Routesuggestie camperreis Ayers Rock – Darwin

Routesuggestie camperreis Ayers Rock – Darwin


Dag Route Afstand
Dag 1  Ayers Rock  
Dag 2 Ayers Rock – Kings Canyon  ca. 400 km
Dag 3 Kings Canyon – Alice Springs  ca. 325 km
Dag 4 Kings Canyon – Alice Springs  ca. 325 km
Dag 5 Alice Springs – Tennant Creek  ca. 500 km
Dag 6 Tennant Creek – Mataranka  ca. 565 km
Dag 7 Mataranka – Katherine  ca. 110 km
Dag 8 Katherine – Cooinda, Kakadu N.P. ca. 250 km
Dag 9 Cooinda – Adelaide River  ca. 285 km
Dag 10 Adelaide River – Darwin  ca. 115 km

Een greep uit de bezienswaardigheden tijdens deze camperreis:

Ayers Rock
Een bezoek aan de diep rode, enorme rotsformatie Ayers Rock ofwel Uluru, is een van de hoogtepunten van deze reis. Het is een goed idee om eerst een stop bij het Cultural Centre te maken, waar u meer te weten kunt komen over Aboriginal wetten en religie. Uluru is één van de grootste heiligdommen uit de Aboriginal cultuur. Maak vervolgens een wandeling naar de basis van Uluru. De droogte aan de oppervlakte heeft voor een unieke vegetatie gezorgd. De meest voorkomende soorten zijn casuarina’s, woestijneiken, acacia’s en rode eucalyptusbomen. Uiteraard is een bezoek aan Uluru niet compleet zonder dat u de fameuze kleurveranderingen tijdens zonsondergang of zonsopgang heeft gezien.

KataTjuta
In KataTjuta kunt u een schitterende wandeling van ca. 7 km maken door de indrukwekkende Valley of theWinds. U zult verbaasd staan over de diversiteit aan landschappen en natuur die in de woestijn te vinden zijn.

Alice Springs 
U kunt de volgende  bezienswaardigheden in Alice Springs bekijken: Anzac Hill, The Old Telegraph Station, de basis van de Flying Doctors en een kamelenboerderij waar u een kamelen rit kunt maken.

Stuart Highway en Devils Marbles
De Stuart Highway gaat dwars door het centrum van Australië en verbindt Port Augusta in Zuid-Australië met Darwin in het Noorden over een afstand van ruim 2700 kilometer. Alice Springs ligt ongeveer halverwege. U zult  de uitgestrektheid van de Australische Outback ervaren over de Stuart Highway. U komt geen noemenswaardige dorpen tegen, slechts een enkel tankstation. Het is aan te raden te tanken zodra u de gelegenheid heeft. Onderweg zult u weinig verkeer tegen komen. Het verkeer beperkt zich waarschijnlijk tot enkele ‘roadtrains’. Deze enorme vrachtwagencombinaties kunnen ruim 50 meter lang zijn.Aangezien het nagenoeg één lange, rechte weg is, levert het op dit traject geen verkeersproblemen op. Maak onderweg zeker een stop bij de Devils Marbles, de wonderlijke ronde rotsen hebben een doorsnee van wel 7 meter en leveren bijzonder fotomateriaal op! Maak onderweg tevens een stop bij de unieke Daly Waters Pub. Hier ervaart u de sfeer en gastvrijheid die het leven in een afgelegen gebied met zich meebrengt.

Mataranka/ Elsley N.P.
Een verrassende plek in de verder droge woestijn: het Elsley National Park, nabij Mataranka. Hier loopt de Roper rivier doorheen en liggen twee thermale bronnen. Na een lange rit door de woestijn is het hier heerlijk toeven: baden in één van de bronnen met een temperatuur van ca. 32 graden. Het water is fantastisch helder. U kunt een stuk stroomafwaarts zwemmen en genieten van de schitterende vegetatie en de vele vogels die hier leven.


Katherine N.P
Nitmiluk National Park: de hoofdattractie van het gebied is de 30 km lange Katherine Gorge. Het uitzicht op de enorme rotswanden die hoog boven de kloof uitsteken is werkelijk adembenemend. De Katherine River kronkelt zich tussen 13 afzonderlijke kloven, omgeven door hoge steile rotswanden. De Katherine Gorge kan per boot, per kano, te voet of vanuit de lucht worden verkend.

Kakadu National Park
Verblijf een paar dagen in het unieke Kakadu National Park. Het Kakadu National Park is het grootste nationale park van Australië en het staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Een geweldig natuurreservaat en een schatkamer met Aboriginal cultuur. U kunt ter plaatse (afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden) diverse 4WD-dagtours boeken. Ook een boottocht over de Yellow Waters, waar u onder meer de enorme zoutwater krokodillen zult tegen komen, mag niet ontbreken.

Bewonder in het park de indrukwekkende flora en fauna. In het 30 kilometer verder op gelegen Jabiru vindt u het BowaliVisitors Centre. Een uitstekende plek om veel informatie over Kakadu en de oorspronkelijke Aboriginal bewoners te vergaren. In de periode mei – november kunt u deelnemen aan ruim 40 wekelijkse activiteiten zoals begeleide wandelingen die vanuit het bezoekerscentrum georganiseerd worden.

Voor veel bezoekers is de rondwandeling langs eeuwenoude rotstekeningen aan de Nourlangie Rock, met name de tekening van de "röntgen man", een hoogtepunt. Een andere toeristische attractie is Ubirr met rotstekeningen. Daarnaast zijn er diverse spectaculaire watervallen te bewonderen. Een aantal van deze watervallen liggen zeer afgelegen en zijn alleen bereikbaar per 4WD voertuig en een flinke wandeling.

Litchfield National Park
Ontdek de talrijke watervallen, ingebed in een tropische vegetatie in Litchfield National Park.  Karakteristiek zijn eveneens de fascinerende termietenheuvels – de Magnetic Termite Mounds. Er zijn vele mooie wandelroutes. Een verfrissende duik in het water rondom de Florence en de Wangi watervallen mag ook zeker niet ontbreken.

Darwin
In de multiculturele, tropische stad Darwin woont de helft van de bevolking van Northern Territory, ongeveer 80.000 inwoners.De stad die haar naam dankt aan de legendarische Charles Darwin. De stad ligt aan een grote baai, heeft een moderne en gastvrije uitstraling en er heerst een ontspannen sfeer. Op zondag is er een leuke markt, de Mindil Market. Darwin heeft een tropisch klimaat. Er zijn winkelcentra tussen de palmen en bars en restaurants met brede veranda’s. Na de wervelstorm van 1974 is de stad bijna compleet herbouwd.