Verrassend Spanje: onze top 12 favoriete minder bekende plekken.

Verrassend Spanje: onze top 12 favoriete minder bekende plekken.

door Suzanna Beekman op 22 december

Spanje staat al jarenlang in de top 3 van favoriete vakantielanden. Niet voor niets! Spanje heeft zoveel te bieden voor elke vakantieganger: zonaanbidders, culinaire lekkerbekken, wijnkenners, natuurliefhebbers, historici, cultuurkenners, feestgangers, rustzoekers, wandelaars, adrenaline zoekers en fotografen.

Wij zijn ook gek op Spanje. Tijdens onze rondreizen laten we u graag kennis maken met wereldberoemde steden als Barcelona en Madrid, met topmusea als het Guggenheim in Bilbao, met Flamenco dansers in Sevilla, met architectonische juweeltjes zoals het Alhambra in Granada en het Mezquita in Cordoba.

Naast deze beroemde hoogtepunten heeft Spanje ook een schat aan minder bekende, maar o zo verrassende plekken. Denk daarbij aan schitterend gelegen middeleeuwse dorpjes, ruige kustlijnen van Noord-Spanje, ongerepte natuur parken en oude paleizen en forten die een rijke geschiedenis vertellen. In onze rondreizen wisselt u de niet-te-missen hoogtepunten af met minder bekende parels.

Graag delen we, in willekeurige volgorde, 12 van onze favoriete minder bekende plekken met u.

1. Santillana del Mar (Cantabrië)

Dit middeleeuws dorp in Cantabrië, met haar charmante kei straatjes en een 12-eeuwse abdij, is een van de mooiste dorpen van Spanje en tevens startpunt voor een bezoek aan de grot van Altamira, die bekend staat om zijn kleurrijke 15.000 jaar oude prehistorische rotstekeningen. U bezoekt dit bijzondere dorp tijdens uw reis langs de hoogtepunten óf tijdens de route naar Compostela.

2. El Torcal (Andalusië)

Een spectaculair natuurgebied wat behoort tot het Moorse Erfgoed. Het ligt in de buurt van Antequera, met als bijnaam het pannenkoek gebergte. De rotsen en Karstformaties hebben de vorm van op elkaar gestapelde pannenkoeken. Trek goede wandelschoenen aan en verken de bijzondere rotsen al klauterend over een van de uitgezette wandelpaden. Benieuwd naar meer Moors Erfgoed? Dan is deze reis iets voor u!

3. Picos de Europa (Asturië, Cantabrië en Leon)

Een dramatisch landschap, dat zowel de natuurliefhebber als de fotograaf in vervoering zal brengen. Diversiteit aan wildlife, denk aan de gemsbok, herten, beren en wolven. Spectaculaire wandelroutes en een fantastische plek voor avontuurlijke sporten zoals klimmen, kajakken en mountainbiken. Picos de Europa behoort tot één van de hoogtepunten van noordwest Spanje.

4. Trujillo (Extremadura)

Tijdens de reis langs het werelderfgoed komt u langs deze prachtige plaats. Binnen de ommuurde middeleeuwse binnenstad, vindt u een wirwar van steegjes, indrukwekkende kerken en paleizen, veelal uit de 16e eeuw. Trujillo was de geboorteplaats van beroemde conquistadores die op ontdekking gingen naar Zuid-Amerika en vol schatten naar hun geboorteplaats terug keerden. Bovenop de heuvel kijkt u vanaf het 9e eeuwse Moorse Fort uit over Trujillo en het mooie, weidse landschap uit. 

5. Playa de las Catedrales & Playa del Silencio (Galicië en Asturias)

Twee unieke stranden, op 50 minuten rijden van elkaar gelegen aan de Spaanse Noordkust. Langs het mooie strand van Playa de las Catedrales liggen prachtige rotsformaties en grotten. Let op wanneer u het strand bezoekt: alleen bij eb kunt u tussen de formaties door lopen, bij vloed alleen over de kliffen.

Playa de Silencio: ‘het strand van de stilte’. Hier vindt u geen toeristische voorzieningen en mensen massa’s, wel een van de meest fotogenieke stranden van Spanje: hoge kliffen gelegen die als een natuurlijk amfitheater, langs een zilverkleurig strand liggen met daarachter en een aquablauwe zee.

U kunt beide stranden bezoeken tijdens een reis langs de hoogtepunten van het noordwesten óf een reis langs de noordelijke route naar Compostela.

6. Cuenca (Castilla- La Mancha)

Cuenca is gelegen op een rotsplateau tussen de rivieren Júcar en Huécar en wordt gescheiden door een kloof. Via een loopbrug over de kloof is de middeleeuwse binnenstad verbonden met de Convento de San Pablo: een voormalig klooster, nu een Parador, waar u tijdens een van onze werelderfgoed reis overnacht. Aan de rand van deze kloof hangen de Casas Colgadas: de hangende huizen.

7. El Chorro, Caminito del Rey (Andalusië)

El Caminito del Rey, het ‘Koningspad’, is van begin tot eind een spectaculaire wandelroute. Het pad wordt gevormd door smalle loopbruggen, aan rotswanden vastgemaakt, over de El Chorro kloof.  Oorspronkelijk geopend in 1905, en stond bekend als een van de gevaarlijkste paden van Europa. Na een grondige renovatie is het pad in 2015 heropend en trekt wandelaars van over de hele wereld. De wandeling duurt (inclusief stops) ca. 3,5 uur en is werkelijk schitterend. Wel ruim van te voren tickets kopen! U bezoekt deze plaats tijdens uw reis langs het Moorse Erfgoed.

8. Guadalupe (Extremadura)

Deze reis neemt u mee naar het dorp Guadalupe. Het hart van dit sfeervolle bergdorp is het klooster van de zwarte Madonna: Santa María de Guadalupe. Een van de 3 belangrijkste kloosters van Spanje, gesticht in 1340, gebouwd in Christelijk / Islamitische Mudejar architectuur en al eeuwenlang een bedevaartsoord. 

9. Frigiliana (Andalusië)

Reist u door het pittoreske Andalusië? Dan brengt u een bezoek aan het bergdorp Frigiliana, net buiten Nerja. Met haar witgeschilderde huizen met rode daken is het een van de best bewaarde Moorse dorpen. Het is heerlijk slenteren door de autovrije straatjes. Loop vanuit Frigiliana verder de bijna 1000 meter hoge berg op voor een fantastisch uitzicht over het witte dorp, de badplaats Nerja met het ‘Balkon van Europa’ en de achterliggende Middellandse Zee.

10. Parque Nacional de Monfrague (Extremadura)

Dit nationale park in het Zuidwesten van Spanje staat op de werelderfgoedlijst en staat bekend om de bijzondere vogelsoorten, waaronder de zwarte ooievaar, de keizerarend en de grootste populatie Monniksgieren ter wereld. De rivieren Taag en Tietar hebben diepe kloven uitgesleten. De gieren kijken vanaf de spectaculaire rots kliffen over de omringende graslanden en eikenbossen uit. 

11. Tarifa (Andalusië)

De perfecte plek in Spanje voor surfers is Tarifa. Dankzij de ligging tussen de Atlantische Oceaan en de Straat van Gibraltar staat hier (bijna) altijd een stevige wind. Zelf liever niet op de surfplank? Vanaf de brede en rustige stranden is het fijn kijken naar de kunsten van ervaren windsurfers.

12. Albarracin (Aragon)

Dit schitterend ‘roze’ bergdorp, gelegen op 1182 meter hoogte, uitkijkend over de rivier Rio Guadalaviar en omringd door een imponerend berglandschap van de Sierra de Abarracin, staat op de lijst van mooiste dorpen van Spanje. De huizen in het dorp zijn bedekt met een roze klei laag. De stadsmuren en het fort zijn van veraf te zien. Op culinair gebied staat de plaats bekend om gerechten met wilde paddenstoelen geplukt uit de omringende bossen. Tijdens de route van El Cid bezoekt u dit bijzondere dorp.

Hebben we u ook enthousiast gemaakt en wilt u graag weten hoe u deze plekken kunt bezoeken? Bekijk ons Spanje aanbod voor meer inspiratie en neem contact met ons op.