Routesuggestie Het Noorder- & Zuidereiland per camper

Routesuggestie Het Noorder- & Zuidereiland per camper


Deze routesuggestie start op het Noordereiland en eindigt op het Zuidereiland
Op het Noordereiland brengt u een bezoek aan de prachtige Bay of Islands, het bijzondere Cape Reinga, de gezellige Coromandel Coast en het unieke Rotorua. U reist vervolgens naar de hoofdstad Wellington, waar u met de ferry de oversteek maakt naar het Zuidereiland. Hier bezoekt u het Abel Tasman National Park, de indrukwekkende Franz Josef gletsjer en de schitterende Milford Sound.

Dag Route Afstand
Dag 1 Auckland  
Dag 2 Auckland - Pahia 230 km
Dag 3 Pahia - Cape Reinga 215 km
Dag 4 Cape Reinga - Coromandel 595 km
Dag 5 Coromandel -Waihi Beach 120 km
Dag 6 Waihi Beach - Rotorua 115 km
Dag 7 Rotorua - Tongariro National Park 195 km
Dag 8 Tongariro National Park- Wellington 330 km
Dag 9 Wellington - ferry overtocht - Picton 100 km
Dag 10 Picton - Nelson 110 km
Dag 11 Nelson - Abel Tasman NP 65 km
Dag 12 Abel Tasman NP - Greymouth 385 km
Dag 13 Greymouth - Franz Josef Glacier 175 km
Dag 14  Franz Josef Glacier- Lake Wanaka 290 km
Dag 15 Lake Wanaka - Queenstown 120 km
Dag 16 Queenstown - Te Anau, Milford Sound & Doubtful sound 300 km
Dag 17 Te Anau - Dunedin 420 km
Dag 18 Dunedin - Lake Tekapo 300 km
Dag 19 Lake Tekapo - Christchurch 225 km

Opmerking: Wij raden u aan om voor deze route tenminste 4 weken de tijd te nemen. Voor een aantal locaties zijn meerdere overnachtingen van harte aanbevolen om echt van de bestemming te kunnen genieten.

Heeft u nog wat meer tijd te besteden?
Verleng deze routesuggestie dan met een bezoek aan het bijzondere White Island (vanuit Whakatane) na Waihi Beach. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan Kaukoura, om walvissen te spotten. Dit past in de route als uitstapje vanuit Christchurch of eventueel vanuit Picton. Het uiterste zuiden heeft een prachtige kust met bijzondere diersoorten. Trek hier minimaal twee dagen voor uit. 

Een greep uit de bezienswaardigheden tijdens deze camperreis:

Auckland
De City of Sails is de grootste en snelst groeiende stad van Nieuw-Zeeland en is gelegen op het Noordereiland. De luchtig en formeel geklede Aucklanders laten zich niet opjagen. Don’t worry, be happy lijkt hun lijfspreuk. Het is een multiculturele stad gelegen op een smalle landstrook, omgeven door twee uitgestrekte natuurlijke havens, de Manukau Harbour en de Waitemata Harbour. In 1997 werd de Sky City voltooid en dit heeft Auckland goed gedaan. Vanuit dit complex rijst de hoogste toren de Sky Tower, van het zuidelijk halfrond omhoog. De stad is omgeven door prachtige stranden, vulkanen en pittoreske eilanden waar u fantastische wandelingen kunt maken. 

Bay of Islands
In het noorden van Nieuw-Zeeland ligt de Bay of Islands. Het is een schitterend gebied dat bestaat uit 144 eilanden. Het leent zich uitstekend voor het beoefenen van vele watersportactiviteiten. U kunt er vissen, duiken, waterskiën en kajakken. In de directe omgeving liggen de dorpjes Russell, Waitangi, Kerikeri en Paihia. Paihia is het belangrijkste stadje, waar een mooi strand gelegen is en u kunt winkelen en dineren in gezellige restaurants. Vanuit de havens van Paihia en Russell worden boottochten georganiseerd naar de befaamde ‘Hole in the Rock’ en wordt u al dan niet begeleid door dolfijnen.

 

Cape Reinga
Vanuit Bay of Islands kunt u een dagtocht maken naar Cape Reinga, dat bijna op het noordelijkste puntje van het land ligt. Hier komt de Tasmaanse Zee en de Stille Oceaan samen. Volgens de Maori mythologie is Cape Reinga een spiritueel punt. Zij geloven dat overledenen voordat zij de reis naar het hiernamaals maken nog een bezoek brengen aan Cape Reinga. 

Rotorua
Midden in het geiserland ligt Rotorua, een kuuroord gelegen aan de oever van het gelijknamige meer. In dit gebied vinden veel vulkanische activiteiten plaats. Bekijk de spuitende geisers, felgekleurde warmwaterbronnen en de borrelende modderpoelen. Geniet en ontspan in één van de thermale baden. Om de leefwijze van de Maori te leren kennen kunt u een thema avond in het Tamaki Maori Village bijwonen. Nabij de stad ligt het indrukwekkende Whakarewarewa Thermalpark. Iets verder naar het oosten ligt de, met tussenpozen, actieve vulkaan Mount Tarawera die u kunt beklimmen.  

Lake Taupo en Tongariro National Park
Bij Lake Taupo kunt u fantastische panoramische foto’s van het meer nemen. Ook de nabijgelegen Huka Falls zijn een bezoek waard. In de buurt van Lake Taupo ligt het vulkanische gebied Craters of the Moon. Ten zuiden van Lake Taupo ligt het Tongariro National Park. In dit nationale park liggen drie actieve vulkanen. U kunt de Tongariro Crossing bewandelen, wat wordt beschouwd als de mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland. Het is een 17 km lange wandeling over een gevarieerd en spectaculair vulkanisch landschap. 

Wellington
Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en ligt op het zuidelijkste puntje van het Noordereiland. Wellington ligt aan één van de mooiste havens ter wereld, heeft een levendig centrum van cultuur en er zijn vele bezienswaardigheden. In de stad ligt het Te Papa Museum, dat vrij toegankelijk is. Het museum is drie voetbalvelden groot met onder andere een tentoonstelling over de historie van de vele culturen die het land rijk is. Er zijn Maori-kunstwerken en andere kunstschatten te bewonderen. Tevens kunt u de prachtige kathedralen bezoeken en een wandeling maken door de idyllische botanische tuinen.  

Abel Tasman National Park
Het Abel Tasman National Park is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland. U kunt schitterende wandelingen over de goudgele stranden maken die omringd worden door donkergroene bossen. U kunt de ‘Coast Track’ tocht maken die maar in één richting gelopen kan worden. Aan het einde van de wandeling wordt u teruggebracht met een pendelboot of watertaxi. Op zee kunt u schitterend kajakken en zeehonden, pinguïns of dolfijnen spotten.

Franz Josef Glacier
Het Westland National Park is 1175 km2 groot en staat bekend om zijn imposante bergen, indrukwekkende gletsjers, dicht regenwoud, lagunes en magische meren. In het nationale park liggen 60 gletsjers waarvan Franz Josef de belangrijkste is. Deze gletsjer is uniek omdat deze afdaalt van een gebied met eeuwige sneeuw naar een regenwoud vlakbij de kust. De gletsjer is onder begeleiding te beklimmen. 

Queeenstown
Queenstown is de avonturenhoofdstad van Nieuw-Zeeland. Deze stad ligt zeer schilderachtig aan de noordoostkust van Lake Wakatipu. Voor extreme sporten kunt u in deze stad terecht. U kunt er bungeejumpen of het wat rustiger aan doen en de Gondola Skyline nemen naar Bob’s Peak voor een adembenemend uitzicht over de Remarkables, Lake Wakatipu en Queenstown.

Milford Sound & Doubtful Sound
Milford Sound is de bekendste sound van Nieuw-Zeeland en is uniek door haar zeer hoge en steile rotsen die 16 km lang zijn. De sounds zijn het meest imposant wanneer u ze vanaf het water bekijkt. Een nog veel indrukwekkender fjord is de Doubtful Sound, een afgelegen en onbedorven wildernisgebied. Doubtful Sound is de diepste van alle fjorden in het Werelderfgoed gebied van Fjordland en heeft een unieke flora en fauna waarbij eeuwenoud regenwoud de oevers bedekt en omhoog klimt naar de toppen van de omringende bergen. 

 

Dunedin
Dunedin wordt ook wel het Edinburgh van de South Pacific genoemd, door de vele Schotse tradities die bewaard zijn gebleven. Het treinstation met een 37 meter hoge vierkante toren is een architectonisch hoogstandje.Ten oosten van de stad ligt het Otago schiereiland, waar twee statige landhuizen liggen – Glenfaloch en Larnach Castle. Het schiereiland is de enige plaats ter wereld waar u op eenvoudige wijze grote kolonies albatrossen en de zeldzame geel-oog pinguïns kunt zien. In de zomer kan met de historische trein een rit langs de Taieri Gorge gemaakt worden. Uit de trein heeft u een prachtig uitzicht over de ongerepte natuur in dit gebied.

Aoraki, Mount Cook National Park
Het Aoraki, Mount Cook National Park is genoemd naar de berg Aoraki, Mount Cook die met een hoogte van 3764 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland is. Het nationale park is 700 km2 groot en telt 19 pieken van meer dan 3000m hoog. 40 procent van het park wordt bedekt door gletsjers. 

Christchurch
Christchurch is de grootste stad van het Zuidereiland. De stad heeft een koloniaal verleden, wat nog terug te vinden is door de vele oude gebouwen, monumenten, parken en tuinen. Christchurch is tevens een moderne stad waar chique restaurants, cafés en een kunstenaarsscène te vinden zijn. De statige uitstraling is vooral te danken aan de bouwkunst van Benjamin Mountfort. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de Canterbury Provincial Government Buildings. Het Engelse erfgoed in Nieuw-Zeeland is wellicht duidelijker in Christchurch aanwezig, dan op vele andere plaatsen. In Christchurch kunt u cultuur opsnuiven in de diverse musea en het Arts and Crafts Christchurch Centre.