Html.Partial("Breadcrumbs", new[] { new Breadcrumb(Model.Content.Parent.Name, Model.Content.Parent.Url), new Breadcrumb(Model.Bestemming.Titel, Model.Content.Url) })

New York

  • Manhattan
  • Vrijheidsbeeld en Empire State Building
  • Central Park
Toon mij alle 5 WRC reizen naar New York Gevonden reissoorten Campingtour, Individueel, Reizen met kinderen, Reizen per trein, Stedenreis, Strandvakantie Reizen per Autoreis, Camperreis, Treinreis

Alle reizen naar New York

New York

New York
New York City ligt in de staat New York en is de grootste stad van de Verenigde Staten. New York heeft op het gebied van handel, financiën, kunst, mode, media en kennis & opleiding wereldwijd een belangrijke rol. Dit maakt de stad tot een van de belangrijkste en wellicht de bekendste wereldstad. De stad trekt daardoor veel jonge, ambitieuze mensen aan en succesvolle, invloedrijke mensen. ‘If you can make it here. You can make it anywhere’.
De stad bestaat uit 5 ‘Boroughs’ (stadsdelen): The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. De meeste bezoekers bezoeken alleen het stadsdeel Manhattan. Hier vind je de bekendste gebouwen en monumenten en de belangrijkste kantoren en instellingen.
New York ligt aan monding van de Hudson rivier, die een natuurlijke haven vormt met toegang tot de Atlantische Oceaan. De rivier is vernoemd naar de Engelsman Henry Hudson, die in opdracht van de Nederlandse VOC in 1609 voor het eerst voet aan wal zette. Daarna leidde Hudson Nederlandse handelsschepen naar het gebied en er ontstond een lucratieve handel in vooral pelzen met de inheemse bevolking. In 1626, 2 jaar nadat een groep Nederlandse, Duitse, Belgische en Britse families zich hier permanent vestigden, kocht Peter Minuit, de eerste gouverneur van de kolonie het gebied van de inheemse bevolking voor een waarde van 60 gulden. Dat zou nu ongeveer 700 euro zijn. Geen slechte deal! De plaats kreeg de naam: Nieuw-Amsterdam. Later werd het gebied door de Britten veroverd. Zij veranderden de naam in New York, naar de hertog van York. Maar nog altijd zijn er veel verwijzingen naar Nederlandse namen terug te vinden. Zo is Brooklyn afgeleid van de plaats Breukelen, Harlem van Haarlem. En een aantal invloedrijke New Yorkse families hebben Nederlandse roots. Zoals bijvoorbeeld de bekende familie Vanderbilt. In de eeuwen daarna ontwikkelde New York zich een multi-culturele wereldstad. De stad had eeuwenlang een enorme aantrekkingskracht op migranten en vooral in de 19e eeuw werd er hard gewerkt aan de infrastructuur. Rond 1920 bereikte New York als eerste stad ter wereld de grens van 10 miljoen inwoners.
Terug naar het New York City van nu. Tegenwoordig wonen er ca. 8,5 miljoen mensen. New York City heeft 3 grote luchthavens: JFK Airport en La Guardia Airport in Queens en Newark Liberty Airport in Newark in de staat New Jersey. Vluchten vanuit Nederland komen aan op Newark of JFK Airport. Hoewel Newark airport dus net in een andere staat ligt, ligt Newark airport wel het dichtste bij Manhattan. Met de Newark Airtrain reis je in iets meer dan een half uur van de luchthaven naar Pennsylvania station, het meest centraal gelegen station in Manhattan.
Zoals gezegd gaan de meeste bezoekers meteen naar Manhattan, het centrum van de stad. Manhattan is een schiereiland dat met tunnels en bruggen verbonden is aan Brooklyn, Queens en the Bronx en met de staat New Yersey aan de westkant. Manhattan kan je ruwweg opdelen in Uptown (het noordelijke deel) Midtown (het centrale deel)  en Downtown (het zuidelijke deel). In deze delen zijn weer een groot aantal wijken met elk een eigen identiteit. Vaak bepaald door de vroegere immigranten die hier kwamen wonen. Zo verzamelden veel Italiaanse immigranten zich in de wijk Little Italy, de Chinezen in Chinatown. Andere bekende wijken zijn Broadway (afgeleid van Brede weg), nu het theater district. Greenwich Village, Soho en Tribeca zijn voorbeelden van wijken die na een periode van verpaupering nu heel grotendeels zijn opgeknapt en heel hip en happening zijn. Wall Street (Waal straat) is natuurlijk het wereldberoemde financiële hart van de stad. En in Upper East Side en Upper West Side staan zeer dure en exclusieve huizen, vaak met uitzicht op het enorme Central Park. Ook zijn hier wereld beroemde culturele instellingen zoals de Metroplitan Opera, ballet, beroemde musea.
Avant Garde, trendsetter, bron van inspiratie…New York is dit en veel meer. In New York gaan moderne en klassieke cultuur hand in hand. Wereldberoemde acteurs, muzikanten en experimentele dansers treden hier op, voor een enthousiast publiek.

Highlights
Bent u hier voor het eerst, breng dan een bezoek aan de klassieke highlights: Het Vrijheidsbeeld, Empire State Building en Central Park. Wandel over Broadway, bezoek een toneelstuk of dineer in één van de talloze diners.

Cultuur
Bent u op zoek naar cultuur? Bezichtig het wereldberoemde Guggenheim, het MOMA of de Met...slechts enkele van de topmusea in de stad.

Stadswandeling
Houdt u meer van een flinke wandeling door de stad? New York is compact en toegankelijk. In de straten vindt u gezellige boekwinkels, knusse cafés en bijzondere boetieks. Iets verderop kunt u noedels eten tegen de achtergrond van een boeddhistische tempel. Of, probeer een echte ‘’New York pizza'', terwijl u de stad verder doorwandelt.

Maudy Zuidema
WRC Verenigde Staten specialist

Als Verenigde Staten specialist weet Maudy Zuidema alle ins & outs van dit gebied en kan u daarom helpen met al uw vragen en het samenstellen van uw reis.

Combineer New York met deze 25 reisbestemmingen

Binnen het reisaanbod van WRC is New York gecombineerd met 25 overige reisbestemmingen.

Deze reizen zijn door onze specialisten samengesteld. Hieronder een overzicht van deze reisbestemmingen: