Reisverslag van 10-daagse reis Lissabon – Porto

Reisverslag van 10-daagse reis Lissabon – Porto


Reisverslag van 10-daagse reis Lissabon – Porto in maart 2017 van Neeltje en Teus Brienesse (werkzaam bij WRC).
Voor het derde achtereenvolgende jaar maakten wij in de maand maart een autoreis door Portugal. Een land dat ons heel erg aanspreekt. Zeer vriendelijke bevolking,  schitterende cultuur, natuur, strand en betaalbaar. Bovendien vinden wij de maand maart een ideale periode. De mimosa staat in bloei en ’s middags kan men veelal al in de buitenlucht lunchen. Het voorjaar begint daar ongeveer 6 weken eerder....

 

08-03-2017: Lissabon – Cascais
Vertrek vanaf Schiphol met de KLM. Na aankomst op vliegveld Lissabon gaan wij naar AVIS en halen daar de huurauto. Eerst sluiten wij nog een extra verzekering af. Vanaf de luchthaven rijden wij naar hotel Bahia in Cascais, waar wij 3 nachten blijven. Het hotel ligt aan de boulevard, dichtbij het strand. Vanuit Cascais maken wij uitstapjes naar Evora en Sintra. Cascais heeft een leuk centrum en genoeg eetgelegenheden. Ook is er een prachtig park met bloemen, planten en bomen. Ook lopen er kippen, hanen en pauwen rond.

09-03-2017: Cascais – dagtour naar Evora 
Na een uitstekend ontbijt maken wij een uitstapje naar Evora. Rijden over de langste brug en via een hele mooie route. Onderweg zien wij veel ooievaarsnesten en hun bewoners. Evora is één van de mooiste steden van Portugal en staat op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Sinds de Romeinse tijd is de stad ommuurd en heeft kronkelende, Moorse steegjes met bogen. De witte huizen zijn prachtig betegeld. Er is een Romeins aquaduct en de Romeinse Tempel de Diana. De Se kathedraal dateert uit 1186 en in de San Francisco kerk is de kapel van de botten. Ook heeft Evora veel paleizen uit de middeleeuwen. In de Pastelaria (tearoom) Pac de Rala genieten wij van het eigengemaakte, bekroonde en heerlijke streekgebak bij een kopje thee en koffie. In de diverse winkels zijn mooie souvenirs te koop, o.a. prachtig filigrain. 10-03-2017: Cascais – bezoek aan Sintra
Vandaag is ons uitstapje naar Sintra. Ook Sintra staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit stadje heeft 3 wijken. De oude stad (Vila Velha) rond het Koninklijk Paleis, de moderne stad (Estafania) en het oude dorp Sao Pedro. In de oude wijk zijn veel antiquairs, kunstnijverheidswinkels en stijlvolle boetieks. Hier lopen wij door smalle steegjes die nogal van hoogte verschillen. Wij zien o.a. het Moren kasteel uit de 7de eeuw en boven de stad is de Palacio da Pena uit 1840.

11-03-2017: Cascais - Lousa 
Wij verlaten Cascais en onze eindbestemming is Lousa. Onze eerste stop is Obidos, een middeleeuws, pittoresk vestingsstadje. Onderweg zien wij o.a. de beroemde Portugese molens, mooie glooiende landschappen en dorpjes met witte huizen met rode daken. Buiten Obidos staat nog een overblijfsel van een  Romeins aquaduct. De stadsmuren zijn door de Moren gebouwd. Op de  weergang bij de stadsmuur hebben wij een prachtig uitzicht over het stadje met de witte huisjes aan de smalle straatjes met hun rode daken en blauwe of gele versieringen op de gevels. Het kasteel uit de 16de eeuw is nu een prachtige pousada. Na Obidos bewonderd en bezichtigd te hebben gaan wij weer op weg en de volgende stop is Alcobaca. In de 12de eeuw ontstond hier de Cisterciënzerstichting. Eén van de mooiste cisterciënzerabdijen is het monumentale Mosteiro de Santa Maria, een bijna 220 m lang klooster dat uit 3 hoofdgebouwen bestaat. Een bezoekje waard! Hierna rijden wij naar onze eindbestemming: Lousa. Dit gehucht is omgeven door beboste heuvels, akkers en kale, paarsgetinte rotskammen. Wij verblijven in een B&B en worden hartelijk ontvangen door de gastvrouw. Hier genieten wij van het diner en van de omgeving.

12-03-2017: Lousa - Viseu 
Na een heerlijk ontbijt vertrekken wij op (weer) een zonnige dag. Nu is onze eindbestemming Viseu. Wij rijden door een landelijk gebied met langs de weg prachtig bloeiende mimosa bomen en –struiken. Onze eerste stop is Coimbra, gelegen op een heuvel en aan de Mondego. Deze voormalige hoofdstad is verdeeld in de bovenstad (A Alta) en de benedenstad (A Baixa). De Porta de Almedina is één van de laatste overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuur. Wij beginnen met onze wandeling bij de Ponte de Santa Clara. Wij trotseren de vele hellingen  en genieten van de vele oude gebouwen, musea en prachtige parken. In de bovenstad staat één van de oudste universiteiten van Europa. De fadomuziek van Coimbra is wereldberoemd en in de oude stad zijn veel fadohuizen. Na bezichtiging van Coimbra rijden wij naar Viseu, in een rustige en beboste omgeving. Door de poort Porta do Soar en de 15de eeuwse ommuring komen wij in de oude stad. In de historische wijk staat het Museu Grao Vasco en de wereldberoemde schilderschool stamt uit de Renaissancetijd. Viseu is vandaag onze eindbestemming. Daar overnachten wij in de gelijknamige pousada. 

13-03-2017: Viseu - Guimarães
Via een heuvelrijke omgeving en langs dorpjes waarin witte huizen met rode daken rijden wij richting Guimarães. Wij genieten van de stadjes onderweg en stoppen vaak om de rivier de Douro, de bloemen en de bijzondere bomen te bewonderen. Een prachtige tocht. Tegen de avond komen wij aan in Guimaraes, de eerste hoofdstad en de bakermat van Portugal. Het historisch centrum is een wirwar van straatjes en de oude huizen zijn van graniet. Vanwege de historische gebouwen uit de Middeleeuwen staat ook Guimarães op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het plein Largo da Oliveira staan fraaie middeleeuwse woningen met prachtige, met bloemen versierde balkons. Wij bewonderen de 14de -eeuwse herenwoning, die omgebouwd is tot pousada de Nossa Senhora da Oliveira en een 14de-eeuwse galerij met spitsbogen waarin het voormalige stadhuis was gevestigd. Wij overnachten in de prachtige pousada Santa Marinha, een 12de-eeuws klooster.

14-03-2017: Guimarães - Porto
Vandaag rijden wij naar Porto via de toeristische route. Eerst maken wij een stop in de stad Braga. In de prehistorie woonden hier al mensen en keizer Augustus heeft hier in het jaar 16 voor Chr. de stad Bracara Augusta gesticht. Wij bezoeken de kathedraal van Braga en de overblijfselen van de Romeinse thermen en bewonderen de prachtige oude gebouwen en de Igreja de Santa Cruz. Hier zijn we een dag zoet. Onderweg naar Porto stoppen wij even bij een begraafplaats, genaamd Finis! We lopen langs de grafmonumenten, de één nog mooier en rijker dan de ander. En alles boven de grond. Daarna rijden wij door naar Porto, waar wij drie nachten verblijven in het Grande Hotel do Porto. Het is prachtig weer en aan het eind van de middag maken wij nog even een wandeling in de buurt. Wij zien dat het oude trammetje weer op reizigers staat te wachten. In de straat staan oude huizen waarvan veel gevels kleurrijk versierd zijn en betegeld. Gunnen ons even een kijkje in het weelderige Majestic Cafe. 

15 & 16-03-2017: Porto 
Porto ligt aan de noordoever van de Douro en mag dan een sombere, conservatieve stad genoemd worden, maar de kaden van Ribeira  (de oude stad) of het tegenoverliggende Vila Nova de Gaia (waar de portwijnen gemaakt worden) zijn in de zon een stralend, kleurrijk en levendig geheel. Langs de rivier lopend lijkt het of de huizen tegen de steile oevers van de Douro zijn geplakt. De oude wijken worden gerenoveerd en het historisch centrum staat op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. De vele granieten kerken en huizen doen soms somber aan, maar als de zonnestralen op de muren schijnen lijkt het of kleine deeltjes op de muren gaan schitteren. Wij bewonderen de gothische Igrejo de Sao Franciso kerk, die  stamt uit de 14de/15de eeuw. Natuurlijk moeten wij even in het oude cafe Imperial, dat is omgevormd tot McDonalds, maar heeft zijn prachtig glas-in-lood raam, dat het verhaal van het café vertelt, behouden. Het is heerlijk dwalen door de lieflijke, middeleeuwse straatjes met de mooie winkels en boetieks. De 13de eeuwse kathedraal  Se is een van de oudste monumenten van de stad . Dwalend door de straatjes zien wij op oude, nog te restaureren gebouwen prachtige graffiti (bijna schilderingen) en op een oude stadsmuur zien wij een bijzonder  ‘schilderwerk’ met zingende poezen. Het prachtige park Jardins do Palacio de Cristal vormt het groene hart van Porto en daar zien wij het koepelvormig “Crystal Palace”, dat uit glas en ijzer bestaat. Wij rusten even uit bij het restaurant en het meer.  In Vila Nova de Gaia staat de 6de eeuwse kloosterkerk Sera do Pilar, waar wij een prachtig uitzicht hebben over de Douro en het oude gedeelte Ribeira. Hier kun je in de kelder verschillende soorten port proeven. Daarna gaan wij ‘hellend’ naar beneden en maken wij een stadswandelingetje door het oudste gedeelte. Daar zijn in de smalle straatjes nog huizen die gerenoveerd worden. Wij hebben een mooi zicht op de hoge brug over de Douro. Natuurlijk heeft Porto ook beroemde moderne gebouwen, zoals b.v. de Casa da Musica en Escola Arquitetura, waar beroemde architecten hebben gestudeerd. Op onze laatste avond worden wij verrast met muziek. Voor ons hotel, en toevallig onder ons raam, staat een studentenkoor te zingen. Het klink prachtig en is een mooi afscheid van Porto.


17-03-2017: Afscheid van Portugal 
Onze laatste dag in Portugal is aangebroken. Daar onze terugreis vanaf Lissabon is gaan wij op tijd weg. Wij rijden langs de Douro en door heuvelachtig gebied over de snelweg naar Lissabon. Wij genieten nog even van het afwisselende landschap. Bij de luchthaven leveren wij onze auto in en checken in bij de balie van KLM. Aan wederom een prachtige reis door Portugal is een einde gekomen.