Blog: Lanzarote

Blog: Lanzarote

door Mirja Rempt op 5 januari

Lanzarote is het eiland van kunstenaar en milieuactivist César Manrique en het hele eiland ademt dan ook zijn werk. César heeft veel prachtige dingen voor het eiland ontworpen waaronder de ‘cactustuin’, de Mirador del Rio en het restaurant El Diablo in het Timanfaya National Park. Alles wat hij creëerde stond in verbinding met de natuur op het eiland en hij hield erg van cactussen, palmbomen en bougainville. Hij heeft er zelfs voor gezorgd dat de gebouwen op het eiland niet hoger werden gebouwd dan vier verdiepingen, dat ze een lichte kleur hadden en dat de kozijnen werden geverfd in groen, blauw of bruin. Hij wilde het eiland authentiek houden en het behoeden voor het massatoerisme. 

Het huis van César, El Taro de Tahíche, kunt u bezoeken en we raden u aan dat zeker te doen! Zo zijn er bijvoorbeeld vijf kamers gemaakt van lava bellen die hij heeft uitgehold. Heel bijzonder wanneer u de witte spiraal trap afloopt om zo’n kamer onder de grond te bezoeken. In het huis vindt u ook een hele galerij van het werk van César, Picasso, Chilida, Miró, Sepmere en Tàpies. Het lijkt net alsof César ieder moment binnen kan komen lopen; zijn kleren hangen nog netjes in de kast en er staan nog onafgemaakte werken. Helaas heeft César in 1992 vlak voor zijn huis een auto-ongeluk gehad en dit niet overleefd. 


Maar er is nog meer op het Canarische eiland Lanzarote! Wist u bijvoorbeeld dat er meer dan 125 vulkanen zijn en dat het hiermee één van de bekendste vulkaaneilanden ter wereld is? Of dat u kunt kiezen om te liggen op een mooi wit strand of op een zwartgeblakerde ondergrond én dat de zee rondom het eiland perfect is om te surfen en te duiken? Aan de zuidkant van het eiland is een onderwatermuseum gebouwd, het enige in Europa. Kunstenaar Jason deCaires Taylor heeft prachtige beelden gemaakt die hier op de bodem liggen. De beelden hebben allemaal hun eigen verhaal en liggen op zo’n 12 meter diepte. Er zijn trouwens niet alleen mooie duikplekken en prachtige stranden, door de vele rotspartijen zijn er ook een hoop natuurlijke zwembaden ontstaan met daarin prachtig helder turquoise water. 

Wat we echt een verborgen parel vinden is de Chinijo-archipel, ten noorden van Lanzarote. Vanaf de plaats Órzola op Lanzarote vertrekt een ferry die u in 35 minuten naar de haven van La Graciosa brengt. Er wonen maar 700 mensen op het eiland, er zijn een paar tapasrestaurants en wat overnachtingsmogelijkheden, maar verwacht geen luxe. U kunt hier een fiets huren om het eiland, wat vroeger werd gebruikt door piraten om hun schatten te verstoppen, te verkennen. De overige eilanden van deze archipel, Alegranza, Montana Clara, Roque del Este en Roque del Oeste zijn alleen vanaf de boot te bewonderen. Duiken of snorkelen is hier overigens fantastisch, alles is nog ongerept. 

Ook het Timanfaya National Park is een bezoek meer dan waard. Zou dit zijn wat Neil Armstrong zag toen hij in 1969 voet op de maan zette? Overal om u heen ziet u vulkanen opdoemen en de wetenschap dat de kolkende lava ‘slechts’ vier kilometer onder u stroomt is een bijzondere ervaring. Het is alsof u op de maan bent beland.


Na deze surrealistische ervaring op naar La Geria, de eerste bodega op het eiland, voor een glas El Grifo wijn waarvan César Manrique het logo heeft ontworpen. Misschien heeft u hierna nog zin om één van de musea te bezoeken of een uitstap te maken naar de Cueva de los Verdes, een lavabuis van zo’n 7 kilometer lang. Houd uw camera bij de hand voor de spectaculaire plaatjes die u zult aantreffen. 

Lekker relaxen? Dat kan natuurlijk altijd op Lanzarote. In de badplaats Puerto del Carmen vindt u een groot assortiment uitgaansgelegenheden; disco’s, barretjes, restaurants en souvenirwinkels te kust en te keur. Vindt u Puerto del Carmen te overweldigend? Dan is de badplaats Playa Blanca een goed alternatief. De plaats ligt rondom een haven en is kleiner dan Puerto del Carmen.