Camperreis van San Francisco naar Phoenix

Camperreis van San Francisco naar Phoenix


Het Zuidwesten van de USA  is bij uitstek een gebied om per camper te verkennen: wereldberoemde natuurparken, campings op de mooiste plekken, fantastische mooie ‘scenic drives’en een uitgestrekt landschap met rustige wegen. Graag neem ik je mee naar onze road trip per camper. We reisden in de tweede helft van oktober. Qua weer ideaal: aangename temperaturen (op enkele koude nachten in hoger gelegen berggebieden na), veel zon en blauwe luchten en schitterende herfstkleuren. Bovendien geen hoogseizoen, dus het vinden van een camping plek was geen probleem.

Ik  begon mijn reis in San Francisco, naar mijn idee een van de leukste steden van de USA. Vanaf de luchthaven waren we binnen een half uur met de BART-trein (Bay Area Rapid Transport) op Union Square, in hartje San Francisco,  waar we de eerste nachten in een hotel sliepen.

San Francisco is een stad die u prima te voet en per openbaar vervoer (denk aan de karakteristieke trammetjes) kunt verkennen. Van de statige Victoriaanse huizen in Nob Hill via Lombard Street, de plek van de foto die iedereen wil maken van het steilste straatje ter wereld. Van de stinkende zeeleeuwen die liggen te zonnen op Fisherman’s Warf, langs de waterkant naar de farmersmarket bij Embarcadero Plaza. En natuurlijk de verschillende Golden Gate Viewing Points niet overslaan. Het is hier geen probleem om de minimale 10.000 stappen per dag te halen!

Na een paar dagen San Francisco was het tijd voor de Road trip! Het camperverhuurkantoor waar onze camper klaarstond, is aan de andere kant van de San Francisco Baai. Na uitleg over de camper, papierwerk en het inladen van onze spullen, gingen we op pad. De eerste stop was een grote supermarkt, om een basis voorraad eten en drinken voor de eerste dagen, in te slaan.

                                                         

We wilden graag een stuk van de beroemde kustroute: Highway 1 meepakken. Vanaf Half Moon Bay, waar we langs velden vol met enorme pompoenen reden, het was oogsttijd, langs de kust naar het zuiden. Via Santa Cruz met de authentieke pier, naar Monterey. Onderweg mooie vergezichten, zonnende walrussen op verlaten stranden en veel bossen. Monterey is een leuke plaats met een erg mooi zeeaquarium.

Vervolgens reden we het binnenland in, over het kust gebergte, dwars door de vlakte van California Valley naar het imposante Sierra Nevada gebergte. Hier wachtte een van de hoogtepunten van onze reis: Yosemite National Park. Via de website van de National Park Service hadden we een campingplek gereserveerd in Yosemite Valley. Hier vandaan vertrekt er een shuttle bus naar verschillende interessante plekken en er is een Visitor Center. De Visitor Centers in steden en in nationale parken zijn sowieso een prima plek om u te oriënteren. In de meeste visitor centers zijn de medewerkers heel behulpzaam en u vindt er een schat aan informatie over de plek die u gaat bezoeken.

Yosemite is overweldigend mooi! Bergtoppen tot wel 4000 meter hoogte, enorme rotswanden, woeste rivieren, enorme bomen. Het is fantastisch wakker worden te midden van dit natuurschoon, de deur van je camper open doen en aangestaard worden door een hert dat rustig staat te grazen. In uw camper, die van alle gemakken voorzien is, een ontbijtje klaar maken en die in alle rust onder een enorme dennenboom opeten, met het geluid van vogels om u heen.  Betere start van de dag kunt u niet hebben! We verlieten Yosemite via de Tioga pass. De pass is prima te rijden, geen heel steile stukken. Onderweg vaak stoppen voor het zoveelste mooie uitzicht. Als u aan de oostkant de afdaling maakt, ziet u in de verte het blauwe water van Mono Lake.

                                                          

De natuur aan de oostkant van de enorme Sierra Nevada bergen is veel droger, omdat het in de regenschaduw ligt. Over Highway 395 reden we verder naar het zuiden. In het plaatsje Bisshop zagen we een bord met Erick Schat’s Bakery. Jawel, Nederlandse roots en het lekkerste brood dat we in de USA gegeten hadden. Meteen even inslaan voor de komende dagen. We reden verder en de lucht werd warmer en warmer, het landschap droger en de rotsen steeds kleurrijker. De beruchte Death Valley was de volgende stop. In oktober een aangename 30+ graden. Midden in de zomer kan de temperatuur tot 50+ oplopen! Een bijzondere plek. Denk er wel aan dat u op tijd de benzine tank van de camper volgooit. De afstanden tussen de plaatsen zijn hier groot. Bovendien betaalt u, omdat het gebied zo afgelegen is, in deze regio de hoofdprijs voor een liter benzine. Voor Amerikaanse begrippen dan…

Van de leegheid van Death Valley naar de drukte in Las Vegas is een groot contrast! Las Vegas voelt als een groot pretpark. Het is een bizarre stad, maar wel erg leuk om mee te maken. Ook als u niets met gokken hebt en niet perse een grote show hoeft te zien. Rondslenteren langs de verschillende thema hotels is al een attractie op zich. Veel campings in Las Vegas zijn luxe resort-achtige campings, met grote zwembaden, veel palmbomen en de grootste campers die ik ooit had gezien.  

                                                         

Na 2 dagen vonden we de gekte van Las Vegas weer genoeg en reden we naar Zion National Park. De herfst kleuren van de bomen waren schitterend. Die staken fel af tegen de strak blauwe lucht en de enorme rotswanden. Ook hier stonden we weer op een camping in het nationale park, heel eenvoudig qua accommodatie, maar zo mooi qua locatie.

Vanuit Zion is het een relatief korte rit naar een van de andere parels van de staat Utah: Bryce Canyon National Park. Dit park staat bekend om de hoodoo’s, karakteristieke puntige rotsen. Een wandeling tussen de hoodoo’s is heel bijzonder. We stonden op de camping van Ruby’s Inn. Een resort met veel faciliteiten. Omdat Bryce op 2000 meter hoogte ligt, zijn de nachten hier eind oktober koud! Extra deken dus.

Vanuit Bryce reden we via Page Lake Powel naar iconisch stuk USA: de Grand Canyon. De grootste kloof ter wereld. Rotswanden van 2000 meter hoog met in de diepte de kolkende Colorado rivier. We verbleven op een camping aan de Zuid-rim, het meest bezochte deel. Vanaf vele plekken op de 2000 meter hoge wand van de kloof, heeft u een dramatisch mooi uitzicht over de kloof. Het is heel vreemd om onder je de kleine vliegtuigjes te zien vliegen, die de scenic flights uitvoeren.

Via Flagstaff reden we richting Sedona, over route 89a. Weer een schitterende route! Ook hier waren de herfstkleuren zo uitbundig. Sedona is een leuke plaats, met een heel artistieke vibe. De rode rotsen in de omgeving zijn heel fotogeniek. Om de omgeving goed te verkennen hadden we een 4WD tour geboekt.

                                                         

We moesten de camper in Phoenix inleveren. Op weg naar Phoenix werden we omringd door een landschap met enorme cactussen. Bij het verhuurkantoor aangekomen werd het tijd om onze spullen weer in te pakken. Dat is wel ideaal aan een camper reis: slechts 1 keer de koffers uitpakken en inpakken. Geen gesleep met bagage en altijd alles bij de hand. Parkeerplaatsen bij de grote supermarkten zijn groot, geen probleem om daar de camper kwijt te kunnen. Komt u onderweg een mooie uitkijk plek tegen? Even lekker een koel drankje uit de koelkast pakken, camping stoeltje uitklappen en van het uitzicht genieten! De Amerikanen die u onderweg tegen komt, maken ook graag een praatje met u. Willen graag weten waar u allemaal geweest bent.

Een waarschuwing: als u zo een reis een keer gemaakt hebt, dan wilt u ongetwijfeld vaker!