8 van 8

Zuid- en Noord-Sulawesi: Torajaland en de zeetuinen van Bunaken

 • Bezoek aan Torajaland.
 • De zeetuinen van Bunaken NP.
 • Diverse excursies inbegrepen.
 • 18 dagen
 • Rondreis
 • Individueel
 • Reiscode: AIN2005144
€ 2765,-
Bovenstaande betreft de meest gunstige prijs,
bekijk prijzen en vertrek voor meer informatie.
Al onze reizen zijn maatwerk.
Kan ik u helpen?
Maudy Zuidema
WRC Indonesië specialist

Als Indonesië specialist weet Maudy Zuidema alle ins & outs van dit gebied en kan u daarom helpen met al uw vragen en het samenstellen van uw reis.

 • Introductie
 • Reisbeschrijving
 • Routekaart
 • Recensies
 • Prijzen en vertrek
 • Hotelinformatie

Privéreis naar Zuid- en Noord-Sulawesi


Zuid-Sulawesi 
Tanah Toraja of Torajaland op Zuid-Sulawesi is één van de mooiste streken van Indonesië. De bewoners, de Toraja’s, houden van oudsher vast aan hun rituelen en tradities die tijdens dodenfeesten een hoogtepunt krijgen. Vanuit de levendige havenstad Makassar is het nog altijd een tocht van acht uur om Tanah Toraja te bereiken. Het gebied is niet alleen interessant vanwege de prachtige natuur maar ook vanwege de unieke cultuur van de Toraja die is gebaseerd op oude tradities. Opvallend zijn de traditionele huizen met hun grote daken. Deze Adat-huizen staan dicht bij elkaar en zijn de belangrijkste gebouwen van het dorp. Het dodenfeest van de Toraja is een apart ritueel, zij zien de dood als het hoogtepunt van het leven. De overledene wordt gebalsemd en tijdelijk bewaard – dit kan soms wel een jaar of langer duren – waarna de overledene in de rotsgraven wordt geplaatst. Daar staan ook de dodenpoppen, tau-tau, die over de overledene en zijn afstammelingen waakt.


Noord-Sulawesi
De meeste toeristen op Sulawesi verblijven op Bunaken. Het eiland Bunaken hoort bij het Bunaken National Park dat bestaat uit zes eilanden: Bunaken, Manado, Tua, Siladen, Mantehage en Nain. Alle eilanden hebben mooie stranden en zijn omringd door helder water. Het water rondom de eilanden kan extreme dieptes bereiken, tot wel 1.556 meter. Door het heldere zicht (zo’n veertig meter) en de milde temperatuur (30C) is het één van de populairste duikplekken van Indonesië. Er leven ruim 2000 vissoorten in het nationale park en er zijn 26 duiklocaties, die zowel geschikt zijn voor beginnende als gevorderde duikers.  De omgeving van bloemenstad Tomohon is prachtig heuvelachtig met veel groene palmbomen, rijstvelden en fruitbomen. In het dorp Kali ligt een prachtige waterval. Het water raast in stromen naar beneden. Overal groeit mos, de stenen zijn glibberig. Op de achtergrond van Tomohon ziet u de Lokon vulkaan.

Lees meer

Uw ideale reis gevonden?

Stuurt u ons dan een reserveringsformulier toe en we gaan voor u aan de slag. Nog niet helemaal ideaal? Al onze reizen kunnen aan uw wensen worden aangepast. Maak uw reis persoonlijk en laat op het offerte-formulier weten hoe we er uw droomreis van kunnen maken.

Reserveren

of

Reisbeschrijving

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Makassar
U vliegt met Garuda Indonesia of Singapore Airlines naar Makassar.
Dag 2: Aankomst Makassar
Bij aankomst op de luchthaven van Makassar wordt u door uw chauffeur opgewacht en in circa 30-45 minuten naar uw hotel in het centrum van de stad gereden. Onderweg kunt u nog een stop maken bij de oude haven en Fort Rotterdam, mits er tijd is. 

Hotel Aston

Twee overnachtingen in Aston, een comfortabel hotel op loopafstand van de kust. Prettige kamers. Het hotel heeft een zwembad en restaurant.

Dag 3: Culinaire trip Makassar, vrije middag
U bezoekt samen met een lokale gids per becak, taxi of openbaar vervoer twee markten in Makassar waar u de inkopen doet die nodig zijn voor de kookcursus. Hierna vaart u met een lokale pont naar een klein dorpje waar uw kookles plaatsvindt in een lokaal Buginees huis. Het is een uniek dorp dat weliswaar midden in de stad Makassar ligt maar omringd wordt door rijstvelden, visvijvers en groene tuinen; u waant u op het platteland! In dit dorp treft u diverse traditonele Buginese huizen op palen aan. Als u geen zin heeft om mee te koken, kunt u zich uiteraard te goed doen aan de lekkere hapjes en gerechten.
Dag 4: Makassar – Maros trip – Malino
In ongeveer één uur wordt u van Makassar naar het startpunt van de Maros trip gereden. U wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoekt u een lokale familie waar u heerlijke snacks krijgt voorgeschoteld. Daarna vaart u met een kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto om door te rijden naar Malino. Malino ligt op ca. 80 km en ca. 2,5-3 uur rijden van Makassar op een hoogte van 1100 meter. Het is een vruchtbaar gebied met de mooiste rijstvelden van Sulawesi. U slaapt hier op een uniek plekje en comfortabel in een bungalow tussen de rijstvelden. 

Rumah Tengah Sawah

Overnachting in Rumah Tengah Sawah, een prachtige villa met twee bungalows en een guestroom temidden van rijstvelden en rijstterrassen.

Dag 5: Malino – wandeling – Sengkang
U maakt samen met een gids een mooie wandeling van 2-3 uur. U kunt er voor kiezen om naar een waterval te lopen of om een aantal erg oude Buginese huizen te bezoeken. Rijstvelden zult u op beide wandelingen zien. Het is een bergachtig gebied dus houd er rekening mee dat er stijgingen en dalingen in zitten. Aansluitend wordt u in ca. 5-6 uur naar Sengkang gereden.

BBC Hotel

Overnachting in BBC, een redelijk nieuw middenklasse hotel dichtbij het centrum van het stadje. Kleine maar comfortabele kamers met airco en eigen badkamer.

Dag 6: Sengkang – Tempemeer excursie – Toraja
In de ochtend maakt u met uw gids een excursie naar het Tempemeer. U ziet vissers, vele vogels en bezoekt één van de drijvende huizen. Bij laag water kan het zijn dat deze huizen vast liggen en bij hoog water is het mogelijk dat ze te ver weg liggen om ze te bezoeken. De tocht duurt ca. 2-3 uur. Aansluitend bezoekt u met de auto nog enkele dorpjes waar zijde verwerkt wordt tot felgekleurde doeken. U rijdt verder en arriveert voor de lunch bij een klein dorpje in de buurt van Siwa. Hier luncht u in een Buginees huis; de maaltijd is heerlijk! Na deze lunch neemt de gids afscheid en rijdt u verder met alleen uw chauffeur naar Toraja, nog een rit van 3-4 uur.

Hotel Luta

Hotel Luta, een volledig gerenoveerd hotel aan de Saddan rivier in het centrum van Rantepao. De sfeervolle kamers zijn wat klein maar bieden voldoende comfort, ze beschikken over airconditioning en de meeste kamers kijken uit op een binnenplaatsje. Het hotel heeft een klein zwembad en een restaurant die uitkijken op de rivier. 

Dag 7: Toraja en omgeving per auto en te voet
Samen met gids en chauffeur verkent u de verschillende gebieden in Toraja. In overleg met de gids kunt u bepalen waar u heen wilt want het programma is flexibel en kan worden aangepast vanwege mogelijke ceremonies of marktdagen. Bij ceremonies wordt van u verwacht dat u een geschenk meebrengt in de vorm van sigaretten, suiker of dergelijke.

Torajaland

Tanah Toraja betekent Torajaland en is een gebied dat bekend staat om zijn eeuwenoude gebruiken en rituelen. De huizen van de bevolking hebben een bijzondere vorm; de daken zijn gekromd en lijken op omgekeerde schepen. De begrafenisrituelen zijn het meest bijzonder om mee te maken. Vaak worden er waterbuffels en varkens geofferd, waarna de overledenen in speciale grotten in rotswanden worden geplaatst, omgeven door houten beelden.

Dag 8: Toraja, eerste dag trekking
Vanochtend begint u met een langere wandeling en passeert u dorpjes en rijstvelden. Er gaat een picknicklunch mee die u onderweg op een mooi punt opeet. U kunt de lengte en zwaarte van de wandeling enigszins aanpassen, maar houd er rekening mee dat Toraja een bergachtig gebied is en u zult dus altijd wat hoogteverschillen hebben. Vanavond overnacht u in een klein dorpje in een plaatselijk huis. Soms heeft het dorpje elektriciteit, maar zeker niet altijd. U zelf wassen doet u bij de rivier of in een mandiekamer als deze er is. Er wordt voor u gekookt en als lunch gaat er telkens een lunchpakket mee.

Homestay - Toraja

Vanavond overnacht u in een klein dorpje in een plaatselijk huis. Soms heeft het dorpje elektriciteit, maar zeker niet altijd. U zelf wassen doet u bij de rivier of in een mandiekamer als deze er is. Er wordt voor u gekookt en als lunch gaat er telkens een lunchpakket mee. 

Dag 9: Laatste dag trekking, optioneel raften
Vanochtend loopt u nog ongeveer 3 tot 4 uur. De trekking eindigt vlakbij het startpunt van een avontuurlijke raftingtocht. U kunt ervoor kiezen om alvorens u naar de stad wordt gereden, deze tocht te maken. U verblijft dan ca. 2,5 uur op de rivier en rijdt na afloop terug naar Rantepao. U vaart langs prachtige landschappen en u ziet vaak zonnende zeilagamen (reptielen) zitten. De extra kosten komen voor eigen rekening. U dient de wens om te raften direct bij aankomst in Toraja door te geven. U logeert wederom in Hotel Luta.
Dag 10: Toraja – Makassar
Vandaag wordt u in ca. 8-9 uur terug gereden naar Makassar. Onderweg wordt gestopt bij een kleine kaasfabriek in Enrekang. Dit deel van Sulawesi staat bekend om de dangke kaas die wordt geproduceerd van buffel- en koemelk. De lunch, bestaande uit enkele dangke gerechten, wordt geserveerd in een lokaal huis. U arriveert aan het begin van de avond in Makassar. U verblijft wederom in Hotel Aston.
Dag 11: Vliegreis Makassar – Manado, transfer Tomohon met stops Minahasatomo
U wordt in 30 minuten naar de luchthaven van Makassar gereden. U vliegt met Garuda vlucht GA 682 om 08.55 uur naar Manado. Aangekomen in Manado, om circa 10.45 uur, wordt u door een auto met chauffeur opgehaald en naar uw hotel in Tomohon gereden, een rit van 1,5 uur zonder stops. Echter, u maakt onderweg verschillende stops in het Minahasa gebied. U passeert onder andere het Tondano meer, wandelt naar het vulkanische Linow meer en bezoekt de typische Waruga graven. 

Hotel Gardenia

U logeert twee nachten in Gardenia, een mooi, klein hotel even buiten Tomohon in het plaatsje Kakaskasen II. Het hotel heeft een prachtige tuin met mooi uitzicht op de Lokon vulkaan. Er is een openlucht restaurant dat uitstekende maaltijden serveert.

Dag 12: Trip Mahawu vulkaan en hotsprings, lunch in een boshut
Vanochtend bezoekt u eerst de grote markt van Tomohon. Aansluitend rijdt u tot dichtbij de top van de Mahawu vulkaan. Via een trap bereikt u de top en het kratermeer waar u bij helder weer prachtige vergezichten heeft. U wandelt deels rond  de krater en gaat aan de andere zijde per trap naar beneden. Net voordat u de weg bereikt wandelt u langs een kleine houten hut in het bos alwaar u een bijzondere maaltijd krijgt aangeboden. Op de houten tafel worden bananenbladeren gelegd en hierop wordt het eten geserveerd. U eet zoals de Minahasers ook eten! Na de lunch wordt u naar de warmwaterbronnen gereden waar u lekker kunt badderen. Hierna wordt u teruggereden en komt u in de vroege avond weer aan bij uw hotel.
Dag 13: Tomohon – dierenopvangcentrum Tasikoki – reservaat Tangkoko
U rijdt vandaag naar het oostelijke puntje van het Minahasa gebied naar het Tangkoko Batuangus reservaat (er rijdt geen gids mee). Het bos in dit reservaat is relatief jong waardoor er veel fruitbomen staan. Veel fruitbomen betekent dat er fruitetende dieren aanwezig zijn, waaronder apen en neushoornvogels. Het is één van de weinige bossen in Indonesië waar u goed dieren kunt observeren. De rit van Tomohon naar Tangkoko duurt ca. 2,5-3 uur. U rijdt echter een stukje om vanwege een bezoek aan het dierenopvangcentrum Tasikoki. Op een prachtig gelegen en uitgestrekt terrein worden vele exotische dieren opgevangen die in beslag genomen zijn bij mensen thuis of op het vliegveld. De dieren worden uiteindelijk weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke habitat. U krijgt een rondleiding van de vrijwilligers en eet gezamenlijk een vegetarische lunch. Na de lunch rijdt u naar Tangkoko.

Tangkoko Lodge

Overnachting in Tangkoko Lodge, een eenvoudig guesthouse gelegen tegen de rand van het Tangkoko reservaat. Simpele kamers met airco en eigen badkamer met alleen koud stromend water. Gedurende uw verblijf zijn eenvoudige maaltijden inclusief (1x ontbijt en 1x diner).

Tangkoko Batuangus reservaat

In de namiddag/avond maakt u onder begeleiding van een ranger een wandeling door het bos (maximaal 2 uur) waarbij u op zoek gaat naar tarsiers, half aapjes ter grootte van een volwassen mensenhand. Deze dieren verlaten in de schemer hun slaapboom op zoek naar insecten en keren in de vroege ochtend weer terug. U betaalt in Tangkoko voor het gebruik van een camera (ca. Rp 30.000 p.p.), de parkvergunning is inclusief. 

Dag 14: Tangkoko ochtendwandeling en transfer naar Pulisan, Bunaken, Gangga of Bangka
In de vroege ochtend maakt u nog een wandeling door het bos op zoek naar apen, neushoornvogels, buideldieren etc. Deze wandeling duurt ca. 3 uur. Hierna heeft u de keuze om de laatste nachten op Sulawesi door te brengen aan verschillende stranden. 
Dag 15 - 16: Pulisan, Bunaken, Gangga of Bangka
De komende dagen zijn ter vrije besteding om te genieten van zon, zee en strand en de adembenemende koraalriffen dichtbij uw accommodatie. Het koraalrif loopt langs de gehele zuidkust en rond de oostelijke en westelijke punt van Bunaken. Vanaf de oost- en westpunt strekt het koraal zich over een afstand van 600 meter in zee uit. Het snorkelen en duiken rond de eilandjes van het zeereservaat Bunaken is een adembenemende ervaring. Tot dusver zijn hier meer dan 58 soorten hardkoraal in het nationale park Bunaken-Manado Tua geteld, bijna 3 maal zoveel als bij locaties in het Caraibisch gebied. Er leven ruim 2000 vissoorten in het park.
Dag 17: Transfer naar Manado + vliegreis Manado – Amsterdam
U keert vandaag per boot en auto terug naar Manado en wordt vervolgens naar de luchthaven gereden. Hier checkt u in voor uw vluchten naar Amsterdam.
Dag 18: Amsterdam
Aankomst op Schiphol.

Routekaart

Recensies

Zuid- en Noord-Sulawesi: Torajaland en de zeetuinen van Bunaken 2765 EUR

Wilt u een recensie inzenden? Inzenden

Recensie inzenden
 

Prijzen en vertrek

Prijzen t/m 31 december 2022

Prijsindicatie in Euro per persoon:

Vertrek uit Nederland: 2 pers 4 pers
Laagseizoen, vanaf 3080 2765
Hoogseizoen, vanaf 3450 3080

Indicatie seizoenen
Laagseizoen: 06 januari - 30 juni en 01 september - 09 december.
Hoogseizoen zomer: 01 juli - 31 augustus en 10 december - 05 januari.

Inbegrepen:

 • Vliegticket Amsterdam - Makassar en Manado - Amsterdam met Garuda Indonesia of Singapore Airlines.
 • Vliegticket Makassar - Manado.
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen.
 • 15 Overnachtingen in 2-persoonskamers, inclusief ontbijt.
 • Transfer luchthaven Makassar - hotel.
 • La'kkang culinaire tour onder leiding van een gids inclusief lunch en lokaal vervoer.
 • Maros tour inclusief kano tocht en lunch, transfer naar Malino.
 • Malino wandeling onder leiding van een gids, inclusief lunch en transfer naar Sengkang.
 • Tempe meer trip inclusief kano tocht onder leiding van een gids, inclusief lunch en transfer naar Toraja.
 • Toraja tour inclusief vervoer en wandelingen onder leiding van gids.
 • Toraja trekking onder leiding van een gids inclusief alle maaltijden.
 • Toraja trekking onder leiding van een gids inclusief picknicklunch en vervoer terug naar hotel Luta.
 • Transfer naar Makassar met stops onderweg en lunch.
 • Transfer hotel - Makassar airport & transfer Manado airport- Tomohon inclusief stops in Minahasa Highlands en lunch.
 • Excursie naar Mahawu volkaan, warm waterbronnen onder leiding van een gids inclusief picknick lunch.
 • Transfer naar Tangkoko inclusief bezoek aan Tasikoki en wandeling in Tangkok onder leiding van een gids en ranger, inclusief lunch en diner.
 • Ochtend wandeling onder leiding van een ranger en transfer per shuttle boot naar Pulisan eiland, inclusief diner.
 • Verblijf op Pulian op basis van volpension.
 • Transfer naar de luchthaven van Manado.

Niet inbegrepen:

 • Persoonlijke uitgaven zoals maaltijden drankjes en fooien.
 • Alle overige entreegelden van bezienswaardigheden.
 • Lokale gidsen op niet vermelde locaties (indien gewenst).
 • Visumkosten. 
 • Bijdrage garantiefonds SGR €5,- per persoon.
 • Reserveringskosten en calamiteitenfonds €45,- per boeking.


Upgrade opties voor verblijf in Pulisan (dag 14 - 17)
:
Alle opties zijn op basis van 3 nachten verblijf, volpension, exclusief lunch op aankomst en vertrekdag. Toeslagen zijn ten opzichte van de basis reissom (gebaseerd op verblijf zoals standaard inbegrepen: 03 nachten verblijf in Pulisan Jungle Beach hotel).

Toeslag in Euro per persoon, 3 nachten verblijf
Bunaken Village (Bunaken Island) 2 pers 92
  3 pers 93
4 pers 80
Mimpi Indah (Bangka Island)  2 pers 160
  3 pers 157
4 pers 160
Gangga Resort (Gangga Island) 2 pers 482
  3 pers 434
4 pers 482

Optioneel bij te boeken:

Excursies:
Raften inclusief gids, transfers en lunch (min 2 pers) 2-6 pers 84 per persoon
Lake Linow wandeling, inclusief gids, transfers en picknick lunch 2 pers 73 per persoon
  3 pers 52 per persoon
  4 pers 41 per persoon
Berg Lokon beklimming, bezoek waterval, incl transfer, gids en picknick lunch 2 pers 78 per persoon
  3 pers 57 per persoon
  4 pers 47 per persoon
Fietstour Tomohon, inclusief transfer, mountainbike huur, gids en lunch 2 pers 97 per persoon
  3 pers 97 per persoon
  4 pers 88 per persoon

Hotelinformatie

Dag Bestemming Middenklasse hotel
Dag 2 - 3 Makassar Hotel Aston
Dag 4 Malino Rumah Tengah Sawah
Dag 5 Sengkang BBC Hotel
Dag 6 - 7 Toraja Hotel Luta
Dag 8 Toraja Homestay - Toraja
Dag 9 Toraja Hotel Luta
Dag 10 Makassar Hotel Aston
Dag 11 - 12 Tomohon Hotel Gardenia
Dag 13 Tangkoko Tangkoko Lodge
Dag 14 - 16 Pulisan Pulisan Jungle & Beach Resort