enkele uitzichtpunten Ooit was 100 Mile House een rustplaats voor goudzoekers, tegenwoordig genieten toeristen er van het erfgoed en het natuurschoon. Een leuke bezienswaardigheid in het centrum zijn de grootste langlaufski’s ter wereld. Vlakbij 100 Mile House ligt Centennial Park, dat naast sportfaciliteiten ook de nodige wandelpaden biedt. Bekijk de Bridge Creek Falls, een waterval die over eeuwenoude lavaformaties naar beneden stroomt.
 
Tien minuten ten noorden van 100 Mile House ligt een openluchtmuseum met het erfgoed van 108 Mile Ranch. Hier staan historische gebouwen uit de tijd van de negentiende-eeuwse goudkoorts, waaronder een blokhut, postkantoor, schuur en een oud schoolgebouw.
Williams Lake ligt middel in een schilderachtige omgeving en biedt naast kunst en cultuur, ook een groot scala aan outdoor activiteiten, erg populair bij (rond)reiziger met een camper.
Sla ook zeker Barkerville Historic Town niet over, op ca. 1 uur ten oosten van Quesnel gelegen.
 
Barkerville is een levendige herinnering aan de roerige tijden van de goudzoekers. In 1862 deed de Engelsman William Barker een legendarische goudvondst, die het leven in dit deel van British Columbia compleet op z’n kop zette. Vanuit de hele wereld kwamen gelukzoekers naar Barkerville. In de 20 jaar durende ‘Gold rush’ werd er voor miljoenen aan goud gewonnen, wat dit gebied tot een van de rijkste delen van British Columbia maakte. Barkerville werd al in 1924 uitgeroepen tot nationaal-historisch gebied en staat er nog steeds prachtig bij. Je vindt er een uniek straatbeeld met 125 historische gebouwen, leuke winkels, musea, restaurants, straatmuzikanten en acteurs in historische kleding.
 
De Cariboo in British Columbia doet in niets onder bij de meer populaire bestemmingen in dezelfde provincie. Het is allemaal wat authentieker en het voelt alsof je deze regio compleet voor jezelf hebt en kun je letterlijk ongestoord genieten van al het moois: overweldigende uitzichten, de natuur, de dorpjes, de backroads, de meren, het oneindige landschap en de bergen. Kortom alles wat Canada is!

Maudy Zuidema
WRC Canada specialist

Als Canada specialist weet Maudy Zuidema alle ins & outs van dit gebied en kan u daarom helpen met al uw vragen en het samenstellen van uw reis.